La implicació d'un treballador d'ERC en els cartells contra Maragall sacseja el debat intern

Mentre el partit inicia una investigació per esclarir els responsables, múltiples veus demanen públicament depurar responsabilitats i fan servir el polèmic episodi per insistir en la demanda de regeneració

Raquel Sans, portaveu d'ERC, aquest dilluns a la seu del partit.
Raquel Sans, portaveu d'ERC, aquest dilluns a la seu del partit. | Hugo Fernández
01 de juliol del 2024
Actualitzat a les 22:26h

L'origen dels cartells ofensius contra l'alzheimer de Pasqual Maragall durant la precampanya de les municipals del 2023, promoguts per un militant i treballador d'ERC -segons ha avançat l'Ara aquest dilluns- han impactat de ple en els republicans en un moment de màxima complexitat després de les desfetes electorals, el debat intern, l'ajornament del congrés per entrar al govern de Barcelona i les negociacions per a la investidura. Mentre el partit engega una investigació interna, ja són múltiples les veus republicanes que exigeixen una depuració de responsabilitats. Però també que han fet servir l'incident per posicionar-se: o bé per sacsejar la direcció i que surtin cares noves -com defensa la secretària general, Marta Rovira-, o bé a través de veus junqueristes -defensen renovació però reeditant el lideratge d'Oriol Junqueras- que aspiren a desgastar Rovira. 

El que se sap fins ara, en tot cas, és que un militant d'ERC a l'Anoia, que havia mantingut un vincle laboral amb el partit, va encarregar els cartells contra els germans Maragall. Alguns membres de la direcció ho van saber des d'un inici, d'altres se'n van assabentar després. Aquest dilluns, en una de les rodes de premsa més complicades com a portaveu, Raquel Sans ha condemnat els fets i ha assegurat que s'arribarà fins al final per esclarir-los. També ha explicat que Junqueras, llavors president del partit, i Rovira, van estar al cas dels fets "mesos després" que succeïssin. Però Junqueras, que va deixar temporalment la presidència el 10 de juny, ho ha negat. "Mai he tingut coneixement dels fets estic sorprès i decebut. I, com a militant, demanaré als òrgans que vetllen pel bon funcionament del partit que arribi fins al fons de la qüestió i es prenguin totes les mesures oportunes per esclarir els fets", ha escrit al seu perfil d'X.

Tardà, Huguet, i dirigents territorials expressen indignació

La seva piulada no ha estat l'única que ha aparegut a les xarxes i que ha fet aflorar el debat intern. També s'ha pronunciat l'excap de files dels republicans a Madrid i actual conseller nacional, Joan Tardà. És partidari d'una renovació, però reeditant el lideratge de Junqueras. Fa uns dies, de fet, va assistir a un gran acte per fer-li costat a Sant Vicenç dels Horts. En diverses piulades ha promès que en el pròxim consell nacional exigirà a la direcció del partit la "veritat i depuració de responsabilitats" als autors de "l'atemptat". "Pertoca als qui ho coneixen dir el perquè ens ho han amagat. Volem saber la veritat i que es depurin responsabilitats immediatament. Que demanin perdó si estimen ERC", ha afegit.

"La presidència i la secretària general són responsables polítics ni que sigui per ignorància", ha escrit a xarxes el també conseller nacional i expresident de la Fundació Irla Josep Huguet en resposta al tuit de Junqueras en què assegurava no tenir coneixement dels fets fins aquest dilluns. En una altra piulada, ha exposat que les "responsabilitats polítiques" són compartides entre Junqueras i Rovira. 

Jordi Orobitg, que havia estat portaveu adjunt del partit al Parlament durant la passada legislatura, ha carregat contra el sector junquerista per les piulades a les xarxes contra la direcció de Rovira. "Crec que més que de renovació, potser haurem de parlar de regeneració. I no escombro a favor de ningú, que en tinc per tots. I és que avui els partidaris aferrissats de rentar la roba bruta a casa, s'estan posant les botes a X", ha sostingut. Aquesta última referència és perquè ara fa uns dies Junqueras va criticar que el debat intern es mediatitzi, i va apuntar que els "draps bruts es renten a casa".

També han emergit múltiples veus territorials. Des de Barcelona -municipi on era cap de llista Ernest Maragall- la líder d'ERC a l'Ajuntament, Elisenda Alamany, ho ha titllat d'"inacceptable" i ha confiat que el partit vagi "fins al final en l'assumpció de responsabilitats". La presidenta de la federació de Barcelona, Eva Baró, ho ha descrit com una "nova decepció" i també ha demanat una "depuració de responsabilitats".

Miquel Pueyo, exalcalde de Lleida, ho ha definit com a "inacceptable" i "indigne", i ha demanat una investigació "en profunditat". Gabriel Fernández, regidor a Sabadell, també ha demanat una "depuració de responsabilitats" i ha assegurat que aquestes pràctiques no representen "l'ètica de milers de persones" que treballen cada dia en política.

PSC, Junts i comuns: silenci estratègic

Aquestes són només algunes de les múltiples veus dels republicans que aquest dilluns han mostrat obertament la seva indignació, amb una militància que es demostra cada vegada més dividida. De moment, aquesta tarda es reuneix la comissió d'ètica d'ERC per iniciar el procediment intern. En canvi, tot i la gravetat dels fets, la resta de partits han optat per un perfil baix. No s'han vist comentaris ni de dirigents del PSC, ni de Junts, ni dels comuns. Un silenci estratègic en el sentit que totes aquestes formacions es troben actualment negociant amb ERC per una investidura i pretenen que els republicans no s'aixequin de la taula de negociació.

ERC envia un comunicat a la militància

Al final de la jornada, ERC ha enviat un correu electrònic a la militància -al qual ha tingut accés Nació- en el qual expressa el "rebuig i condemna" davant dels fets ocorreguts. També relata que un cop la persona responsable dels fets els va reconèixer, el patit la va "rellevar de les seves funcions". Així mateix, admet que s'ha reunit aquest dilluns la comissió d'ètica del partit, en la qual s'ha obert una investigació d'ofici i se citaran les persones mencionades a declarar.

"La comissió d'ètica coordinarà l'abordatge de les actuacions que s'escaigui. L'objectiu és esclarir els fets i arribar fins al final. Prendrem les decisions que calgui. Arribarem fins al final amb tota la contundència, rigor i respecte al codi ètic d'ERC. Aquest tipus d'accions no representen el partit ni els valors republicans i no les tolerarem de cap manera", es reflecteix en la comunicació. La missiva no porta signatura, únicament el logo d'ERC.