Politica

Els usuaris diuen prou: menys anuncis i més complir compromisos

És igual que sigui a l'Ebre, Vic o Barcelona: lamenten que res millora en infraestructures malgrat que se succeeixin els ministres de Foment | "Siguis o no independentista, a tots els catalans ens està perjudicant de la mateixa manera", adverteix Josep Barbero, de l'Associació de Veïns de la Sagrera de la capital catalana | L'alcaldessa de Montcada, Laura Campos, es queixa dels "incompliments sistemàtics" de Foment, i l'Àrea Metropolitana recorda que cal més transport públic per lluitar contra la contaminació

  • La brigada municipal de Ribes traient neu | Laia Deler -

ARA A PORTADA

Publicat el 27 de març de 2017 a les 19:51

Pas a nivell de la R2 a Moncada i Reixac. Foto: Adrià Costa


L'estació de la Sagrera de Barcelona, el desdoblament de vies del corredor mediterrani a Vandellòs i les de la línia R3, i el soterrament de Montcada. Són reivindicacions històriques d'inversió que sovint s'han traduït en compromisos del Ministeri de Foment, però una altra cosa és que s'hagin materialitzat. Les plataformes ciutadanes que agrupen usuaris del transport públic reclamen al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que es deixi d'anuncis en la seva visita a Barcelona d'aquest dimarts i que compleixi les inversions ja previstes per millorar la xarxa de Rodalies i el corredor mediterrani.

La Sagrera és una de les intervencions més ambicioses que espera Catalunya en l'àmbit ferroviari. De calendaris, els veïns n'han sentit molts: que si havia d'estar enllestida el 2004, el 2016, ara no abans del 2020. "No estarà ni pel segle XXII", ironitza Josep Barbero, de l'Associació de Veïns de la Sagrera. Segons aquest històric dirigent veïnal, "surti del color que surti el ministre de Foment, fa moltes promeses però aquí no hi ha cap moviment". La construcció de l'estació segueix amb les obres paralitzades i sense calendari per reprendre-les.

Entre les Glòries i la Trinitat "no hi ha ni un sol operari" treballant, adverteix Barbero. Tampoc en solen veure des de la Plataforma Trens Dignes Terres de l'Ebre-Priorat a les obres per desdoblar la via a la zona de Vandellòs, destinada al corredor mediterrani, i on ara hi ha un tram de via única per on passen des dels Regionals de Barcelona a l'Ebre fins als Talgo i Euromed a València. "Fa 20 anys que estan construint 40 kilòmetres de via", afirma la portaveu de la plataforma, Montse Castellà, la qual veu com s'acumulen els retards.

Anuncis per "baixar" el nombre d'independentistes

A parer seu, ja no valen excuses tècniques o econòmiques, sinó que és una qüestió de "falta de voluntat política". Considera que el context polític, amb el procés independentista, "influeix" també a les infraestructures i, com a reflexió personal, està convençuda del fet que la intenció de Rajoy és anunciar inversions per "baixar" el suport a la independència. Més enllà de la gestualitat política, l'usuari espera solucions. "Siguis o no independentista, a tots els catalans ens està perjudicant de la mateixa manera", adverteix Barbero.
 

Usuaris de la R3 en un tall de via per exigir que no es tanqui l'estació de Torelló. Foto: Adrià Costa


Al Vallès i l'Osona, per on passa la línia R3 de Rodalies, els usuaris volen que "es compleixin les previsions i s'iniciï el desdoblament", segons la portaveu de la plataforma Perquè no ens fotin el tren, Montse Ayats. També considera que, cada cop que entra un ministre nou a Foment, hi ha nous anuncis. El mateix mantra es repeteix als altres punts del territori. "Menys promeses i més complir el que ja tenen previst i no compleixen", insisteix Castellà.

En opinió del president de l'Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP), Ricard Riol, el problema és la gestió de la infraestructura ferroviària convencional, i considera que s'han d'afrontar tres prioritats: la manca de manteniment, la congestió als túnels de Barcelona i la manca de via doble "en trams crítics" (Vandellòs-Tarragona) i la línia R3. Al president espanyol li recorda que els problemes de la xarxa ja estan diagnosticats des de fa anys en els plans pendents i no calen anuncis nous.

