ERC impulsa al Congrés la comissió sobre el «Catalangate»: «Cal posar fi a la distorsió antidemocràtica»

El grup de Rufián registra amb Bildu i BNG el mecanisme per fiscalitzar l'espionatge pactat amb el PSOE: proposa que s'allargui sis mesos, que s'investiguin totes les despeses i contractacions i que en surtin "mesures de reparació"

Gabriel Rufián, al Congrés.
Gabriel Rufián, al Congrés. | Frederic Esteve
23 de novembre del 2023
Actualitzat a les 12:15h
Els partits independentistes van per feina després dels acords segellats amb el PSOE que han culminat amb la investidura de Pedro Sánchez. ERC registrarà aquest dijous al Congrés un dels pactes que va tancar amb els socialistes a canvi de facilitar la presidència de la balear Francina Armengol a la cambra baixa: la creació d'una comissió d'investigació sobre el Catalangate. Els republicans han entrat el text al registre conjuntament amb Bildu i el BNG, segons ha pogut saber Nació. "És important que s'investigui i se sàpiga exactament quin és el software i els recursos que es destinen a espiar a la gent simplement per les seves idees i per comparar-nos amb terroristes", ha sentenciat el cap de files d'ERC a Madrid, Gabriel Rufián, en declaracions a Nació, i ha esperat que aquest moviment contribueixi a posar fi a la "distorsió antidemocràtica" de l'Estat amb l'independentisme.

Just fa uns dies, Junts, també arran dels acords amb el PSOE, va registrar la creació d'una comissió per investigar els atemptats del 17-A i reactivar la de l'Operació Catalunya, que va culminar amb serrells pendents. Rufián ha assegurat que la seva formació participarà d'aquestes comissions, que descriu "compatibles" amb la comissió que ha impulsat ERC sobre Pegasus. De fet, el republicà ha esperat que els de Carles Puigdemont també siguin proactius en la comissió sobre el Catalangate: "Esperem que la presència de Junts en tot això ens permeti que tinguem molt més focus del que havíem tingut fins ara".

El líder dels republicans reivindica, també, que la seva formació ha presentat múltiples creacions de comissions per investigar les "corrupteles" de la Casa Reial durant tot aquest temps. "Vam ser els primers que vam denunciar la investigació de Pegasus. Jo mateix vaig estar a la comissió de secrets oficials. La vinculació que fa el govern espanyol entre independentisme i terrorisme demostra una distorsió absolutament antidemocràtica", ha afegit. 

En el text sobre la creació de la comissió, ERC fitxa com a objectiu conèixer amb "detall" la implicació de les institucions de l'Estat en les intromissions il·legals contra els líders polítics i les institucions afectades. També esbrinar la responsabilitat i el "mal ús" de les estructures tècniques dels departaments ministerials, i la vinculació d'aquestes estructures amb l'espionatge. Els republicans també pretenen posar la lupa sobre les actuacions del ministeri d'Afers Exteriors en les investigacions de les delegacions de la Generalitat.

Conèixer les despeses i contractes efectuats per a la compra de Pegasus és una altra de les qüestions que plantegen els de Rufián, i també investigar altres possibles iniciatives dutes a terme per perseguir la dissidència política. Però no és tot, els republicans també buscaran que de la comissió en surtin "mesures de reparació" a tots aquells afectats per les investigacions il·legals, així com l'assumpció de les responsabilitats que es derivin sobre un possible "mal ús" de les estructures governamentals. Finalment, també esperen que en surti un llistat de propostes sobre mesures de control, investigació i prevenció per "blindar la democràcia dels abusos de la força de l'Estat". 

Amb quin calendari? ERC proposa que la comissió culmini els seus treballs en un termini de sis mesos des de la seva constitució, podent ampliar-se aquest termini per acord de la mateixa si s'escau. L'objectiu és que hi hagi unes conclusions abans de la fi del primer període de sessions parlamentàries de l'any 2024. Aquesta no serà la primera comissió sobre el Catalangate que es crea en l'àmbit institucional. Al Parlament ja n'hi ha una en marxa, però les absències de les persones que s'ha demanat que compareguin han impedit un bon desenvolupament. Ara que és un pacte amb el PSOE, ERC espera que hi hagi compareixences destacables, com podrien ser les dels ministres competents en aquesta matèria.