El PSC espera que la palanca dels pressupostos afebleixi l'estratègia d'ERC a Madrid

Els socialistes veuen en la imprevisible decisió de la CUP sobre els comptes una escletxa per trencar el bloc independentista i abaratir les negociacions al Congrés, on Junts no es mourà

Salvador Illa, amb Alícia Romero i Òscar Ordeig en una reunió del partit
Salvador Illa, amb Alícia Romero i Òscar Ordeig en una reunió del partit | ACN
09 de novembre de 2021, 19:50
Actualitzat: 10 de novembre, 9:46h
"Si depèn del PSC, Catalunya tindrà pressupostos". Ho va dir Salvador Illa en una entrevista a aquest diari fa 13 dies i, des d'aleshores, el PSC ha repetit per activa i per passiva que, si falla la CUP, la seva mà per aprovar els comptes està estesa. Aquest dimarts, un cop el Govern ha aprovat els pressupostos, els socialistes s'han reafirmat com a alternativa a la "radicalitat, la inestabilitat i la incertesa" dels anticapitalistes per aprovar uns pressupostos que consideren millorablesL'oferta va guanyant centralitat en la mesura que la CUP no s'estova, un escenari que els socialistes entenen que seria favorable per trencar l'aritmètica independentista al Parlament, però també per consolidar el divorci entre ERC i Junts al Congrés i rebaixar les demandes republicanes a l'hora de facilitar definitivament l'aprovació dels pressupostos de l'Estat a Pedro Sánchez. Formalment, però, els socialistes insisteixen a separar escenaris.

Un cop s'han fet públiques les xifres de cara al 2022, comença el compte enrere de la negociació, que des del PSC lamenten que s'hagi de fer amb presses en tan sols un mes i mig. Malgrat que el Govern ha subratllat públicament que no hi ha cap pla alternatiu a la majoria que va fer possible la investidura de Pere Aragonès, entre bambolines creixen les sospites entre tots els actors. Si el PSC escalfa a la banda per colar-se en la negociació dels pressupostos és perquè consideren que, davant la imprevisibiltat de la CUP, hi ha una escletxa per fer-se forts al Parlament malgrat que encara no els hagin contactat des del Govern. Salvar l'estabilitat a Catalunya seria el passatge per rebaixar els decibels de les demandes que els independentistes fan a Madrid. 

Per ara, el conseller d'Economia, Jaume Giró, ha explicat públicament que només s'han assegut a negociar amb la CUP i que esperaran la decisió de les seves bases abans de valorar si obren altres escenaris. Amb tot, s'ha mostrat convençut que els pressupostos s'aprovaran amb el suport o abstenció de la CUP i, fins i tot, amb l'abstenció d'altres grups que creu que podrien veure amb bons ulls les xifres presentades. "O pressupostos o pressupostos", ha sentenciat. 

Però les afirmacions davant de les càmeres no transmeten tranquil·litat a ERC, que lamenta que desde Junts "s'alimenti" la possibilitat d'explorar el dels socialistes, fet que foragita la CUP, que coqueteja amb la possibilitat de presentar l'esmena a la totalitat. Oriol Junqueras i Marta Roviravan advertir dissabte que l'aliança amb els de Dolors Sabater és "estratègica per lluitar contra l'statu quo dels de sempre amb el de sempre". Per a ells, "els de sempre" són el PSC i Junts.

La interpretació que fan els republicans és que des de la formació de Carles Puigdemont pretenen "desgastar-los" després d'haver facilitat la tramitació dels pressupostos estatals exportant al Parlament l'aliança amb els socialistes. Giró té ben greixada la relació amb el grup d'Illa des del principi del mandat, si bé públicament manté que cal teixir un acord amb la CUP almenys fins que les bases decideixin si presenten o no una esmena a la totalitat. De nou, la desconfiança entre socis i el xoc estratègic s'imposa per davant de la cohesió independentista.

És en aquesta complexa convivència fonamentada en els recels que el PSC veu una triple oportunitat. Primer, per potenciar el rol d'"oposició responsable", que Illa considera imprescindible per ser vist com una alternativa de govern. Segon, perquè com més es distanciïn els dos socis de la coalició més opcions hi ha de crear noves majories al Parlament. Ja es va esbossar al debat de política general, quan els socialistes van aprovar amb ERC la moció de suport a la taula de diàleg amb l'Estat i amb Junts la de l'ampliació de l'aeroport. I, tercer, perquè un eventual suport socialista als comptes de la Generalitat entenen que hauria de servir perquè ERC, que ja ha permès tramitar els de l'Estat, rebaixi les expectatives de cara a l'aprovació definitiva, el passatge de l'estabilitat de Sánchez fins al final de la legislatura.

El PSC entén que un eventual suport als pressupostos de la Generalitat no suposaria una "reciprocitat" amb el suport de Junts als de l'Estat

I és que des de la cúpula del PSC s'argumenta que, en cas de contribuir en l'aprovació dels comptes que aquest dimarts ha presentat Giró, això no hauria de suposar una "reciprocitat" de Junts al Congrés. "Són escenaris paral·lels, no els vincula", asseguren. De fet, els de Míriam Nogueras mantenen un posicionament bel·ligerant tot lamentant que ERC hagi tramitat els pressupostos "a canvi de res" perquè no hi ha cap percentatge pactat per protegir el català a la llei de l'audiovisual ni hi ha garanties de compliment en matèria d'inversió.

La portaveu del PSC, Alícia Romero, ha burxat en el que considera una "incoherència" per part de Junts, que és mantenir aquesta esmena a la totalitat als pressupostos de l'Estat mentre que sense aquests no és possible un nivell de despesa de 5.600 milions en els de la Generalitat. Per aquest motiu, l'ha emplaçat a retirar-la, un gest que, han precisat, no és una condició sine qua non per emetre un vot favorable al Parlament.  

Malgrat tot, des d'ERC mantenen que els pressupostos s'han d'aprovar amb la CUP per apuntalar la majoria de la investidura d'Aragonès. Més enllà del PSC, però, també els comuns, que van ser clau en l'aprovació dels comptes vigents del 2020, estan a l'expectativa. "El Govern no ens ha contactat", afirmen, tot i que estan disposats a parlar-ne si se'ls demana. Entenen que, en cas que els anticapitalistes se'n desmarquin per complet, ells serien una opció preferent per a ERC per davant del PSC. De fet, els de Jéssica Albiach tenen també la mirada situada a l'Ajuntament de Barcelona, on per ara ERC s'ha situat en el no als pressupostos d'Ada Colau per al 2022 malgrat haver facilitat l'aprovació de les ordenances fiscals. De nou, la partida es juga en tres pistes.