ERC i Junts aparquen les diferències per celebrar l'amnistia: «És un dia de victòria»

Gabriel Rufián i Míriam Nogueras situen la norma com una "derrota" de la repressió i agraeixen la tasca dels protagonistes de l'1-O, entre els quals Puigdemont i Junqueras, després d'anys pagant-ne conseqüències judicials

Jordi Turull i Oriol Junqueras, aquest dijous a Madrid.
Jordi Turull i Oriol Junqueras, aquest dijous a Madrid. | Europa Press
30 de maig del 2024
Actualitzat a les 11:34h

Almenys durant una estona, el temps que s'ha allargat el debat final de la llei d'amnistia, ERC i Junts han aparcat les diferències per celebrar l'aprovació de la norma al Congrés dels Diputats. "Avui és un dia de victòria", han remarcat Gabriel Rufián i Míriam Nogueras, màxims representants dels dos partits a Madrid. Rufián ha indicat que l'amnistia suposa el primer pas per aconseguir el referèndum, i Nogueras ha destacat que la norma demostra que la independència "no depèn" de l'Estat. Tots dos han estat generosos a l'hora d'agrair a tots i cadascun dels protagonistes de l'1-O -fossin del partit que fossin- els esforços que van fer durant la tardor del 2017, encara que els paguessin cars.

"Avui no només és un bon dia per a unes persones, o per a uns partits, o per una causa. Avui és un bon dia per tot un país. Avui és un dia de victòria", ha apuntat Rufián, que ha indicat que l'amnistia és la "primera derrota del règim del 78", ha apuntat el cap de files d'ERC a l'inici de la intervenció, durant la qual també ha agraït a Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Raül Romeva, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Jordi Turull, Marta Rovira, Joaquim Forn i el major Josep Lluís Trapero per la tasca realitzada durant l'1-O. Rufián també s'ha referit a qui va defensar "amb el seu cos i la seva ànima" les urnes del referèndum davant la "burrada" de la policia espanyola per impedir-lo.

Nogueras ha arrencat assenyalant que es tracta d'un dia històric. "Avui no es perdona, avui es guanya. No és perdó ni és clemència, és una victòria democràtica", ha apuntat la portaveu de Junts a Madrid. "No ens confonguem. Mai hauríem d'haver arribat a necessitar aquesta llei. Mai hauríem arribat a aquest extrem si l'Estat hagués fet una transició real, sobretot en determinats estaments judicials", ha destacat Nogueras, que ha retret que Espanya no tingui "estàndards europeus" a l'hora de resoldre conflictes. Mai no s'hauria arribat aquí, ha indicat, si el govern espanyol hagués aplicat les resolucions dels comitès de Nacions Unides, o si el PP i el PSOE no haguessin optat per la repressió.

"Amb aquesta llei això no s'arregla. No és de pacificació, com alguns pretenen presentar-la. És una part per reparar la persecució a l'independentisme, i és fruit de la força negociadora que ens han donat els vots", ha apuntat Nogueras, que ha destacat que l'única arma de l'independentisme és "la raó". "No hi ha policia, jutge o periodista patriòtic espanyol que ho tombi. Que a vostès no els agradi no vol dir que no sigui legal. Per això aquesta llei està dissenyada per superar els filtres de la Unió Europea", ha remarcat la cap de files de Junts a Madrid. La norma, ha subratllat, és fruit d'haver "mantingut la posició": fa uns mesos, el partit va tombar el primer redactat de la llei perquè hi veia mancances.

Nogueras també ha estat dura a l'hora de denunciar la "demonització" de Carles Puigdemont. "Avui hi negocien perquè els hem forçat. Ens van dir que no tindríem amnistia, i la tenim perquè els hem forçat. I ens diuen que no hi haurà independència, però avui tenim més clar que mai que és de vostès de qui menys depèn", ha ressaltat la dirigent de Junts, que ha volgut fer constar en el diari de sessions el "més profund agraïment" a Gonzalo Boye, advocat de Puigdemont, i també a Josep Maria Cervera i Josep Pagès, aquest últim exdiputat del partit que ha treballat activament en el redactat de la norma. En una entrevista a Nació, Pagès manté que la llei s'ha d'aplicar de manera immediata.