ERC Barcelona es disculpa pel congrés fallit i proposa ara compassar-lo amb el calendari del Parlament

Els republicans no fixen nova data per la votació però asseguren que tindrà en compte les rondes de consulta per la investidura; Rovira desvincula les dues negociacions i Maragall defensa que el debat de l'Ajuntament vol temps

Toni Vidal i Eva Baró, en una imatge d'arxiu.
Toni Vidal i Eva Baró, en una imatge d'arxiu. | Europa Press
14 de juny del 2024
Actualitzat a les 15:11h

Primera comunicació oficial d'ERC Barcelona després d'ajornar el congrés extraordinari que havia de decidir l'entrada al govern de Jaume Collboni per un excés d'afluència. En una carta consignada per la presidenta i secretari general de la federació de Barcelona, Eva Baró i Toni Vidal, assumeixen la "responsabilitat" de no haver "calibrat bé" el grau de mobilització, i expliquen que el debat es reprendrà "buscant la data més adient tenint en compte la ronda de consultes al Parlament". 

El congrés extraordinari es va convocar dijous al vespre a l'Orfeó Martinenc. Després d'una hora de cua, finalment els organitzadors van anunciar que se suspenia perquè l'espai tenia un aforament de 270 persones i se'n van presentar moltes més. Tot seguit es va reunir l'executiva, però de la trobada no en va sortir una nova data per celebrar el congrés.

Després de l'incident, ERC es donarà temps. La voluntat dels republicans barcelonins era resoldre aquest debat -el preacord ja s'havia perfilat el mes de febrer, però es va aturar per la negociació dels pressupostos al Parlament i l'avançament electoral- entre la setmana després de les eleccions europees i l'inici de les negociacions per la investidura, que començaran la setmana vinent. També serà la setmana vinent quan el president del Parlament, Josep Rull, comenci la ronda de contactes amb els grups. Finalment, però, no ha pogut encaixar en els càlculs temporals previstos inicialment pels republicans inicialment.

"És evident que l'afluència va superar les perspectives de l'organització. Els mecanismes de previsió van fallar provocant un perjudici cap a la militància que lamentem", es recull en l'escrit, en el qual els dirigents republicans afirmen que la intenció de la federació era i és poder informar la militància del procés de converses i del contingut del preacord amb el PSC, i celebrar el consegüent debat i votació en el període entre les eleccions europees i l'inici de la ronda de contactes per la investidura, amb l'objectiu de "no interferir".

"Malgrat aquesta decisió, som conscients, tanmateix, que el moment era complex i podia arribar a generar discrepàncies sobre la seva idoneïtat en el temps", afegeix la missiva, donant resposta a algunes de les crítiques que s'havien realitzat per les bases i alguns dirigents. Precisament, una de les persones amb ascendència que ha defensat públicament que ara no és el moment d'aquest debat ha estat l'excap de files dels republicans a l'ajuntament, Ernest Maragall, que en una entrevista al Café d'idees de RTVE aquest divendres, ha defensat, sobre l'entrada a govern, que "així i ara, no". En aquest sentit, ha demanat "prudència" amb les decisions i un "debat obert" per "madurar" el conjunt. 

Al mateix temps, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, en una entrevista a Aquí Catalunya de SER Catalunya, ha desvinculat el pacte amb Collboni de la investidura de Salvador Illa: "Hem de desvincular el preacord de les negociacions que estan en marxa i que ha d'anar sobre la legislatura catalana". "El que va quedar demostrat ahir davant de l'afluència de militants, és que aquest congrés s'ha de fer", ha afegit. Sobre l'escenari de negociacions amb Illa, no ha aclarit quin és l'escenari més probable: "La repetició electoral no és bona per al país, però de candidats i candidates per encapçalar la llista d'ERC en tenim per parar un tren".