Fre al Hard Rock i protecció de l'entorn de l'aeroport: els detalls de l'acord ERC-PSC

Més enllà del concert econòmic solidari, els republicans també aconsegueixen el compromís del PSC per mantenir l'Energètica pública i impulsar el pla pilot de la renda bàsica universal

Terrenys on s'hauria d'ubicar el Hard Rock.
Terrenys on s'hauria d'ubicar el Hard Rock. | ACN
Carme Rocamora i Seguí / Oriol March
30 de juliol del 2024
Actualitzat a la 13:17h

Després d'una reunió de pràcticament deu hores, l'executiva d'ERC va validar ahir el preacord amb el PSC per la investidura de Salvador Illa. Els afiliats disposaran ara de quatre dies per pensar el sentit del vot abans d'anar a votar en una consulta que serà telemàtica i presencial. Aquests són els principals detalls d'un acord que pivota sobre el finançament, aborda la situació de la llengua, aspira a avançar en la resolució del conflicte amb l'Estat, frena el Hard Rock i es compromet a protegir els entorns naturals de l'aeroport del Prat. 

Enquesta
Estàs d'acord amb què ERC investeixi Illa?

Polítiques estructurals

ERC i el PSC també han pactat un fre parcial al Hard Rock. Concretament, es posa bastons a les rodes al projecte amb una modificació de la llei del Consorci Intermunicipal de Vila-seca i de Salou (CRT) per tal d'elevar el tipus impositiu del joc vinculat als casinos i tornar al règim de fiscalitat anterior a la llei del CRT (un 55%, ara és un 10%). "Es fa necessari, en l’actual context econòmic i social, fer una aposta pel turisme responsable i sostenible i per la descarbonització de la indústria al Camp de Tarragona", diu el text.

Per altra banda, s'estableix al compromís de protegir els espais naturals del voltant de l'aeroport del Prat, mantenir l'energètica pública i impulsar la renda bàsica universal -com va avançar Nació. També mantenir el descompte a la T-Jove i la gratuïtat de la T-16, no eliminar cap dels impostos vigents, arribar a destinar un 2% del pressupost per la Cultura, i impulsar un corredor interior de mercaderies per Tarragona. Pel que fa al Quart Cinturó, el document recull que encara no s'ha arribat a un acord i que la negociació continuarà.

Finançament

Sans ha indicat que la Generalitat recaptarà, gestionarà, liquidarà i inspèccionarà tots els impostos a Catalunya. A partir del 2026, ha dit, la declaració de la renda -l'IRPF, en resum- ja es podrà gestionar des de l'administració catalana. El compromís és sortir de la llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes (LOFCA), de manera que es deixaria el règim comú. La fórmula que es fa servir és la del "concert econòmic solidari", que el president Pere Aragonès defensa des del mes de març. L'aplicació del nou model, que haurà de rebre la llum verda del Congrés -múltiples autonomies hi estaran en contra- amb el vot favorable de Junts, de qui ERC dona per fet que s'hi posicionarà a favor.

Consorci per les inversions

El preacord també inclou la creació d'un consorci per tal que es compleixin les inversions pressupostades a Catalunya. L'Estat, de fet, només va complir amb el 45% de les partides que estaven previstes al llarg del 2023. Al llarg dels últims anys, malgrat la participació d'ERC en la governabilitat al Congrés, no s'ha revertit la situació. Les inversions van de la mà del traspàs de Rodalies, que es va pactar amb el PSOE en el marc de la investidura de Pedro Sánchez, el novembre de l'any passat.

Conselleria de Política Lingüística

Era una de les propostes que havia fet ERC en la campanya electoral, i es farà realitat en cas que l'acord sigui validat i Illa sigui president. El PSC, de fet, apostava perquè el català fos abordat des de Presidència, com també defensava Junts, però finalment aquest àmbit tindria una conselleria específica per primera vegada. El pacte també inclou mesures per tal que la llengua sigui més utilitzada a l'escola, en les activitats extraescolars i també en àmbits on el seu ús no sempre és òptim, com passa en el cas de la salut.

Convenció nacional sobre el conflicte polític

L'entesa amb el PSC indica que hi haurà una convenció nacional sobre el conflicte polític que dependrà del Parlament i que serà presidida per algú d'ERC. "Qualsevol acord que surti d'aquí ha de ser refrendat per tota la ciutadania", ha apuntat Sans. El PSC portava anys reclamant la posada en marxa d'una taula catalana de partits per abordar el conflicte de sobiranies, i ara es posarà en marxa des de la cambra catalana. Serà difícil que s'hi sumin el PP i Vox, que mai han format part de cap debat al respecte.