Expropiacions temporals, lloguer social i reallotjament familiar: així és la llei del Govern per esquivar el TC

L'executiu aprova la norma que estableix instruments alternatius als punts suspesos pel Constitucional sobre mesures d'emergència en l'àmbit habitacional i en pobresa energètica | El projecte s'aprovarà aquest mes al Parlament

04 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 16:42h

El Govern s'ha reunit aquest dimarts. Foto: ACN


El Govern ha aprovat aquest dimarts el projecte de llei de mesures de protecció del dret a l'habitatge de les persones en risc d'exclusió social que està pensat per esquivar la suspensió que pesa sobre la llei antidesnonaments per part del Tribunal Constitucional (TC). Aquesta norma estableix instruments alternatius a la norma aturada al TC, que tenia en compte emergències habitacionals i pobresa energètica.

"És una reposta de país en temps rècord", ha assegurat la consellera de Governació, Meritxell Borràs, que és qui s'encarrega d'aquestes competències. Borràs ha recordat que el TC va suspendre els "punts més sensibles" de la llei antidesnonaments, i ha apuntat que aquesta suspensió segueix vigent.

Necessitats urgents

Entre d'altres, la nova llei -que s'ha intentat fer amb els agents socials i el Col·legi d'Advocats de Barcelona- preveu l'expropiació "temporal" de l'ús d'habitatges buits d'entitats financeres per destinar-los a lloguer social i l'obligació per part dels grans tenidors a reallotjar les famílies.

"La llei és sòlida, no hem de patir", ha ressaltat Borràs, que ha comparegut després de la reunió del Govern. "Han estat mesos de treball intens", ha recalcat la consellera. Aquesta llei neix de l'encàrrec que va fer el passat 3 de maig el president Carles Puigdemont després que el govern espanyol plantegés un recurs al TC per frenar la normativa catalana antidesnonaments.

Hi ha hagut dues cimeres a Palau amb les entitats promotores de la llei i amb agents legals per tal de bastir aquesta alternativa, que vol "incrementar el parc d'habitatges públics" i "aturar els desnonaments de famílies vulnerables", segons ha detallat Borràs.