En mans de la CUP

La decisió de la militància anticapitalista condiciona el recorregut dels pressupostos del Govern i pot deixar tocada la majoria independentista al Parlament

Els diputats de la CUP Eulàlia Reguant i Xavier Pellicer pels passadissos del Parlament.
Els diputats de la CUP Eulàlia Reguant i Xavier Pellicer pels passadissos del Parlament. | ACN
15 de novembre del 2021
Ja fa anys que ERC i Junts saben què vol dir pactar amb la CUP i per força s'han vist obligats a mirar d'entendre les dinàmiques internes de la formació i estar pendents, cada un determinat temps, de les assemblees. Els anticapitalistes, que des que van entrar al Parlament han condicionat amb més o menys intensitat les polítiques del Govern, tornen a tenir ara la clau de la legislatura, en aquest cas amb la decisió sobre la tramitació o no dels pressupostos de Pere Aragonès i Jaume Giró. La decisió que prenguin les bases, que tot apunta que es decantaran per una esmena a la totalitat, tindrà moltes derivades: pot certificar la poca operativitat de la majoria independentista i erosionar lideratges, i també permetre al PSC entrar en joc. El Govern, una vegada més, en mans de la CUP. 

Les últimes setmanes han deixat clar que la relació entre l'executiu i el soci principal, és, com a mínim, freda. De la proximitat escenificada pels republicans i els anticapitalistes les setmanes posteriors a les eleccions del 14 de febrer, s'ha passat a un distanciament de posicions, especialment des de l'estiu. Aquest dilluns, en la compareixença del conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, al Parlament, s'ha constatat que les distàncies es mantenen. La diputada Eulàlia Reguant ha retret a Giró que "fa trampes" quan afirma que aquest són els pressupostos "més expansius de la història". Reguant també ha lamentat que el Govern faci d'"API de La Caixa i Hard Rock" en el macroprojecte del Camp Tarragona, que els anticapitalistes rebutgen de ple.

Segons la CUP, i així ho a traslladat a les bases, el Govern no està fent el gir a l'esquerra promès ni tampoc treballa alternatives per avançar en el procés. En les últimes hores, la batalla de relats sobre el grau de compliment de l'acord d'investidura, rellevant per decidir sobre els pressupostos, ha estat constant. "Parlar de pressupostos expansius és fer trampes", ha retret la CUP aquest mateix dilluns a Giró. Sigui quina sigui la decisió, la distància entre les parts és un fet.

Les assembles han debatut tot el cap de setmana. La votació s'ha fet aquest dilluns i el resultats se sabran aquest dimarts. Hi ha quatre escenaris possibles: presentar o no esmena a la totalitat i trencar o mantenir les negociacions. La militància es decanta cap a l'esmena a la totalitat, però hi ha més discrepàncies sobre si s'ha de continuar negociant o trencar converses amb el Govern. Amb els resultats sobre la taula, la Coordinadora Oberta Parlamentària (COP) decidirà els propers passos. En cas que el resultat sigui continuar negociant, un escenari pot ser convocar una nova per validar possibles canvis en relació als pressupostos. Fonts consultades assenyalen, en aquest sentit, que serà important veure els percentatges de cada opció. 

Si la CUP tomba els pressupostos es confirmarà que la majoria independentista al Parlament és poc més que un percentatge poc operatiu, si més no en les qüestions centrals de la legislatura. Ja va quedar clar al debat de política general que els tres partits discrepen sobre el rumb del procés o el model de país. Encara que hi hagi esmena a la totalitat, ERC vol continuar negociant amb els cupaires mentre que Junts insisteix que només contempla aprovar els comptes amb els anticapitalistes.

La viabilitat de les alternatives a la CUP
Un "no" de la CUP als pressupostos seria un cop a Aragonès, que ha insistit en negociar només amb els anticapitalistes, i a Giró, que ha estat qui hi ha negociant les darreres setmanes, tot i que Junts ja trasllada la pressió al president. La situació seria similar a la de 2016, quan els cupaires van tombar els comptes de Puigdemont i Junqueras, però amb una diferència significativa. Aleshores, l'executiu no tenia alternatives. Ara té el PSC, que en les últimes setmanes s'hi ha posat bé, tot i que aquesta via genera discrepàncies. Giró va dir després d'aprovar el projecte de pressupostos en consell executiu que si la CUP no hi era caldria buscar altres suports, però Aragonès va tancar-hi la porta poques hores després i va insistir que els comptes s'havien d'avalar amb la majoria de la investidura.

Si la CUP deixa buit l'espai, el PSC s'ha postulat per ocupar-lo. ERC té reticències a apropar-se als socialistes, els principals rivals a la Generalitat, i descarta per ara aliances alternatives. Junts vol evitar tirar endavant uns pressupostos amb els comuns. Els anticapitalistes, al document que han debatut les bases aquest cap de setmana, alerten d'un possible "acord a quatre nivells" si ells deixen de ser el soci prioritari del Govern: l'Estat, on ERC apuntala per ara el govern del PSOE i Podem; la Diputació de Barcelona, que governen el PSC i Junts aliens a qualsevol polèmica; l'Ajuntament de Barcelona, on ERC és soci principal del govern de comuns i PSC i, arribat el cas, una entesa entre ERC i Junts amb el PSC a la Generalitat. Pactar amb el PSC ja no és tabú.

Els interessos del PSC 
Eulàlia Reguant, que ha pilotat les negociacions amb Giró, es preguntava fa uns dies què hi veia el PSC en els pressupostos per mostrar-hi tant interès. Els comptes del Govern no són els que haurien fet els anticapitalistes ni tampoc els que haurien dissenyat els socialistes, però els de Salvador Illa saben que si la CUP s'allunya del Govern ells poden ocupar l'espai, cosa que tindria conseqüències. La principal, abaratir el cost de tenir el suport d'ERC als pressupostos del govern espanyol, que ara condicionen la seva posició a la protecció del català a la llei audiovisual. També confirmar el trencament del bloc independentista i certificar que el 52% és poc operatiu, malgrat que Reguant assegurava fa uns dies que un "no" als comptes no implicava trencar la majoria de la investidura.

Saber si els pressupostos es tramitaran amb la majoria de la investidura o amb algun soci alternatiu és en mans de la militància de la CUP. Giró, davant d'un possible "no", ha demanat "responsabilitat" a l'oposició per no bloquejar uns comptes que han de permetre encarar l'etapa post-pandèmia. El PSC demana al Govern que concreti "dia i hora" per polir els serrells i tancar un acord mentre que els comuns avisen que no facilitaran la tramitació del projecte del Govern si no se'ls inclou en les negociacions. A l'espera de la decisió de l'assemblea, les peces es mouen per situar-se en la millor posició en cas que s'obri un nou escenari amb el trencament del bloc independentista. La política catalana pendent, una vegada més, de la CUP.