ERC posa pressa per un acord «urgent» que obri un nou temps

Junqueras i Aragonès avisen contra temptacions "egoistes" que poden posar en perill unes negociacions que ara s'intensificaran

Oriol Junqueras, president d'ERC, al consell nacional
Oriol Junqueras, president d'ERC, al consell nacional | ND
06 de març del 2021
Actualitzat a les 11:51h
El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha fet aquest dissabte al matí una crida a que tots els partits implicats en la negociació del nou Govern (ERC, Junts, comuns i CUP) estiguin "a l'altura" i siguin capaços de tancar pactes i allunyar el fantasma del bloqueig polític que es pot traduir en noves eleccions o en una legislatura inestable. Cal fer-ho "al més aviat possible", segons ell. Pere Aragonès ha estat més explícit i ha afirmat que l'acord és "urgent" i per això ha anunciat que "s'intensificaran" les converses.

A menys d'una setmana de la constitució del Parlament, no hi ha encara acord per la mesa i tampoc per la investidura d'Aragonès, el candidat que pot concitar més suports, com a president.

ERC ha reunit, de forma telemàtica, el seu consell nacional després d'unes eleccions que l'han deixada en una bona posició per presidir el Govern de la Generalitat. Junqueras ha recordat que la gent "que pateix" per l'actual situació social i econòmica ha fet "un encàrrec d'autodeterminació i amnistia amb majoria política d'esquerres" i que no se la pot decebre. Els ciutadans, ha afirmat, tenen "dret a saber" si tothom està disposat a fer un Govern "fort, estable, coratjós i constant". I perquè això passi, ha afirmat, cal que tothom "estigui a l'altura" i operi amb generositat.

"Nosaltres ho tornarem a donar tot perquè el país se'n surti", ha afirmat Junqueras alertant del risc de les "temptacions egoistes" que, segons ell, impliquen els maximalistes, les posicions partidistes o els vetos creuats com ara els que manifesten Junts i els comuns. I també ha posat pressa per concretar-ho "al més aviat possible".

Junqueras vol que ERC lideri un país que "té dret a tenir esperança" i a avançar cap a "l'amnistia i l'autodeterminació" i això és que, al seu torn, ha promès Aragonès en la línia del que ja va anunciar dijous a la seva conferència.

Ni descansa la pandèmia ni la repressió

En el seu torn d'intervenció el candidat a la presidència ha afirmat que "l'acord és urgent" perquè "ni descansa la pandèmia ni ho fa la repressió". El pacte, però, ha de ser "sòlid i ferm" i per això ha destacat la importància de trobar punts d'acord entre els programes electorals.

Segons el candidat les converses han de ser "ambicioses i honestes" i no deixar de marge cap tema ni cap àmbit i s'han d'afrontar "sense vetos". Afirma que la seva ambició és obrir un nou temps i no pas fer "el de sempre": "Hem vingut a treballar per la llibertat i el progrés i hi haurà un Parlament amb una majoria de diputats independentistes i d'esquerres i això s'ha de notar", ha dit. Aragonès ha avisat els seus interlocutors que "no és el moment d'egoismes".