Espanya retira l'ambaixadora de Buenos Aires després dels nous insults de Milei

El ministre Albares insisteix a demanar "disculpes públiques" al president de l'Argentina, que el cap de setmana va insultar la parella de Pedro Sánchez

El ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, en imatge d'arxiu
El ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, en imatge d'arxiu | ACN
Redacció
21 de maig del 2024
Actualitzat a les 14:16h

S'agreuja la crisi diplomàtica entre Espanya i l'Argentina. El govern espanyol ha anunciat aquest dimarts que retira l'ambaixadora de Buenos Aires, Maria Jesús Alonso, després dels nous insults del president argentí, Javier Milei. El ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, ha tornat a insistir que Milei s'ha de "disculpar públicament" per haver titllat de "corrupta" la parella de Pedro Sánchez, Begoña Gómez. "Argentina haurà de continuar sense ambaixadora espanyola a Buenos Aires", ha dit Albares en la roda de premsa posterior al consell de ministres.

La retirada de l'ambaixadora és un pas més en la crisi entre els dos països. Les polèmiques declaracions de Milei van ser dissabte en un acte amb Vox i l'extrema dreta europea per preparar les eleccions del 9 de juny. El ministre Albares va comparèixer poc després per cridar a consultes l'ambaixadora i dilluns va traslladar a l'ambaixador argentí, Roberto Bosch, l'exigència d'una rectificació pública per les paraules del president de l'Argentina. Segons Albares, es tracta del "moment més greu" en les relacions diplomàtiques entre Espanya i l'Argentina, fruit del que el govern espanyol considera "un atac frontal" contra Sánchez per part de Milei. 

El president ultra argentí no només no s'ha disculpat, sinó que ha elevat el to. "No li demanaré disculpes jo vaig ser l'agredit", ha manifestat aquesta matinada en una entrevista. Milei ha titllat Sánchez de "totalitari", l'ha acusat de treballar amb el "Kirchnerisme" i de fer "maniobres colpistes" per derrocar el govern argentí. Amb tot, el mandatari argentí ha garantit que les relacions amb Espanya "no es trencaran". "La relació no la construeixen els mandataris, sinó la gent. Hem acollit molts immigrants espanyols i aquest vincle no el trencarà ningú", ha afirmat. 

A les portes de les eleccions europees, la crisi desencadenada per Milei ha tornat a tensar les relacions entre el PSOE i el PP. Els populars no han tancat files amb Sánchez i, de fet, han dit que l'uneix amb Milei "una manera de fer política". Alberto Núñez Feijóo ha assegurat que aquesta "escalada verbal" no porta enlloc. Així, ha recordat que va ser el ministre Óscar Puente qui va començar el xoc amb l'Argentina, quan va insinuar que Milei prenia drogues. Aquest dimecres, Sánchez compareix al Congrés per parlar dels negocis de la seva esposa.

Arxivat a