ERC porta el finançament singular a la taula de negociació amb el PSOE amb mediació internacional

La reforma del model, defensada aquest dilluns pel Govern a Madrid i que els republicans prioritzen per oferir el seu suport a la investidura de Salvador Illa, s'ha discutit en la mesa de partits a Suïssa, amb coneixement de la cúpula del PSC

La reunió de la permanent d'ERC d'aquest dilluns, amb Marta Rovira al centre
La reunió de la permanent d'ERC d'aquest dilluns, amb Marta Rovira al centre | Marc Puig / ERC
15 de juliol de 2024, 19:29
Actualitzat: 16 de juliol, 13:39h

Amb la negociació per la investidura de Salvador Illa encara tendra, perquè ERC reclama tant al PSC com al PSOE un acord substancial aquest juliol que inclogui una millora notable en el finançament de Catalunya, la jornada d'aquest dilluns a Madrid havia guanyat rellevància política. La presència de la consellera d'Economia, Natàlia Mas, a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) -organisme que reuneix els responsables de les finances de les comunitats amb els alts responsables del Ministeri d'Hisenda- per defensar la proposta de finançament singular convidava a auditar la resposta de les autonomies i del govern espanyol. És conegut que a la Moncloa no hi ha predisposició per permetre a la Generalitat sortir del règim comú, i passa el mateix amb els executius autonòmics, però el Govern -en consonància amb ERC- ja ha fet saber en espais multilaterals que és el moment d'un bon acord amb l'Estat.

I de l'entesa en la reforma del model del repartiment de recursos -caducat des del 2014- en depèn que es puguin alinear les peces de la investidura d'Illa, que tant persegueixen els socialistes. L'actual direcció d'ERC entén que el pacte amb els socialistes, amb el finançament com a peça essencial, ha de tenir entitat suficient per ser defensat davant de les bases. Segons fonts coneixedores de la negociació consultades per Nació, la carpeta del finançament singular s'ha elevat a la taula de partits entre ERC i PSOE amb mediació internacional.

Els republicans consideren que els recursos amb els quals es finança Catalunya forma part substancial del "conflicte polític" i, per això, han tractat la qüestió més enllà de les converses amb el PSC. L'entorn més proper d'Illa, segons les fonts consultades per aquest diari, ha estat informat de la discussió oberta en la mesa amb mediadors, un espai de negociació que s'ha reunit en diverses ocasions durant el darrer any a Suïssa. Consultada per aquest diari, la direcció del PSC ha preferit evitar un pronunciament sobre els detalls dels contactes confirmats per aquest diari.

ERC prova de pressionar els socialistes amb tots els instruments que té a l'abast, també els que va pactar per permetre la investidura de Pedro Sánchez. En l'acord que va facilitar la reelecció del president espanyol ja hi figuraven pautes per assolir un "finançament adequat" -així va quedar escrit en l'entesa-, així com mesures per facilitar l'"autonomia financera" de la Generalitat, com la condonació del 20% del deute viu amb el fons de liquiditat autonòmic (FLA), amb un impacte d'uns 15.000 milions d'euros més 1.300 milions afegits en concepte d'estalvi en interessos. La concreció dels compromisos de la tardor passada s'ha de vehicular en una llei que encara ha de sortir del consell de ministres i després s'ha de validar al Congrés dels Diputats. La taula entre partits amb mediació internacional, que en l'acord entre ERC i el PSOE s'afegia a l'instrument de la mesa de negociació entre governs, havia d'auditar el compliment dels pactes subscrits.

