"No he vist mai a la jefa a la seu nacional". La frase és d'una treballadora d'ERC, que malgrat portar diversos anys treballant al partit i veient a la secretària general, Marta Rovira, a través d'una pantalla o a Ginebra, mai no l'havia vist entrar per la porta del carrer Calàbria com ho ha fet aquest divendres. És una sentència que resumeix l'anomalia de sis anys i mig d'exili. Un cop arxivada la causa de Tsunami Democràtic, després de trepitjar Cantallops i Vic, Rovira ha arribat a la seu nacional a les 15:45 hores. Ho ha fet acompanyada del president de la Generalitat, Pere Aragonès, que li ha regalat un ram de flors, i de diversos membres de l'executiva. Per primera vegada des que va marxar a Ginebra, ha fet un discurs presencial davant del consell nacional del partit. Les seves paraules s'han manifestat a favor d'afrontar la fractura interna del partit amb "maduresa". "En aquest partit no hi haurà una crisi si nosaltres no volem", ha proclamat.
El retorn de Rovira arriba en un dels moments més complexos que viu ERC en l'última dècada, amb una fractura interna que es va començar a cultivar la tardor del 2023 i que ha escalat en les últimes setmanes entre els partidaris d'una renovació de la direcció, com defensa Rovira, i els de mantenir el lideratge d'Oriol Junqueras. Tot plegat, agreujat amb la polèmica pels cartells sobre l'Alzheimer. Aquest divendres, de fet, tant l'executiva del partit com el consell nacional abordaran aquest episodi destapat pel diari Ara fa una setmana. I també s'hi ha afegit en les últimes hores un nou element sobre la taula: que l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, ocupi una presidència simbòlica al partit que serveixi de nexe i consens entre els dos bàndols.
Abans d'encapçalar presencialment l'executiva i el consell nacional, a Rovira li esperava una sorpresa, tot i que una de les seves companyes de partit de més confiança, Marta Vilalta, li ha avançat parcialment. "A dins hi ha molta gent", li ha dit mentre enfilaven el carrer de Calàbria per arribar fins a la seu. Desenes de militants esperaven, efectivament, Rovira, al pati de la seu. L'han rebut amb aplaudiments i confeti, i la dirigent ha fet un breu discurs -fora de càmeres- per als presents, durant el qual ha fet un agraïment explícit a les mostres de suport i s'ha referit al seu retorn com una "victòria", segons fonts presents consultades.
Durant el consell nacional, la dirigent republicana, ha reduït la fractura a un debat. "La gent de fora diu que tenim una crisi, i nosaltres hem de dir que tenim un debat amb maduresa política", ha declarat. També ha demanat que la prioritat sigui el projecte, i que l'autocrítica sigui amb relació a un projecte i no contra un altre company. "Si veieu una actitud d'autocrítica destructiva, poseu-hi fi", ha demanat. Així mateix, ha volgut assegurar, davant algunes especulacions, que ella no serà "candidata de res", "i menys contra Junqueras".
"Tinc moltes ganes de trepitjar el país i veure si és molt diferent. Tinc ganes de fer-ho per saber que pensa el país i la gent. Tinc ganes d'entendre per què ERC té mals resultats i per què no ens fan confiança. Tinc ganes d'entendre els resultats d'aquest nou cicle polític", ha anunciat la republicana. En el marc de la fractura interna, Junqueras ja fa mesos que volta arreu de Catalunya per parlar les bases i presentar el seu projecte per al nou cicle.
També s'ha referit a quan van empresonar Junqueras, uns "moments molt durs", i ha posat en valor la "pinya" i els "llaços" que es van crear llavors. "La pinya que vam fer ens va portar a l'èxit, els grups de Whatsapp i de Signal entre uns quants. Però això no ha de ser criticable ni ha de ser notícia", ha dit en referència directa a la disputa interna que hi ha al partit i a informacions que s'han publicat en els últims dies sobre una "estructura paral·lela" a Junqueras per part de la direcció del partit.
Rovira, que ha estat rebuda amb un aplaudiment que s'ha allargat durant minuts, ha assegurat també que avui ha fet "el viatge més meravellós de la seva vida", el del retorn a casa. "Avui sento que torno a renéixer, encara no m'ho crec. Quan he arribat a Vic li he demanat a la meva filla que em pessigués unes quantes vegades perquè pensava que vivia un somni. Avui sento que tinc una oportunitat d'una segona oportunitat. I la penso aprofitar. L'exili per mi ha sigut meravellós perquè m'hi heu ajudat tots i perquè a nivell personal he crescut un munt. I perquè políticament hem anat molt enllà", ha declarat.
6 anys després...
— Esquerra Republicana (@Esquerra_ERC) July 12, 2024
Benvinguda a casa, @martarovira! 💛✊ pic.twitter.com/ztiu4z4bRw
Rovira també ha defensat que el país necessita fer "passos clars" per avançar en sobirania, per superar l'atzucac de després de l'1-O. Com a repte, ha apuntat "reconstruir la majoria social i política a favor de la independència", i ha defensat que ERC articuli aquest espai a favor d'un referèndum. "Hem d'agafar el lideratge i tornar a sortir a defensar allò que uneix a moltes sensibilitats del país. Cal reconstruir aquesta estratègia", ha reblat. "Sense refer confiances, no ens en sortirem. S'han de fer espais segurs i amables. Seure entre independentistes com a còmplices. Si no arreglem això, no aconseguirem recuperar la majoria independentista", ha afegit. Ha apuntat el concert econòmic que reivindica ERC en la negociació amb el PSC com un element per avançar cap aquesta sobirania.
La dirigent també ha explicat que l'exili ha servit per fer "complicitats" imprescindibles per avançar cap a la república catalana i ha reivindicat la "solidaritat antirepressiva". També ha tingut paraules d'agraïment cap a Vilalta, que ha exercit de secretària general adjunta durant aquest temps. "No hauria pogut fer les funcions de secretària general si no hagués tingut Marta Vilalta al costat des del primer dia", ha dit. També ha agraït a Jordi Roig, responsable de les finances d'ERC, la seva gestió. I a Marta Vilaret, responsable de la carpeta antirepressiva al partit. També ha fet un agraïment general a les bases. "Soc aquí gràcies a vosaltres". Marc Colomer -exvicepresident de comunicació- i Josep Maria Jové, president del consell nacional, han estat altres noms que ha assenyalat.