Illa es postula per liderar la «transformació» d'una Catalunya implicada amb una «Espanya plurinacional»

L'aspirant a la presidència, que aposta per convertir els acords d'investidura amb ERC i comuns en aliances de legislatura, exhibeix un discurs més progressista que en campanya en què prioritza els serveis públics sense trencar amb governs anteriors

Salvador Illa, durant el ple d'investidura
Salvador Illa, durant el ple d'investidura | Hugo Fernández
Joan Serra Carné / Carme Rocamora i Seguí
08 d'agost de 2024, 11:19
Actualitzat: 13:09h

El ple d'investidura de Salvador Illa ha estat marcat per la incertesa fins al darrer instant. Però el retorn de Carles Puigdemont, que ha condicionat l'ambient a l'entorn del Parlament fins a l'inici del debat, no ha implicat la suspensió de la sessió prevista per aquest dilluns, una de les més anòmales des dels dies àlgids del procés. A les 10 del matí en punt -l'hora prevista-, el president de la cambra catalana, Josep Rull, ha donat la paraula al candidat socialista. I Illa ha entomat l'encàrrec amb un discurs de to més progressista que el desplegat en campanya, d'escassos 45 minuts. Només en català, el líder del PSC ha desplegat un missatge conciliador, ha agraït el suport dels grups que li permetran convertir-se en el 133è president de la Generalitat -ERC i comuns-, s'ha mostrat disposat a teixir "consensos" per prioritzar l'excel·lència en la prestació dels serveis públics i ha estat clar en la determinació de no trencar de manera abrupta amb l'etapa independentista. "No he vingut a desmuntar res", ha afirmat.

Conscient que necessita els vots de socis parlamentaris perquè el seu Govern pugui avançar un cop estigui constituït, Illa ha allargat la mà a republicans i comuns des del primer minut de la intervenció al faristol del Parlament. Això sí, ha dibuixat una Catalunya amb objectius sensiblement diferents dels dels seus predecessors, d'Artur Mas a Puigdemont, passant per Quim Torra i Pere Aragonès. Ha defensat una Catalunya que s'"implica en la construcció d'una Espanya plurinacional", integrada en una Europa federal. "Una nació oberta, plural i diversa", ha insistit, objectius que també defensaven els qui l'han precedit en el càrrec, però que perseguien, alhora, la independència del país. Illa té altres prioritats.

I els objectius immediats d'Illa passen per activar una nova "transformació" de Catalunya, la tercera que s'ha de produir, al seu entendre, després de la que es va activar amb l'arribada de Josep Tarradellas de l'exili -una figura que ha homenatjat- i de la que va pilotar Pasqual Maragall en el primer tripartit, després de l'etapa prolongada d'executius de Jordi Pujol. Una "transformació" en tres eixos: la carpeta institucional, marcada pel desplegament del nou finançament pactat amb ERC; la dels serveis públics, per "tornar Catalunya a l'avantguarda europea"; i la de la "nova industrialització verda", amb recursos per al coneixement i la innovació.  

Conscient que té els vots prestats, l'aspirant socialista ha verbalitzat que els acords amb ERC i comuns "enriqueixen, milloren i contribueixen" a materialitzar els canvis que es proposa fer. "Vinc a construir. Aprofitaré tot allò que pugui", ha expressat, just abans de concedir un elogi a Aragonès. "Em trobo un país millor del que es va trobar vostè", li ha transmès. Illa ha especificat que, quan sigui elegit -per la suma de 68 vots de la cambra- i hagi designat el Govern, afrontarà cinc prioritats: atendre el repte climàtic, desenvolupar polítiques d'habitatge ambicioses i millorar la situació a la xarxa de Rodalies -pendent del traspàs pactat-, centrar-se en l'avenç de la productivitat de l'economia i executar la reforma de l'administració pública, amb prioritat per a l'educació. "I el meu Govern parlarà de seguretat", ha conclòs.

"El full de ruta i les receptes han de ser diferents"

"És el moment de consensos portes endins i portes enfora", ha afirmat Illa per entendre que cal obrir una nova etapa, que ja no és governada per l'independentisme. Ha posat d'exemple la Convenció Nacional pactada amb ERC per afrontar la discussió del conflicte polític. Però també ha destacat que és moment de "gestionar" i "planificar" de forma diferent. "El full de ruta i les receptes han de ser diferents", ha recalcat per transmetre que el canvi de cicle polític a Catalunya és un fet. 

"Governarem des de la humilitat i amb humilitat", ha manifestat abans de concloure un discurs en el qual també ha demanat una aplicació "àgil" i "sense subterfugis" de la llei d'amnistia, de la qual espera beneficiar-se'n Puigdemont. El candidat no ha optat per un discurs llarg, potser conscient que la jornada no està tancada. Al Parlament no es descarten més sorpreses.