Junqueras crida a no fer el debat intern d'ERC als mitjans: «Els draps bruts es renten a casa»

Rovira anuncia que se suma al manifest que reclama la renovació dins del partit i emmarca en la normalitat que surtin a la llum aquest tipus d'iniciatives

Oriol March / Carme Rocamora
19 de juny del 2024
Actualitzat a les 10:29h
Marta Rovira i Oriol Junqueras, al Parlament en una imatge d'arxiu.
Marta Rovira i Oriol Junqueras, al Parlament en una imatge d'arxiu. | Adrià Costa Rifà

El debat intern a ERC continua accelerat i amb postures oposades entre els dos principals representants dels sectors: el fins ara president dels republicans, Oriol Junqueras (apartat temporalment del càrrec per tornar-se a presentar) i la secretària general, Marta Rovira. Tots dos han desfilat aquest dimecres per micròfons radiofònics i, tot i no entrar en el cos a cos, han exhibit postures diferents sobre com s'ha de gestionar la discussió. Junqueras ha reivindicat que els debats interns s'han de fer "internament" i allunyats dels mitjans de comunicació perquè els "draps bruts o nets, és millor rentar-los i estendre'ls dins de casa", mentre que Rovira ha anunciat públicament que signarà el manifest a favor de la renovació al partit.

Junqueras ha parlat a RAC1 per primera vegada des que va fer-se públic el manifest, avançat aquest diumenge a la nit per Nació i que ja aplega uns 500 signants. L'expresident del partit, que no l'ha signat, ha assegurat que comparteix "moltes de les coses que es diuen". Sobre si se sent interpel·lat per les peticions de renovació, en tant que ell fa més de 12 anys que és president, ha apuntat que així ho han "interpretat els mitjans", i que, per tant, "és possible que almenys en part així sigui". 

Sigui com sigui, ha insistit que els dirigents d'ERC, quan parlen cap al públic, no haurien de parlar d'ells mateixos, sinó dels problemes que preocupen a la gent, i ha insistit a no fer debats públics. Tot i sentir-se parcialment interpel·lat pel manifest, ha ressaltat que "totes les persones que el signen" són "amics" seus, amb qui ha compartit "coses extraordinàries" com el referèndum.

Junqueras ha fet aquesta crida a mantenir el debat intern en privat mentre als micròfons de Catalunya Ràdio Rovira anunciava que signarà el manifest. "Si hi volen posar el meu nom, que ho facin", ha apuntat. La dirigent republicana ha ressaltat que "comparteix" el contingut del text, que suma el suport de consellers, diputats, alcaldes i quadres de la formació. També ha negat que hi estigui al darrere: ha indicat que fins diumenge no va tenir el contingut. Així mateix, ha emmarcat dins la normalitat que surtin a la llum aquest tipus d'iniciatives.

"El contingut del manifest és molt assumible per qualsevol persona que formi part d'ERC. Com jo l'interpreto, se'ns demana una reflexió profunda, una entrada d'aire fres i que assumim els reptes del nou cicle polític", ha apuntat Rovira, que ha posat l'accent en el fet que la formació es "modernitzi". "Són els principis bàsics republicans. Una cosa que m'agrada molt és que demana que es tracti millor la base, l'horitzontalitat", ha remarcat la secretària general, que ha constatat que ja són quatre les eleccions consecutives en què ERC perd suports a les urnes. Rovira ja va anunciar després del 12-M que deixaria la secretaria general d'ERC de cara al congrés del mes de novembre.

El partit, ha dit, es "mereix" algú que pugui fer territori. "Ja porto 700 persones convocades aquests dies per parlar. Jo em podria sumar al manifest, si volen posar el meu nom com a militant de base, endavant. Estic d'acord amb el que planteja", ha apuntat Rovira, que ha remarcat que no li pertoca firmar com a secretària general però sí com a militant perquè ha de preservar els "consensos centrals" dins dels republicans. "A mi em toca fer aquest paper, no avantposar els interessos com a militant per sobre dels de l'organització. Però clar que el comparteixo. ERC ha de poder fer aquests debats que interpel·la el manifest", ha indicat la dirigent republicana. "Si hi volen posar el meu nom, que el posin. Assumeixo el que diu el manifest", ha remarcat.

Tot i mostrar-se esquiva a l'hora de valorar els passos i les declaracions de Junqueras, ha volgut negar que hagin "partit peres". En aquest sentit, ha assenyalat que en els pitjors moments de la presó i l'exili només tenien cinc minuts per parlar per telèfon cada setmana. "Quina discrepància tenim? Que cadascú té la seva opinió respecte què ha de fer ell mateix com a militant dins l'organització", ha remarcat la secretària general d'ERC. En la seva entrevista, Junqueras també ha insistit que "estima molt" Rovira, i que és la seva "amiga". 

Rovira ha posat de manifest que en les properes setmanes tindrà "molta pressió", perquè sobre ella recau la responsabilitat de la negociació amb el PSC per la investidura de Salvador Illa, que ERC ha condicionat al fet que Catalunya disposi d'un finançament singular. En aquest sentit, ha advertit que no tenen "pressa" i ha avisat que els que s'han de moure "són els altres", en referència als socialistes però també a Junts. En cas de no haver-hi un acord i anar a una repetició electoral, Rovira ha assegurat que ERC està preparada, però que el país "no ho mereix" i que la gent "no ho necessita". Seria viable una llista unitària independentista, en cas de repetició? "Ara mateix el que haurien de fer els partits polítics és evitar les eleccions".