Estat i Generalitat pacten 1.058 milions per a Rodalies en 3 anys en plena negociació per investir Illa

En total, el PSOE transferirà a Catalunya 1.520 milions d'euros, també amb fons per recerca i beques, mentre que la condonació del deute del FLA s'efectuarà en els "pròxims mesos"

Reunió de la Comissió Mixta d'Afers Econòmics i Fiscals entre l'Estat i la Generalitat, aquest dilluns.
Reunió de la Comissió Mixta d'Afers Econòmics i Fiscals entre l'Estat i la Generalitat, aquest dilluns. | David Zorrakino / Europa Press
22 de juliol de 2024, 13:41
Actualitzat: 15:41h

L'Estat transferirà a Catalunya 1.520 milions d'euros en tres anys per Rodalies, recerca i beques. Així s'ha acordat aquest dilluns, en plena negociació entre ERC i el PSC per a la investidura del socialista Salvador Illa, en la Comissió Mixta d'Afers Econòmics i Fiscals entre l'Estat i la Generalitat. La dotació més important és en el sistema ferroviari, un total de 1.058 milions d'euros. Totes aquestes qüestions les havia acordat ERC amb el PSOE durant la tardor, en el marc de la investidura de Pedro Sánchez, però s'han fet efectives aquesta setmana.

Han sortit a explicar les transferències la consellera d'Economia, Natàlia Mas, i la de Territori, Ester Capella, que han apuntat que aquest és un "pas important" en el compliment de les obligacions que l'Estat havia assumit, tot i que "en cap cas suficient". A la reunió amb les conselleres hi han assistit per part de l'Estat Jesús Gascón, secretari d'Hisenda, i Arcadi España, secretari de Política Territorial.

En les últimes setmanes ERC havia apressat el PSOE perquè compleixi amb els acords pendents si vol que la negociació a Catalunya amb el PSC arribi a bon port. Dijous passat, ja va existir un primer acord sobre el calendari pel traspàs de Rodalies, que començarà a principis del 2025. 

En què es traduiran els 1058 milions pactats per Rodalies? L'Estat es farà càrrec del deute que Renfe imputa a la Generalitat pels serveis ferroviaris que es presten des del 2010 en concepte de "pla d'acció", cosa que suposarà 191,5 milions. També farà una transferència per al dèficit d'explotació dels serveis de transport corresponent a l'any 2023, el que són 283,4 milions anuals, i 5,2 milions anuals seran per a millores a Rodalies Lleida, entre d'altres. 

En l'àmbit de la recerca, el pacte és que es compleixi amb la dotació de l'Estat a la Generalitat de 150 milions d'euros anuals, un "import rellevant per al sistema de recerca", ha especificat Mas. Per últim, s'ha efectuat l'última qüestió que restava per materialitzar el traspàs efectiu de la gestió de les beques de la Generalitat. Concretament, s'ha establert que el cost del traspàs de la gestió serà de 2 milions, i també s'ha fixat un import de 7,9 milions d'euros que l'Estat abonarà a la Generalitat en concepte d'endarreriments per a la gestió de les beques entre 2021 i 2024. 

El que no té data encara, però, és la condonació de part del deute del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), també pactat entre republicans i socialistes en la investidura de Sánchez. "Estem treballant en l'àmbit tècnic amb la cancel·lació del FLA. Es farà efectiva en els mesos vinents. Tenim garantia d'això", ha explicat Mas. No hi ha data, doncs, perquè sigui efectiva la condonació de 15.000 milions d'euros. Però la consellera d'Economia ha apuntat que la "data no és tan rellevant, sinó la garantia".