Empat tècnic sobre la independència: el 41% la defensa i el 42% s'hi oposa, segons el CEO

Quatre de cada cinc independentistes defensa una sortida pactada amb l'Estat i davant una pregunta de "sí o no", l'unionisme obté xifres rècord

Manifestació per la independència a Barcelona
Manifestació per la independència a Barcelona | Albert Alemany
18 de juliol de 2024, 11:26
Actualitzat: 12:56h

Empat tècnic sobre la relació entre Catalunya i Espanya: el 41% de la població defensa la independència mentre que el 42% s'hi oposa, segons el baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) publicat aquest dijous. Entre els partidaris de la independència, un de cada cinc optaria per la via unilateral, mentre que el 80% restant preferiria una sortida pactada amb l'Estat. De manera similar, 8 de cada 10 unionistes vol que la unitat de l'Estat espanyol sigui pactada i no per la força. El 14% de la població no té una posició definida sobre la independència.

El model autonòmic és el que obté més suports: el 34% vol que Catalunya segueixi sent una comunitat autònoma de l'Estat espanyol, mentre que el 31% aposta per la independència, una de les xifres més baixes de la darrera dècada. El 22% preferiria un encaix federal i el 7% vol que Catalunya perdi autonomia i esdevingui una "regió" de l'Estat. El CEO ha fet públics els resultats del segon baròmetre del 2024 després d'entrevistar 2.000 persones entre el 10 de juny i el 8 de juliol. 

Davant d'una pregunta de sí o no, l'independentisme toca fons: només el 40% de la població respon de manera afirmativa a favor de la independència, el percentatge més baix des del 2015. El 53%, en canvi, s'hi oposa, la xifra més alta des que l'ens demoscòpic de la Generalitat formula aquesta pregunta. El 91% dels votants de Junts es declaren independentistes en aquesta pregunta, de la mateixa manera que ho fa el 80% de la base electoral de la CUP i el 75% dels d'ERC. Entre les persones que no van votar cap partit el 12 de maig, només el 30% volen la independència.

Segons la mateixa enquesta, les tres principals formacions independentistes no assolirien la majoria absoluta ni tan sols agafant la banda alta de la forquilla. Una suma optimista els donaria 66 escons, mentre que agafant les franges baixes, n'assolirien tan sols 51, vuit menys dels 59 que tenen actualment. 

Arxivat a