Illa garanteix concrecions sobre el finançament per acostar ERC als pressupostos

El president, amb to conciliador, insisteix al Parlament que Catalunya tindrà un model de finançament "singular i propi" i assegura que el Govern ha triat "els acords amb les forces de progrés"

O. March, B. Surroca i C. Rocamora
09 d'octubre de 2024, 11:27
Actualitzat: 14:01h

S'ha girat la truita. Fa un any, en seu parlamentària, tots els partits de l'oposició al Govern de Pere Aragonès, també el PSC, furgaven en la situació de minoria d'ERC. Ara els republicans, imprescindibles per la governabilitat de l'executiu socialista, fan servir aquest mateix recurs contra Salvador Illa, a qui adverteixen que si vol governar, haurà de complir tot allò acordat, i en especial, el finançament singular. "Sense concrecions sobre el finançament, no hi haurà pressupostos", ha avisat el president parlamentari dels republicans, Josep Maria Jové, aquest dimecres en la segona jornada del debat de política general que se celebra al Parlament. I Illa ha estat clar en la rèplica: hi haurà concrecions sobre el finançament singular. El president sap que necessita els vots d'ERC si vol tirar endavant els primers comptes de la legislatura, que la consellera Alícia Romero ja està treballant. 

El president de la Generalitat va mostrar el seu compromís amb el concert econòmic en el discurs inicial del dimarts, si bé també va admetre que seria "costós" aconseguir-lo i va demanar un compromís de la cambra per fer pinya per defensar-lo. ERC, però, no en té prou amb declaracions i bones intencions. "Treballin amb ambició política per defensar amb dents i ungles la sobirania fiscal", ha insistit Jové. Per tant, si Illa vol tirar endavant amb ERC la llei més important per un executiu, la dels pressupostos, haurà de concretar avenços en aquesta matèria.

Illa ha dit que hi haurà "concrecions" amb el finançament singular, també amb la mirada posada als pressupostos. "Això passarà, hi haurà un finançament singular, propi, per Catalunya en els termes que hem signat amb vostès", ha assegurat el president. Ara bé, no serà fàcil, perquè, a tall d'exemple, l'Agència Tributària de Catalunya té la meitat de treballadors que l'agència espanyola. "Ens hi deixarem la pell", ha dit, tot i admetre que ell no hauria apostat pel finançament singular si hagués tingut la majoria absoluta de la cambra. "Independentista? Espanyolista? Soc qui ha signat un acord de finançament singular amb ERC", ha reblat. Sigui com sigui, ha garantit a ERC que treballarà per aprofitar l'oportunitat que s'ha obert de cara als anys vinents.

I amb qui s'ha d'avançar per aquest camí? Illa ha dit que el PSC "ja ha triat" i la línia que seguirà són els "acords amb forces de progrés". El president, amb to conciliador, ha admès que el Govern no té majoria i que és president gràcies als vots d'ERC i els comuns, i ha insistit que el full de ruta del Govern passa pel compliment estricte dels acords. "És el meu compromís", ha remarcat. El president ha defensat la "prosperitat compartida", que comparteix amb ERC, en contra de les polítiques neoliberals. "Els compromisos que hem assolit amb formacions d'esquerres són els adequats, i serem coherents", ha insistit, davant l'advertència d'ERC que no flirtegi amb la sociovergència.

ERC marca perfil d'oposició: "Serem exigents i vigilants"

"Serem una oposició exigent i vigilant", ha reivindicat el dirigent d'ERC, que de fet ha advertit Illa que desmarcar-se dels acords i buscar una geometria variable per tirar endavant el seu executiu, podria tenir un mal final. "Pactar amb la sociovergència o amb la dreta i els feixistes és una mala idea. No se'n sortirà si cau en aquesta temptació. Les majories alternatives li faran perdre la majoria necessària", ha llançat Jové. 

Més enllà d'això, ha iniciat la seva intervenció recordant la minoria de l'executiu socialista: "Al darrer debat de política general no vam tenir la majoria necessària per tirar endavant el nostre programa de govern, i vostè avui no té la majoria per tirar el seu". En aquest sentit, li ha insistit que "només té majoria" per tirar endavant allò acordat en els pactes amb ERC i els comuns, com l'anunci de construcció de 50.000 habitatges proclamat dimarts des de l'hemicicle, que ja estava incorporat en aquests acords.

ERC no ha tingut únicament paraules per Illa, sinó que també ha enviat deures per al conjunt de l’independentisme, que de moment no ha aconseguit posar-se d’acord per portar cap proposta conjunta al debat de política general. “Ens toca superar dinàmiques tòxiques i personalismes”, ha receptat Jové. En aquest sentit, ha esperat que s’aprofiti el nou cicle polític, en què l’independentisme ha perdut suports, per superar els “atzucacs”. “El nou cicle polític vol dir tornar a fer l’independentisme un projecte il·lusionant”, ha reblat.