Feijóo critica que Sánchez prioritzi l'«amnistia» als independentistes en lloc de fer-lo president dos anys

Després d'una reunió d'escassament una hora amb el president espanyol en funcions, el líder del PP es postula per a la Moncloa: "Poden governar els qui respecten la Constitució o els que no ho fan"

Sánchez i Feijóo, aquest dimecres al Congrés.
Sánchez i Feijóo, aquest dimecres al Congrés. | Europa Press
30 d'agost del 2023
Actualitzat a la 13:52h
El líder del PP ha estat el primer que ha comparegut després de l'encontre mantingut aquest dimecres al Congrés entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo. En declaracions al Congrés, Feijóo ha explicat que ha proposat al líder del PSOE que faciliti la seva investidura i s'iniciï una legislatura de dos anys en la qual es materialitzaries sis pactes d'Estat. Si els dos partits majoritaris volguessin allargar la legislatura, així es faria i, si no, es convocarien noves eleccions. En el projecte de Feijóo s'estableix explícitament el rebuig al "xantatge" dels independentistes i "les iniciatives que van en contra de la nació de ciutadans lliures i iguals que és Espanya". Una proposta la de Feijóo que Sánchez ha rebutjat clarament.

Els sis pactes proposats són sobre regeneració democràtica, per preservar l'estat del benestar, per l'aigua, pel sanejament econòmic, per les famílies i un pacte territorial per "reforçar" l'estat autonòmic. Però els dos punts essencials de la proposta del PP són facilitar l'accés de Feijóo a la Moncloa i defensar la "integritat territorial" d'Espanya, rebutjant explícitament un referèndum d'autodeterminació i l'amnistia. Ha dit que no vol ser president "a costa de la igualtat de tots els espanyols". Feijóo ha assegurat que es viu un "moment històric" ja que poden governar "els qui respecten la Constitució o els qui no ho volen". 

Feijóo ha assegurat que "l'independentisme està envalentit" i per això reclama l'amnistia i el referèndum. Ha afirmat que el 94% dels ciutadans han votat per "forces constitucionalistes", per la qual cosa no es pot permetre als partits sobiranistes que condicionin la política espanyola. Feijóo ha declarat que Sánchez ha rebutjat la seva proposta d'"igualtat entre tots els espanyols" i ha repetit que el líder socialista vol "continuar en la presidència malgrat haver perdut les eleccions". "Prefereix negociar amnisties i desigualtats financeres", ha dit.   


Pilar Alegría (PSOE): "Seguir amb la retrobada"

La portaveu de l'executiva del PSOE, Pilar Alegría, ha manifestat que el partit "es pren seriosament els processos d'investidura, encara que sigui fallida". Sobre la investidura de Pedro Sánchez i la viabilitat d'una amnistia, ha afirmat que seguiran treballant i seran coherents amb la política que s'ha fet en aquesta legislatura, basada en "la retrobada i la convivència en el marc de la Constitució". Sobre si mantenen la posició de reclamar el retorn de Puigdemont per lliurar-se a la justícia, ha expressat el "màxim respecte per la justícia". I respecte a l'amnistia, ha dit tan sols: "Pas a pas".

Alegría ha constatat que el PSOE "no donarà suport" a la investidura de Feijóo. Ha recordat que les eleccions del 23-J van deixar clar que els ciutadans no van avalar la "derogació" de les polítiques de Sánchez. Ha reclamat "respecte" al PSOE, recordant les crides al transfuguisme fets des del PP els darrers dies. Alegría ha explicat que si es parla d'acords s'ha de recordar que tots els grans acords d'Estat s'han fet quan el PSOE ha estat a l'oposició. Ha reiterat la proposta feta avui per Sánchez a Feijóo per renovar el CGPJ, que du més de 1.770 dies pendent. 

Alegría s'ha preguntat si Feijóo proposa una legislatura de dos anys "per derogar el sanchisme" i ha afirmat que Feijóo "només pensar en salvar la seva pell". La portaveu socialista ha subratllat que "Feijóo té una majoria en contra de la seva investidura". Sobre els sis pactes d'Estat proposats pel PP, Alegría ha expressat que abans de parlar de grans acords cal començar per un organisme com el CGPJ, que implica "complir la Constitució". "El PP ha passat de derogar el sanchisme a rogar al sanchisme", ha dit amb ironia.   


Una reunió de menys d'una hora

La trobada entre tots dos dirigents, feta a petició del polític gallec, ha durat amb prou feines una hora. Sánchez ha convocat tot seguit l'executiva socialista per analitzar l'encontre amb el líder del PP. En el transcurs de l'entrevista, Sánchez li ha proposat a Feijóo que es renovi el Consell General del Poder Judicial abans de fi d'any. L'organisme espera la seva renovació des de fa més de quatre anys.  

Aquesta ha estat la tercera entrevista mantinguda entre Sánchez i Feijóo com a líders dels seus respectius partits. I ha estat la primera des de les eleccions espanyoles del 23-J. S'ha fet a petició del líder conservador, que d'aquesta manera ha iniciat la seva ronda de contactes de cara al debat d'investidura que comença el 26 de setembre. Una ronda que el PP voldria fer amb tots els grups parlamentaris tret de Bildu. ERC, però, ja li ha dit que no. Com tampoc participarà el president Pere Aragonès en els contactes que Feijóo vol fer també amb els presidents de comunitats autònomes.

Des del 23-J, el PP intenta fixar el seu relat de força més votada a la qual s'hauria de facilitar la investidura. Per això ha apuntat fins i tot a hipotètiques abstencions de Junts i PNB, cosa ara per ara inimaginable. El portaveu conservador Borja Sémper fins i tot va insinuar possibles suports de diputats socialistes, unes declaracions que ell mateix va haver de matisar. A hores d'ara, Feijóo té al sarró 172 diputats favorables a la investidura, que inclouen l'extrema dreta de Vox.