ERC adverteix que no farà president Illa «en aquest moment»: «No ens fa por repetir eleccions»

Rovira fa una crida a "refer ponts" entre els partits independentistes després de l'amnistia i la "patacada" del 12-M

Marta Rovira, en imatge d'arxiu
Marta Rovira, en imatge d'arxiu | ACN
Redacció
31 de maig del 2024
Actualitzat a les 11:54h

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, avisa que els republicans no faran "ara mateix" president de la Generalitat al socialista Salvador Illa. En declaracions a RAC1, ha especificat que aquesta situació és la que és "en aquest moment". A més, ha afegit que als republicans "no els fa por" una repetició electoral. També ha assenyalat que el partit necessita refer ponts i confiances, un fet que també diagnostica a l'independentisme.

Rovira ha lamentat la "pressió" cap a ERC: "Hem d'assumir la responsabilitat del país una altra vegada sense demanar res a canvi". Així, ha advertit tant al PSC com a Junts que per negociar amb ERC cal parlar de referèndum, d'implantar l'amnistia i de finançament singular.

D'altra banda, Rovira ha fet una crida a reconnectar entre els partits independentistes després de la "victòria" de l'amnistia i la "patacada" en els resultats del conjunt de l'independentisme el 12-M. La republicana ha demanat una "mirada de caràcter estratègic" per tal de "refer ponts i confiances".

"Som molt més fortes quan compartim objectius i ens coordinem", ha expressat l'endemà de l'aprovació de la llei d'amnistia al Congrés. Sobre els mals resultats d'ERC les passades eleccions, Rovira ha dit que van "massa ràpid a passar pantalles" enfront dels que "s'han quedat encallats en l'1-O, reivindicant el referèndum". "S'han emportat més el rèdit", ha dit de Junts.

Les declaracions de Rovira arriben a les portes d'una reunió amb líders territorials del partit, en la qual la secretària general escoltarà els seus posicionaments. La trobada -que el partit emmarca en una reunió més- es produeix en paral·lel a l'organització per part del partit d'una consulta a la militància, que serà la que tindrà l'última paraula sobre la investidura. "La reunió d’avui no traurà conclusions ni pressuposarà res. Tal com ja un hem explicat la decisió de qualsevol posicionament sobre investidures es prendrà als òrgans regulats del partit i amb una consulta a la militància", apunten fonts del partit.

Valora l'amnistia

"És un pas històric, una victòria brutal", ha expressat. Tot i que ha vaticinat que els jutges "faran el que voldran" perquè són "operadors jurídics" que usen el podeu judicial responent a "idees polítiques". Així, ha reconegut que ara el "repte" serà la implementació de la llei. "Estem preparats per lliurar batallar argumental", ha avisat.