Feijóo responsabilitza Sánchez de la «insuportable humiliació» per la marxa de Puigdemont i la Moncloa felicita Illa

El PP assegura que la desaparició del líder de Junts ha estat "consentida i animada" pel PSOE

Alberto Núñez Feijóo, en una imatge d'arxiu
Alberto Núñez Feijóo, en una imatge d'arxiu | Europa Press
Redacció
08 d'agost de 2024, 17:25
Actualitzat: 20:16h

El PP ha aprofitat la marxa de Carles Puigdemont després del discurs a l'Arc de Triomf abans de l'inici del ple d'investidura de Salvador Illa per carregar contra el PSOE i responsabilitzar el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, del que consideren una "humiliació insuportable". El líder popular, Alberto Núñez Feijóo, ha assegurat que és "dolorós" assistir a "aquest deliri".

En la mateixa línia s'ha expressat la secretària general del PP, Cuca Gamarra, que ha defensat que la desaparició de Puigdemont ha estat "consentida i animada" per Sánchez. En aquest sentit, ha apuntat que els fets viscuts el matí d'aquest dijous demostren que el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) no compleix les seves funcions per voluntat del president espanyol. "La catifa vermella amb què hem vist avui a Puigdemont porta les sigles del PSOE", ha reblat. 

Mentrestant, el PSOE guarda silenci i, per ara, no preveu fer declaracions públiques de cap mena ni per part de cap dirigent o ministre del partit, tal com ha pogut confirmar Nació. I això que aquest dijous tenien agenda pública dos ministres de Sánchez: el titular d'Indústria, Jordi Hereu, i el de Presidència, Félix Bolaños. D'una banda, Bolaños és a París per assistir a competicions de diferents disciplines dels Jocs Olímpics i, de l'altra, Hereu, és presencialment al ple per presenciar la votació d'investidura d'Illa.

L'únic que s'ha manifestat al respecte i de forma molt concisa ha estat Sánchez, que s'ha limitat a felicitar Illa. Aquestes han estat les seves paraules: "Hem treballat junts en les circumstàncies més adverses. Sé del teu amor per Catalunya. Conec la teva temprança, el teu sentit comú i la teva capacitat de treball. Justament el que necessita Catalunya. Seràs un gran President. Catalunya guanya, Espanya avança. Enhorabona!".

També des de la capital de l'Estat, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, s'ha dirigit al Govern i a Illa per retreure'ls que "la gran mentida que sustenten caurà". En una publicació a la xarxa social X, ha fet seves les paraules del president del PP català, Alejandro Fernández, que ha acusat l'aspirant a president de la Generalitat de "ressuscitar" el procés.

Amb tot, des del PP han destacat el "silenci" de la Moncloa i s'han preguntat si les darreres reunions celebrades entre "emissaris" socialistes i de Junts a Suïssa van servir per dissuadir al president català o per "pactar" el seu retorn "amb total complicitat política". Davant d'aquesta possibilitat, a Gènova situen Sánchez com el "responsable últim" de la situació viscuda en el marc de la investidura de Salvador Illa. D'altra banda, han apuntat contra els membres del partit socialista que donen suport al president espanyol en el que consideren una "fugida que amenaça d'escombrar la nació"."Si encara queda la possibilitat de detenir Puigdemont és perquè encara hi ha jutges a Espanya", ha asseverat Gamarra.

Al seu torn, Sumar també s'ha expressat a través d'X per reiterar el seu suport al nou Govern amb un missatge en què el partit liderat per Yolanda Díaz ha destacat que "s'obre una nova etapa a Catalunya" i ha felicitat els comuns per ser "la clau d'un projecte crucial". A més, ha aprofitat l'ocasió per posicionar-se sobre l'aparició de Puigdemont i ha subratllat la necessitat d'aplicar la llei d'amnistia com a base per garantir el diàleg i avançar en la resolució de conflictes polítics.