Un ninot de Junqueras penjat a Sant Vicenç dels Horts també va ser obra d'ERC

L'acció es va produir dos dies abans de les eleccions europees, en què el líder republicà es presentava com a cap de llista

El ninot de Junqueras penjat a Sant Vicenç dels Horts
El ninot de Junqueras penjat a Sant Vicenç dels Horts | Gabriel Rufián
Redacció
24 de juliol de 2024, 08:32
Actualitzat: 14:20h

Noves revelacions sobre la trama dins d'ERC vinculada a l'escàndol dels cartells de l'Alzheimer. Segons ha avançat RAC1, un ninot penjat amb la cara d'Oriol Junqueras a Sant Vicenç dels Horts el 2019 també va ser ideat des de dins del partit. L'acció es va fer l'any 2019 al municipi del líder republicà i a dos dies de les eleccions europees, en què era cap de llista.

El ninot tenia les sigles d'ERC pintades a la panxa i un missatge en castellà on es podia llegir "Junqueras podreix-te a la presó". Cap possible responsable dels fets és al partit a hores d'ara, i s'ha de desvincular l'acció del 2019 del pols intern actual entre Junqueras, ja expresident del partit, i la secretària general republicana, Marta Rovira.

En aquell moment, el mateix Junqueras va pronunciar-se des de la presó als micròfons de El Món a RAC1, assegurant que "això no hauria de passar mai" però que el fet el refermava en les seves conviccions: "Amb nosaltres guanyarà el conjunt de la societat, fins i tot els que pengen ninots amb el meu nom, que segur que ningú no voldria que el seu fill veiés aquesta imatge".

Durant aquest dimecres, la secció local d'ERC de Sant Vicenç dels Horts ha expressat en un comunicat que reclama a la direcció nacional del partit que "arribi fins al final" en la investigació dels fets i la "depuració de responsabilitats", perquè el cas "no es tanqui en fals". La secció local insisteix en la nota que no van tenir ni tenen "coneixement de l'autoria" d'una acció que consideren "vergonyant". 

Tot plegat coincideix amb l'anunci d'Ernest Maragall d'estripar el carnet d'ERC, descontent amb la gestió del cas per part de la direcció del partit. "Sento decepció i distància crítica", va dir Maragall durant la seva compareixença aquest dilluns. L'exlíder del partit a Barcelona va criticar que encara no s'hagin esclarit alguns aspectes sobre el cas, ni prou decisions "individuals o orgàniques".

En paral·lel, un dels autors fàctics de la penjada dels cartells ha decidit sortir a la llum. "Hi havia una llista amb els llocs on havien de ser penjats: seus d'ERC i una cosa que a mi em va semblar molt lletja, que eren centres de malalts amb Alzheimer". En Pau, un dels joves que va formar part de l'acció el 8 de març del 2023, ha assegurat en una entrevista a El Nacional que tenien ordres clares dels llocs on s'havien de col·locar, "com més mal penjats millor", tots els cartells que els van entregar el mateix dia.