Feijóo crida a una «revolució de la veritat» a Catalunya per frenar Sánchez

El líder del PP menysté l'acord entre el PSOE i Sumar perquè depèn de l'independentisme, dubta que Junts estigui d'acord amb el full de ruta social dels socis de coalició i manté que els socialistes han "intervingut" el Congrés

25 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 12:00h
José Montilla i Alberto Núñez Feijóo, aquest dimecres a Barcelona.
José Montilla i Alberto Núñez Feijóo, aquest dimecres a Barcelona. | Nico Tomás / ACN
L'endemà que Pedro Sánchez i Yolanda Díazrubriquessin l'acord per reeditar la coalició a l'Estat, Alberto Núñez Feijóo s'ha desplaçat aquest dimecres fins a Barcelona per protagonitzar un esmorzar informatiu en el qual ha carregat contra l'entesa, especialment per tot allò que -segons ell- no explicita en relació amb l'independentisme. "Catalunya necessita una revolució de la veritat", ha determinat Feijóo, que ha indicat que debats "abstractes" com l'amnistia i l'autodeterminació no ajuden a resoldre els problemes reals de la ciutadania. El codi penal, ha dit, "no el poden redactar els condemnats i els seus advocats", en referència a la desjudicialització definitiva del procés, que s'està coent a foc lent i amb discreció. També ha insistit en la idea que els votants de Junts puguin avalar el full de ruta social de la coalició.

El dirigent gallec ha menystingut l'acord presentat ahir, perquè la coalició ja està en marxa des de l'anterior legislatura. "El contingut és un resum de tot el que no ha complert el govern en els últims quatre anys. Hi ha una pirotècnia innecessària. L'únic suport públic que tenen Sumar i el PSOE és el de Bildu, i res del que es va pactar ahir existirà si l'independentisme no ho ratifica. Hi ha molt soroll i poca concreció", ha indicat, al mateix temps que ironitzava amb la prohibició dels vols que tinguin alternativa amb tren de menys de dues hores i mitja. "Això inclou els del Falcon i els del Superpuma", ha ironitzat sobre els avions que fa servir Sánchez.

"N'hi ha alguns que han fet de la mentida la clau de volta de la seva feina de govern", ha ressaltat Feijóo, que s'ha volgut dedicar l'inici de la intervenció a detallar els efectes perniciosos que -segons ell- ha provocat la gestió de l'independentisme en l'economia catalana. "És on es paguen més impostos de tota Espanya", ha remarcat el dirigent gallec, que veu Catalunya "perdent posicions" en turisme, en universitat i en acció exterior. "Només serveix com una màquina de propaganda", ha remarcat Feijóo. "Si passa tot això, què està millor que el 2017? Només els va millor a alguns partits", ha ressaltat, crític amb la negociació de Sánchez.

En aquest sentit, el líder conservador ha remarcat que hauria pogut ser president del govern espanyol si hagués accedit a les demandes de Junts, plantejades en el marc de les converses per constituir la mesa del Congrés. "Ens van demanar tres coses: català al Congrés, català al Parlament Europeu i un projecte de llei d'amnistia", ha relatat. El plantejament no va ser acceptat, tot i que ha posat de manifest que haver-s'hi avingut hauria comportat una abstenció de partit de Carles Puigdemont. Tanmateix, haver acceptat això hauria derivat inevitablement en la pèrdua de suport de Vox, de manera que els vots de Junts tampoc l'haurien investit. Ha indicat que va tenir contacte "indirecte" amb Puigdemont, i que sempre els va dir "el que pensava". "Ell no ens ha mentit", ha determinat el dirigent conservador estatal.
 

Conveniència i no convivència

L'única realitat, segons Feijóo, és que els protagonistes són els partits "separatistes". "Sánchez és un actor de repartiment que està esperant que el director li digui que entri", ha apuntat el dirigent gallec, que ha resumit que hi ha "conveniència" i no "convivència". "Només es tracta de mantenir-se en el poder a qualsevol preu. El que necessita Catalunya és una revolució de la veritat", ha apuntat Feijóo. "Diré la veritat als votants socialistes, ii agraeixo que hagi vingut el president José Montilla", ha indicat l'expresident de Galícia. L'amnistia, ha dit, no ha de ser prioritària perquè els qui la defensaven -ERC i Junts- van quedar quarts i cinquens el 23-J.
 

Alberto Núñez Feijóo, aquest dimecres a Barcelona. Foto: Europa Press


"El codi penal no el poden redactar els condemnats i els seus advocats", ha determinat que els problemes de la ciutadania no es resoldran amb l'amnistia i l'autodeterminació. El que s'està negociant, ha indicat, interessa només a un cercle "molt reduït". "Quin altre estat europeu està interessant en qüestions com les que es tracten en la investidura de Sánchez? Catalunya necessita la revolució de la veritat i la revolució de la política de veritat", ha destacat.

A Feijóo l'ha acompanyat la plana major del PP a Catalunya, amb Alejandro Fernández al capdavant. A la taula presidencial també s'hi han assegut Manuel Reyes i Xavier García Albiol, principals alcaldes de la formació -de Castelldefels i de Badalona, respectivament-, i el cap de files del partit a Barcelona, Daniel Sirera. A la mateixa taula s'hi han assegut l'eurodiputada Dolors Montserrat i el president de Pimec, Antoni Cañete, que ha entrat a la sala entre rialles acompanyant Feijóo. Nacho Martín Blanco, exdiputat de Ciutadans i ara representant del PP al Congrés dels Diputats, tampoc s'ha volgut perdre l'esmorzar amb el dirigent gallec.