Esperanza Casteleiro, mà dreta de Robles, assumeix la direcció del CNI

La ministra de Defensa col·loca la secretària d'estat del seu departament al capdavant del serveis secrets espanyols, defensa el "gran prestigi" de l'agència i justifica l'ús de "mitjans" per garantir la ciberseguretat

Esperanza Casteleiro, nova directora del CNI
Esperanza Casteleiro, nova directora del CNI | Europa Press
Joan Serra Carné / Pep Martí
10 de maig de 2022, 13:02
Actualitzat: 13:22h
Tres setmanes després que transcendís l'escàndol d'espionatge del Catalangate -després ampliat amb l'anunci de la infecció dels telèfons mòbils de Pedro Sánchez i Margarita Robles-, el govern espanyol ha pres la primera decisió dràstica: la destitució de la directora del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), Paz Esteban. La mesura, que no satisfà les exigències d'ERC però pretén apaivagar-les, fa caure la peça dels serveis secrets espanyols, assenyalada pel control dels líders de l'independentisme però també pel monitoratge als membres de l'executiu central. Robles, responsable política del CNI, continua sota la protecció de Sánchez. Precisament, la ministra de Defensa ha anunciat la substituta d'Esteban. Serà Esperanza Casteleiro Llamazares, fins ara secretària d'estat del ministeri i abans cap de gabinet de Robles, que no ha parlat de destitució sinó de "substitució d'una funcionària per una altra funcionària" del CNI. "Amb això ja ho he dit tot", ha afegit la ministra per sintetitzar el valor de la designació. Casteleiro és la mà dreta de Robles.

En la compareixença posterior al consell de ministres, la titular de Defensa ha verbalitzat un missatge de blindatge del CNI davant les crítiques de l'independentisme per l'espionatge. Ha repetit l'"orgull" pel funcionament dels serveis secrets espanyols i el "gran prestigi" de l'agència a escala internacional. De fet, la ministra ha justificat l'ús de "mitjans" per combatre les "amenaces híbrides" dels nous temps i garantir la ciberseguretat. No ha fet referència a l'ús del programari Pegasus, però sí que ha insistit en la necessitat de dotar de "major eficàcia" tecnològica el CNI. El govern espanyol ha admès que s'han produït "errors" en matèria de seguretat i ha recalcat que se'n continuaran produint.

"És important que Espanya se senti orgullosa del seu país", ha reblat Robles per completar el discurs de protecció dels serveis d'intel·ligència. Sobre el seu futur, també ha estat clara. Tot i que ERC ha demanat la seva destitució, la ministra ha verbalitzat que se sent reforçada per Sánchez: "Sempre he trobat el suport del president". Ha insistit que continua percebent aquest escalf del líder de l'executiu.

El cessament d'Esteban acordat pel consell de ministres, criticat pel PP i considerat insuficient per l'¡ndependentisme, es produeix malgrat la defensa a ultrança que n'havia fet Robles en els darrers dies. El govern espanyol pretén tancar d'aquesta manera el cas d'espionatge, per bé que les relacions polítiques entre ERC i la Moncloa no estan restablertes. En una entrevista a El País publicada aquest dimarts, el president dels republicans, Oriol Junqueras, reclamava a Sánchez que hi haguessin "garanties" que un episodi com aquest no es tornarà a repetir. Al seu torn, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, havia exigit al líder del PSOE una reunió cara a cara de forma imminent per atendre les explicacions necessàries que reclama el Govern. La Moncloa no ha concretat quan es podrà produir aquesta reunió, però sí que ha detallat que es treballa en l'agenda del president espanyol per fer-la possible.

En la roda de premsa d'aquest dimarts, la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, ha informat que un tercer ministre de l'executiu, Fernando Grande-Marlaska, també va patir la infecció del seu mòbil per Pegasus, com li va passar a Sánchez i Robles. En el cas del ministre l'Interior, els fets es van produir el juny del 2021. El ministre d'Agricultura, Luis Planas, també va patir un intent d'espionatge que no va prosperar. La Moncloa traslladarà la informació desgranada pel Centre Criptològic Nacional a la justícia, tal com va fer en els casos de Sánchez i Robles.