Els socis de l'ANC diuen «no» a la «llista cívica»

Les bases descarten per la mínima -98 vots- un projecte controvertit i amb la seva decisió deixen tocada la direcció de Dolors Feliu, promotora de la proposta i que demana eleccions plebiscitàries

L'ANC ha votat 'no' a la 'llista cívica'
L'ANC ha votat 'no' a la 'llista cívica' | Cedida
16 de març del 2024
Actualitzat a les 17:07h
Els socis de l'ANC han dit no a la llista cívica. Després de 15 dies de consulta interna, el rebuig a aquest projecte s'ha imposat per 98 vots de diferència. En total, han votat 7.599 persones, i el no s'ha imposat amb un 49,45% dels vots. D'aquesta manera, les bases descarten un projecte controvertit, que no generava consens. La direcció de Dolors Feliu, que els últims mesos ha promogut aquesta proposta que constava al full de ruta, queda tocada.

Hi havia sectors que veien la llista cívica a les pròximes eleccions al Parlament, convocades pel pròxim 12 de maig, amb bons ulls un cop s'ha constatat que els partits han aparcat el procés després dels fets de 2017.

D'altres -els que aquest dissabte s'han imposat per un estret marge-, consideren que el projecte hauria fet perillar la transversalitat de l'Assemblea pel fet de decantar-se cap a una opció electoral concreta. Els resultats els ha donat a conèixer la mateixa Feliu durant l'Assemblea General Ordinària (AGO) celebrada a Taradell. 

Amb les votacions, no només el lideratge de Feliu és a la corda fluixa, també queda assenyalat el seu home fort, Uriel Bertran, que havia fet de la "llista cívica" la seva proposta estrella. El no dels socis és devastador per als seus interessos i posa en entredit la seva continuïtat al capdavant de l'entitat. A més a més, aquesta decisió se suma al revés que ja van rebre ara fa uns mesos, quan defensaven l'abstenció o el vot nul a les eleccions al Congrés dels Diputats. Els crítics s'han imposat.
 

Feliu demana unes plebiscitàries i SI convoca una consulta per presentar-se al 12-M

Durant l'AGO, Feliu ha considerat que la diferència tan ajustada entre els partidaris i els detractors de la llista cívica només significa un "no per ara" i un "no per a aquestes eleccions que s'han convocat precipitadament". De la mateixa manera, la dona al capdavant de l'ANC ha volgut llençar un missatge: "Avui no s'ha acabat res", ha avisat per tot just després llençar una bomba. "Volem més que mai eleccions plebiscitàries".

Per la seva banda, Solidaritat Catalana per la Independència (SI) ha anunciat que convocarà una consulta interna entre els seus adherits i simpatitzats per decidir si es presenta a les eleccions del 12-M. La formació havia donat suport a la llista cívica de Feliu i Bertran i ara ha considerat necessari "reunir i fer confluir les persones i energies que s'han abocat a favor del projecte per poder presentar una proposta independentista, unilateral i tan àmplia com sigui possible". En un comunicat emès hores després de conèixer-se la decisió de les bases de l'ANC, SI ha explicat que les votacions es podran fer fins dilluns a les 21:00 de la nit i els resultats se sabran l'endemà.

Segons el comunicat, el seu programa electoral -si s'acaba tirant endavant- serà "la implementació de la mateixa llei de declaració d'independència que ja s'ha impulsat en forma d'ILP, admesa per la Mesa del Parlament, però sense que, de moment, tingui recorregut, a causa de la dimissió dels tres magistrats del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que havien de configurar la comissió de control".