Feijóo, disposat a negociar amb Collboni si Colau no forma part del govern

El líder del PP es treu la responsabilitat davant d'un possible govern de Trias i demana al PSC que no menyspreï els vots dels populars

Feijóo a l'arribada al Cercle, amb Jaume Guardiola.
Feijóo a l'arribada al Cercle, amb Jaume Guardiola. | Adrià Costa
Nació
14 de juny del 2023
Actualitzat a les 11:59h


El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha assegurat aquest dimecres en una entrevista a Esradio que els quatre regidors de la seva formació a l'Ajuntament de Barcelona no donaran suport a "un govern independentista", en referència a Xavier Trias, ni a un "govern populista" format per Jaume Collboni i Ada Colau. Ara bé, també ha posat condicions per obrir-se a negociar una possible alcaldia del PSC. Segons Feijóo, el PP ha proposat conformar un govern "constitucionalista" a Barcelona, i si el PSC hi renuncia i surt elegit el candidat amb més suports, és a dir Xavier Trias, això no serà responsabilitat dels populars.

El líder dels conservadors, però, ha plantejat una idea que permetria a Collboni arribar a l'alcaldia: Feijóo s'ha mostrat disposat a "parlar" amb l'alcaldable socialista si deixa de "menystenir" el PP i renuncia a anar acompanyat de Colau. "Si Colau no forma part del govern, seria un pas molt important", ha afirmat. Les mirades se situen, doncs, en els comuns. Acceptaran votar Collboni sense un paper de Colau en el govern municipal? Qualsevol pacte amb el PP no tindria el caràcter "progressista" que reclamen tant socialistes com comuns.

El PP ha deixat clar que no votarà la investidura de Trias i, per ara, tampoc Collboni té els vots garantits. La proposta dels populars, segons ha detallat Feijóo, passa per un govern constitucionalista i que el PP "participi en algunes àrees del govern", però el PSC ho ha descartat. "Fa la sensació que ni Collboni ni Trias tenen interès en els vots del PP", ha afirmat. Malgrat que el PP s'ha obert a negociar si Colau surt de l'equació, Feijóo ha admès que tot apunta que s'arribarà a un acord entre Trias, PSC i ERC.

Els números sumen i PSC, comuns i PP poden aconseguir l'alcaldia per als socialistes, però el context polític fa pràcticament inviable aquesta opció. Els populars no hi guanyen regalant una gran alcaldia als socialistes -debilitats després de les municipals i autonòmiques del maig- abans del 23-J. La proposta dels populars arriba l'endemà que Ada Colau fes també un nou plantejament per mirar de travar un pacte d'esquerres a Barcelona. Colau, que va quedar tercera a les eleccions, va proposar a PSC i ERC repartir-se l'alcaldia de Barcelona. Ni republicans ni socialistes s'han prestat a aquesta operació.