El fet que republicans i socialistes hagin abordat la qüestió del finançament singular de Catalunya en la taula amb mediadors concorda amb els moviments descrits per Junts en la seva negociació particular amb el PSOE. Veus de la formació de Carles Puigdemont també havien revelat que, des de la investidura de Sánchez, en les converses mantingudes amb el PSOE amb presència d'auditors internacionals s'havia debatut la reforma del model de finançament. Com ERC, Junts pretén que la Generalitat recapti el 100% dels impostos, un horitzó de difícil concreció, però desmarca l'exigència de la investidura d'Illa. Fonts coneixedores de les converses entre ERC i el PSOE apunten que el partit de Puigdemont observa amb recels que la formació de Marta Rovira arribi a un acord en solitari per la reforma del model de finançament

Rovira pressiona, els socialistes calculen

ERC ha aprofitat les últimes dates per pressionar els interlocutors socialistes. Entén que només un acord rocós -amb el finançament al centre i avenços en carpetes sectorials, com infraestructures, habitatge o llengua- serà avalat per la militància  en un context de convulsió al partit, per les ferides internes que s'arrosseguen entre sectors. En l'entrevista a Nació publicada dissabte, Rovira reclamava a Sánchez que s'havia "de moure més" i l'instava a programar "una reunió d'alt nivell". Fonts de Moncloa apuntaven aquest dilluns que les negociacions corresponen als partits i remetien al PSOE i el PSC. A Ferraz, la portaveu dels socialistes espanyols, Esther Peña, indicava després de l'executiva federal de la formació que el mateix Sánchez s'havia mostrat "més optimista que mai" sobre la possibilitat d'una entesa per investir Illa.

Paraules que contrastaven amb l'ultimàtum paral·lel formulat per Rovira, que hores abans havia presidit la reunió de la permanent nacional d'ERCdesprés de més de sis anys d'exili. Davant de la premsa, la secretària general havia dit que els republicans trencaran la negociació si no hi ha un preacord a finals de juliol: "Hem de poder saber si hi ha aigua a la piscina perquè el país avanci. Si no veiem fruits abans que acabi juliol, ens aixecarem de la taula de negociació. No volem un acord a l'últim minut". Unes paraules substancialment diferents del "bon ritme" que el partit explicava la setmana passada. Al seu torn, el PSC ha evitat qualsevol valoració oficial sobre els contactes i manté obert l'escenari que tot es pugui allargar fins a l'agost.

Pedagogia pels recursos davant les autonomies

ERC defensa la via del concert -recaptació de tots els impostos, amb aportació a l'Estat pels serveis prestats i un fons de solidaritat-, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha insistit en la necessitat de no "diluir" l'exigència. Però els republicans són conscients que la Moncloa no facilitarà un salt a la singularitat que impliqui la sortida del règim comú, com també ha expressat Illa. Per això, treballen amb l'escenari que un acord de mínims hauria d'implicar tenir el control del consorci tributari -previst a l'Estatut i que el PSC defensa desplegar- i fer avenços per eixugar parcialment el dèficit fiscal amb fórmules encara no explorades. Un salt endavant, per la via de la reforma del model de finançament, que no implica castigar l'statu quo de la resta d'autonomies, com defensa la consellera d'Economia.

De fet, Natàlia Mas ha incidit en l'aposta feta pel Govern en la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera a Madrid. La consellera ha recalcat que la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha avalat parts de la proposta catalana i ha tret pit que el Govern "obre camí", fet que pot beneficiar altres autonomies. “No hi ha hagut un pronunciament sobre el model català”, ha respost la ministra sobre la discussió en el marc del fòrum multilateral, per desmarcar-se del focus de les negociacions.

Però la ministra sí que ha marcat els límits del terreny de joc per a la Moncloa. Ha detallat que des del govern espanyol no es comparteix la proposta de concert econòmic, però sí que s'ha obert a millorar el finançament i incorporar-hi "elements de singularitat". De quina manera? Situant la reforma del model en el marc de l'Estatut. Montero ha apuntat que hi ha marge per fer millores dins del règim comú, però ha evitat parlar del consorci tributari i el seu control.

Entre les novetats de la reunió amb les autonomies, un nou calendari sobre la condonació del deute del FLA: a partir d'aquest juliol, el Ministeri d'Hisenda es reunirà amb els governs autonòmics -començant per la Generalitat- per traslladar la metodologia per condonar part del seu deute. La carpeta del finançament pren protagonisme amb l'equació de la investidura a Catalunya encara sense resoldre's.