El PSC guanyaria les eleccions al Parlament de Catalunya si es tornessin a convocar, malgrat que els resultats a la cambra no canviarien gaire. Així ho indica el segon baròmetre del 2024 del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) publicat aquest dijous, que també preveu que la majoria de les forces obtinguin un nombre similar de diputats als del 12 de maig passat. Els socialistes, al capdavant, passarien dels 42 escons actuals a tenir-ne entre 39 i 45. Junts, l'actual segona força amb 35 escons, n'obtindria entre 31 i 36 i ERCn'aconseguiria 19-24 respecte dels 20 que té ara.
Per darrere d'aquestes tres forces, el CEO situa el PP com a quarta força al Parlament amb 13-18 escons, respecte dels 15 actuals. El seguirien Vox, amb 7-11 diputats (ara en té 11); els Comuns, amb 5-8 (ara en té 6); la CUP, amb 1-6 (ara en té 4) i Aliança Catalana, amb 1-4, un partit que el 12 de maig va aconseguir entrar per primer cop amb dos representants. Al seu torn, Se Acabó La Fiesta, de l'eurodiputat Alvise Pérez no entraria al Parlament.
Per elaborar aquesta enquesta, el CEO ha entrevistat presencialment 2.000 persones de 18 anys i més, residents a Catalunya i amb dret a vot. Aquest treball de camp s'ha realitzat entre el 10 de juny i el 8 de juliol, és a dir, que va començar just després de les eleccions europees del 9 de juny. Quan va esclatar l'escàndol dels cartells de falsa bandera d'Esquerra Republicana ja s'havien realitzat la gran majoria de les entrevistes, de manera que aquest baròmetre no permet veure amb precisió l'impacte de la polèmica sobre els possibles resultats d'ERC en una suposada repetició electoral.
Amb aquesta estimació de resultats, Junts, ERC i la CUP no assolirien la majoria absoluta al Parlament ni tan sols agafant la banda alta de la forquilla. Una suma optimista els donaria 66 escons, dos per sota del llindar dels 68, mentre que agafant les franges baixes, n'assolirien tan sols 51, vuit menys dels 59 que tenen actualment. Tampoc no seria suficient per formar govern una aliança entre socialistes i comuns, que sumarien entre 44 i 53 escons. Afegint ERC a un suposat pacte a tres bandes, Salvador Illa podria reunir entre 63 i 77 escons, un escenari d'incertesa que no assegura una majoria absoluta però, així i tot, molt més ben posicionat que una aritmètica independentista.
La població té coll avall la investidura d'Illa
El 65% de la població de Catalunya també considera que Salvador Illa és el candidat amb més possibilitats de ser investit president de la Generalitat, davant del 14% que sosté que Carles Puigdemont hi té més opcions. Així i tot, la major part de les files de Junts pensa que el líder socialista acabarà liderant el Govern català. El 20% de les persones que pensen que Illa té les opcions de ser president consideren que l'acord d'investidura hauria de passar per un pacte amb ERC i Comuns.
El baròmetre del CEO també situa Salvador Illa com a líder més ben valorat, amb una puntuació mitjana del 5,2. És l'únic que aprova. Per darrere, Pere Aragonès (4,8) i Laia Estrada i Jéssica Albiach (4,6).
La meitat de la població també aprova la gestió del Govern de Pere Aragonès, tot i que la seva puntuació mitjana és del 4,3 sobre 10. Aproven la gestió republicana el 75% dels votants d'ERC a les darreres eleccions, el 59% dels del PSC i dels Comuns, així com els de Junts (54%). Pel que fa al Govern espanyol, l'aproven el 56% dels catalans, especialment els votants del PSC i Comuns (81%), ERC (68) i Junts (59).
El CEO també ha observat certa insatisfacció respecte als resultats de les eleccions al Parlament de Catalunya del 12 de maig: en una escala de l'1 al 10, la satisfacció mitjana és de 4,6 punts, una puntuació que puja fins al 6,2 entre les persones que van votar el PSC. Les files de Junts i ERC no se'n mostren orgulloses: puntuen de mitjana 4,6 i 4,5.
En ple debat sobre el rol dels mitjans de comunicació, amb el president del Govern espanyol anunciant una lluita contra els «pseudomitjans», l'ens demoscòpic de la Generalitat ha preguntat sobre les dietes informatives de la població. La font d'informació diària més comuna és la televisió: el 44% s'informa cada dia a través de mitjans televisius; el 26% ho fa amb els diaris i el 24%, per la ràdio. El 28% de la població s'informa diàriament a través de les xarxes socials.
Les xarxes socials són la font d'informació política preferida de totes les franges d'edat d'entre 18 a 49 anys, especialment entre els més joves, seguits de la televisió. Entre els majors de 50 anys, els canals més habituals són la televisió i el diari.