Europa promet vigilar «molt de prop» l'amnistia

El comissari de Justícia, Didier Reynders, aprofita el debat impulsat pel PP a l'Eurocambra per recordar que és "urgent" la renovació del consell general del poder judicial, bloquejada pels populars

L'eurocomissari de Justícia, Didier Reynders, en una imatge d'arxiu.
L'eurocomissari de Justícia, Didier Reynders, en una imatge d'arxiu. | ACN
22 de novembre del 2023
Actualitzat a les 18:16h
Mentre els més reaccionaris es manifesten cada vespre davant la seu de Ferraz de Madrid, al cor d'Europa les dretes han intentat plantar la batalla a l'amnistia en un debat a l'Eurocambra, aquest dimecres. Davant totes les advertències que han llançat el PP, Vox i els seus aliats sobre el perill que viu "l'estat de dret" a Espanya, el comissari de Justícia, Didier Reynders, ha respost calmant les aigües. "Podem garantir que la Comissió Europea seguirà molt de prop la qüestió", ha dit durant la seva intervenció, en la qual també ha volgut deixar clar que Catalunya continua sent una "qüestió interna d'Espanya" que haurà de "dirimir-se segons el seu ordre constitucional". 

Les paraules de Reynders arriben després que el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, hagi estat en les últimes setmanes en contacte amb Reynders per tenir-lo actualitzat sobre l'amnistia i les negociacions del PSOE amb l'independentisme, emmarcades en la investidura de Pedro Sánchez. "La Comissió coneix l'acord signat entre dues formacions polítiques. Permet una amnistia i la creació de comissions especials al Congrés", ha deixat clar el comissari europeu, sense explicitar a quin dels dos acords feia referència, si el del PSOE amb ERC, o amb Junts. En qualsevol cas, ha insistit que la Comissió està "estudiant" el text de manera "independent i objectiva", i que es troba en "contacte" amb les autoritats espanyoles. 

Ara bé, més enllà de parlar de l'amnistia -de la qual ha dit que "molts ciutadans han expressat queixes", bona part de la seva intervenció l'ha dedicat precisament a mostrar la seva preocupació per l'estat de la justícia a Espanya, amb el bloqueig del Consell General del Poder Judicial. És a dir, que el comissari europeu ha acabat destinant bona part d'un debat propulsat pel PP a criticar el bloqueig que precisament viu aquest òrgan per part del PP. "La situació del Consell General del Poder Judicial suscita grans preocupacions, perquè no s'ha renovat tot i la urgència", ha dit des del Parlament Europeu, recordant que aquesta és una de les qüestions que es recull en les recomanacions de la comissió cap a Espanya.

Durant el debat, que s'ha allargat gairebé dues hores, alguns dels moderadors de l'Eurocambra s'han escandalitzat pels tons o declaracions que han emergit, en especial per la dialèctica de partits com Vox referint-se a l'amnistia com un "cop d'estat". Per aquest motiu, han estat advertits. Tant els representants del PP, Cs i els ultres han repetit el discurs que estan reproduint a l'estat espanyol: que l'amnistia desmantella el sistema democràtic. També des del Parlament han fet la falca publicitària a favor de les manifestacions espanyolistes d'aquests dies a Ferraz. 

Aquesta última qüestió ha estat criticada pel bloc d'esquerres. Tant representants del PSOE, com Podem o Esquerra Unida han advertit als parlamentaris que a les manifestacions s'escolten proclames "nazis", que hi ha "braços alçats" i enaltiments del franquisme. "El mimetisme amb l'extrema dreta els està devorant", ha dit l'eurodiputada del PSOE Iratxe García.


ERC recepta "tranquil·litat"

En el mateix sentit s'han expressat els eurodiputats independentistes. Jordi Solé, d'ERC, ha recomanat a Reynders que "estigui tranquil" davant del pols de la dreta política, judicial i mediàtica contra l'amnistia perquè no va ni contra la Constitució ni contra els fonaments de l'estat de dret. "Al contrari, intenta reparar un error en el funcionament de l'estat de dret: l'error que ha significat la repressió". Ara bé, l'ha advertit que sí que l'hauria de preocupar les manifestacions d'aquests dies on s'ha exhibit simbologia nazi, a més de proclames feixistes i racistes.

Junts adverteix sobre la "deriva trumpista" del PP

L'eurodiputat Toni Comín, de Junts, ha carregat amb força contra el dirigent del PP Manfred Weber, que en el seu discurs ha fet advertències sobre la "violació a l'estat de dret" que suposa l'amnistia. Així, Comín li ha recordat que mentre Espanya condemnava l'independentisme per sedició, el Tribunal Superior d'Schleswig-Holstein ho contradeia. "Qui tenia raó, Weber, els jutges espanyols o els alemanys?", ha etzibat. També ha sentenciat, amb contundència, que l'amnistia no és un atac a l'estat de dret, i que l'únic atac és el dels jutges del Suprem contra l'independentisme i la "deriva trumpista" del PP. 

Carles Puigdemont també ha seguit el debat a l'Eurocambra, però no ha intervingut. Ara bé, al final de la sessió ha fet una extensa valoració a X en la qual ha lamentat també les declaracions de Weber. "Quina pena veure un polític alemany transformat en un polític qualsevol del PP espanyol, d'aquells que mai no tenen cap incomoditat a compartir manifestacions amb feixistes", ha etzibat. També ha advertit que el PP Europeu està "abandonant el carril central" que la democràcia cristiana va obrir un dia.