ERC pacta amb el PSC sortir del règim comú i recaptar tots els impostos per investir Illa

L'entesa explicada pels republicans garanteix el compliment de l'ordinalitat, crea un consorci per l'execució de les inversions, posa en marxa una conselleria de Política Lingüística i manté l'aposta per la de Feminismes

Marta Rovira, secretària general d'ERC, i altres membres de l'executiva fent un recés de la reunió aquest dilluns a la seu nacional.
Marta Rovira, secretària general d'ERC, i altres membres de l'executiva fent un recés de la reunió aquest dilluns a la seu nacional. | David Zorrakino / Europa Press
Oriol March / Carme Rocamora
29 de juliol del 2024
Actualitzat a les 21:36h

Gairebé deu hores de reunió, dues pauses per prendre l'aire i molt de debat. L'executiva d'ERC d'aquest dilluns ha servit per validar un preacord amb el PSC per la investidura de Salvador Illa que té com a plat fort un "concert econòmic solidari". La carpeta del finançament singular era la pedra angular de la negociació, sempre amb la reivindicació republicana de "tenir la clau de la caixa", i segons ha explicat en roda de premsa la portaveu del partit, Raquel Sans, el pacte amb els socialistes és que Catalunya surti del règim comú, a través de la modificació de la llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes (LOFCA). L'entesa, que inclou pactes en altres matèries com el català, només serà vàlida si les bases del partit -molestes per la fractura interna i el polèmic episodi dels cartells contra l'Alzheimer- li donen el vistiplau en una votació que se celebrarà divendres

L'acord ha estat validat per "pràcticament unanimitat" de l'executiva, i en el cas que les bases no el validessin, les negociacions amb el PSC no continuarien i ERC es retiraria de les converses amb els socialistes. Ara, però, la cúpula d'ERC es dedicarà a difondre entre la militància els avantatges de l'entesa. "Hem validat un preacord molt positiu", ha valorat Sans. L'acord estableix també que la Generalitat, a través de l'Agència Tributària de Catalunya, "gestionarà, recaptarà, liquidarà i inspeccionarà" el 100% dels impostos a Catalunya i es respectarà el principi d'ordinalitat. També es recullen les modificacions legislatives necessàries perquè el finançament singular s'implementi "independentment" de qui governi la Moncloa. Així mateix, es crearà un consorci per l'execució de les inversions. El PSOE ha validat el contingut definitiu a les set de la tarda.

Pel que fa al català, s'estableix la creació d'un departament de Política Lingüística, una proposta que Pere Aragonès va plantejar durant la campanya del 12-M. En la carpeta de resolució del conflicte es crearà una convenció nacional sobre la resolució del conflicte polític amb l'Estat que dependrà del Parlament. Aquesta convenció estarà presidida per un dirigent d'ERC. Altres acords són mantenir la conselleria d'Igualtat i Feminismes o la gratuïtat de l'I-2. 

El full de ruta dels republicans, que fa setmanes que negocien amb el PSC i el PSOE, era que aquest cap de setmana s'acabessin de moure els socialistes i engegar la maquinària per portar l'entesa a les bases republicanes. Però encara quedaven serrells pendents a tancar aquest matí, quan s'ha iniciat la reunió de la cúpula amb ofertes d'última hora de la Moncloa per convèncer els republicans. Finalment, s'ha complert amb els terminis establerts -ERC volia un preacord abans d'agost- i s'ha tancat un principi d'entesa. La direcció d'ERC ha explicat l'acord a les bases a través d'una assemblea telemàtica, i en els dies vinents se'n faran de presencials.

Enquesta
Estàs d'acord amb què ERC investeixi Illa?

Ha estat a les 9:30 hores quan ha començat el debat a la sala de màquines del carrer Calàbria. Marta Rovira, secretària general del partit i coordinadora de les negociacions, ha explicat el contingut amb què s'ha treballat durant les reunions. Si bé els membres de l'executiva en tenien alguns detalls, ha estat el nucli dur -Rovira, Josep Maria Jové, Marta Vilalta, Juli Fernàndez i Oriol López- qui ha conegut la lletra petita en tot moment. Durant l'executiva s'ha constatat que calien més concrecions sobre la recaptació d'impostos en la carpeta del finançament, i també una necessitat de calendarització dels compromisos. Algunes veus s'han manifestat partidàries de donar l'acord per bo i d'altres d'allargar la negociació per afinar-lo més. El to durant la trobada ha estat cordial, sense intervencions .

Una setmana d'acceleració

La reunió celebrada entre Pedro Sánchez i Pere Aragonès dimecres passat a Palau va servir per acabar d'encarrilar les converses. El motiu de la cita era la signatura del traspàs de la gestió de l'ingrés mínim vital (IMV), però el president català en funcions li va demanar que es mogués pel finançament. Els dos dirigents es van comprometre a "culminar el compliment dels acords", en la línia de l'exigència dels republicans de completar la "carpeta zero" abans de tancar qualsevol entesa. Aquesta "carpeta zero" té a veure amb compromisos ja adquirits per part del PSOE en negociacions anteriors i que encara no s'havien acabat de concretar des que Sánchez va ser investit.

A banda de la qüestió del finançament, en els últims dies el Govern i l'Estat han acordat qüestions rellevants, com és el cas de la dotació pressupostària de més de mil milions d'euros en tres anys per a Rodalies, o bé l'increment de recursos per a beques i recerca. També s'ha parlat de com complir els compromisos adoptats fa deu mesos amb la investidura de Sánchez, com ara la condonació del 15% de deute en mans del fons de liquiditat autonòmica (FLA). El manteniment de la taula de diàleg per resoldre el conflicte polític també ha sobrevolat les converses, que s'han desenvolupat també en el marc de la mesa oberta a Suïssa, tal com va avançar Nació.

El factor Puigdemont

En un consell nacional celebrat a finals de juny, Rovira -que encara no havia pogut tornar a Catalunya perquè la causa de Tsunami Democràtic estava viva a l'Audiència Nacional- ja va demanar al PSC -i també a Junts- que qualsevol entesa s'havia de tancar de manera preliminar abans que s'acabés el mes de juliol. Per què? Perquè qualsevol pacte ha de ser validat per les bases d'ERC, que travessen per un moment complex pel procés congressual -Oriol Junqueras aspira a tornar a ser president al novembre- i pels cartells de l'Alzheimer sobre Ernest i Pasqual Maragall. Un episodi que ha causat baixes rellevants i que ha sacsejat encara més el clima intern.

La intenció, en aquest sentit, és no esgotar el termini de la investidura, que es tanca el 26 d'agost. Si en aquella data no hi ha un president, les eleccions es repetiran a principis d'octubre. Un dels elements a tenir en compte, si es procedeix a la investidura d'Illa en cas que les bases avalin l'entesa ERC-PSC, és el retorn de Carles Puigdemont. El líder de Junts, que ha intentat rebre el suport dels republicans de cara a una tria que requeria la col·laboració socialista -com a mínim amb una abstenció-, es juga ser detingut si travessa la frontera, perquè el Tribunal Suprem ha decidit no aplicar-li la llei d'amnistia pel delicte de malversació. Dissabte va indicar que tornarà "peti qui peti".