Traspàs total davant l'actuació "negligent" de Foment

Remarca, malgrat això, que Foment actua de manera "totalment negligent", i ho exemplifica amb el fet que a Osca tenen Aeroport però encara esperen tenir Rodalies fins a Saragossa. El traspàs del servei a la Generalitat previst en l'Estatut del 2006 es va complir, però és limitat, ja que li permet intervenir en horaris i tarifes, però no en vies i catenàries. "Si tens una infraestructura que fa aigües és el gran problema", ha advertit Riol, el qual és partidari del "traspàs total" de les Rodalies a la Generalitat, cosa que voldria dir també gestionar la infraestructura.

Si Rajoy ve en tren aquest dimarts, la portaveu de Trens Dignes Terres de l'Ebre-Priorat creu que recorrerà el trajecte de Madrid a Barcelona en AVE, però considera que hauria de fer-ho en el Regional que connecta cada dia les dues ciutats. Cobreix el viatge en més de nou hores; l'AVE més ràpid ho fa en dues i mitja. "Veuries com li passen les ganes de tornar", subratlla. En el tram entre Saragossa i Reus no hi ha personal d'atenció ferroviària en cap estació. Que cal demanar informació in situ, no es pot; comprar una Targeta Daurada de Renfe, tampoc. Les mancances no són només de vies i noves estacions.
 

Pancartes demanant el soterrament de la R2 a Montcada i Reixac. Foto: Adrià Costa


A Montcada i Reixac ja fa més de 30 anys que reclamen el soterrament del tren (la R2 i la línia a Girona), una espera que "està costant vides", subratlla l'alcaldessa, Laura Campos. El degoteig de veïns atropellats pel ferrocarril no cessa. Els membres de la Plataforma Tracte Just- Soterrament Total s'havien plantejat anar a l'acte de Rajoy per "recordar-li el compromís" segons el qual el soterrament estarà als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) del 2017, però finalment no hi acudiran, explica el president de la plataforma, Ramon Bueno.

Una dilació que "està costant vides" a Montcada

"Desitgem que no hi hagi més víctimes", reclama Bueno, el qual espera que "la sensibilitat del govern de Madrid sigui la necessària perquè aquesta espècie de maledicció dels déus s'acabi". L'alcaldessa desitja que Rajoy anunciï que, com a mínim, en els PGE d'aquest any hi figurin els estudis informatius i la redacció del projecte de soterrament. Campos retreu al govern espanyol que fa 10 anys van firmar un conveni per, quan estigués el túnel de l'AVE, la tuneladora perforés el de Rodalies, però va marxar sense executar-lo.

L'alcaldessa critica els "incompliments sistemàtics" de Foment davant un fet que és "qüestió de prioritats": s'inverteix en obres faraòniques com aeroports "on no va ningú" o l'AVE, que veu com el tren de la "minoria", i s'ha deixat de banda les Rodalies, que és "el transport de la majoria". A no gaires quilòmetres, a Barcelona ciutat, el govern d'Ada Colau pugna perquè Foment acabi la llosa de fons de l'estació de la Sagrera, el col·lector de Prim i l'estació de Rodalies de Sant Andreu Comtal, recorden fonts municipals.

Al govern de l'Àrea Metropolitana (AMB), que també encapçala Colau, tenen un llarg llistat d'inversions pendents, entre les quals figuren les citades. Segons l'AMB, el seu vicepresident, Antoni Poveda, insisteix en la necessitat d'una llei estatal de finançament del transport públic. En la seva opinió, "el transport públic és clau per a la sostenibilitat mediambiental de la metròpolis i en els anys futurs s'han d'incrementar les inversions i les dotacions per a la lluita contra la contaminació". Sense un tren potent serà més difícil reduir la circulació de cotxes.
 

El nus ferroviari de la Sagrera de Barcelona. Foto: Adrià Costa