ERC de Sant Vicenç desmenteix Maragall i nega l'autoria del ninot de Junqueras: «No ens ho mereixem»

L'exalcaldessa del municipi assegura que l'acció de falsa bandera no prové de l'entorn de l'expresident republicà i demana que no es facin acusacions sense proves: "Em va doldre molt escoltar l'Ernest perquè ens coneixem personalment"

Maite Aymerich i Ernest Maragall, en un acte de les europees a Sant Vicenç dels Horts.
Maite Aymerich i Ernest Maragall, en un acte de les europees a Sant Vicenç dels Horts. | Europa Press
16 d'octubre de 2024, 09:48
Actualitzat: 10:00h

Quan Oriol Junqueras era a la presó d'Estremera va aparèixer en un pont de Sant Vicenç dels Horts, el seu municipi, un ninot penjat amb la seva cara. Amb el temps es va descobrir que era una acció més de falsa bandera provinent d'ERC. Però encara no s'ha esclarit qui n'ha estat l'ideòleg. Enmig de la pugna interna, aquest dimarts l'exlíder d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall, va assegurar que provenia de l'entorn de l'expresident del partit i, en concret, del seu municipi. Des de la secció local de Sant Vicenç ho neguen "rotundament": "No ens ho mereixem".

Així ho ha expressat en una entrevista a Rac1 aquest dimecres l'exalcaldessa Maite Aymerich, cara visible d'ERC a l'Ajuntament -el 24 d'octubre plega per motius personals- i persona de confiança de Junqueras. "Em va doldre molt escoltar l'Ernest perquè ens coneixem personalment. Pretén vincular-nos a un ninot que podrien haver vist els fills de Junqueras i que anava acompanyat d'un cartell de 'podreix-te a la presó'", ha lamentat. 

"Vull pensar que l'Ernest no volia fer mal", ha insistit. En aquest punt, ha demanat que no es facin acusacions sense aportar proves perquè Sant Vicenç queda sota sospita i "no s'ho mereix". "Prou d'embrutar", ha insistit Aymerich. Ella mateixa ha assegurat que "creu saber" qui va penjar el ninot, però ha rebutjat dir-ho perquè no té proves. Ara bé, ha advertit que intentarà tenir-les. "Quan tingui proves les aportaré", ha reblat. Militància Decidim, la candidatura de Junqueras, ha difós per les xarxes socials l'entrevista a l'exalcaldessa.

L'acció de falsa bandera va tenir lloc el 24 de maig, tan sols dos dies abans de les eleccions del 26 d'aquell mes al Parlament Europeu. El mateix Junqueras va criticar l'acció del ninot, que tenia les sigles ERC pintades a la panxa. El líder d'ERC a Madrid, Gabriel Rufián, va compartir una foto del ninot a les xarxes: "Així s'ha despertat un dels carrers del poble d'Oriol Junqueras. Carrers pels quals passen cada dia els seus fills quan van a l'escola. Ho poso aquí perquè potser s'obliden d'explicar-t'ho, mentre que, si fossin altres, ho posarien fins i tot al teletext".