Junqueras comença la cursa pel lideratge d'ERC amb mig miler de persones a Sant Vicenç dels Horts

L'ara expresident republicà reuneix militants de diversa procedència al centre cultural del seu municipi, on també participen pesos pesants com Elena, Romeva i Tardà

Oriol Junqueras, en una imatge d'arxiu.
Oriol Junqueras, en una imatge d'arxiu. | Hugo Fernández Alcaraz
Carme Rocamora / Marc Orts
26 de juny del 2024
Actualitzat el 27 de juny a les 11:38h

Oriol Junqueras ha fet la primera passa cap a la reedició del lideratge d'ERC la tarda d'aquest dimecres, amb un acte davant 500 persones al centre cultural La Vicentina de Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat), el seu municipi natal i on va ser alcalde entre el 2011 i el 2015. Segons ha pogut saber Nació, l'audiència ha estat formada per militants republicans de Barcelona -amb majoria femenina, segons els organitzadors-. També hi han participat líders territorials de la capital catalana, del Baix Besòs, de Tarragona, de les Terres de l'Ebre, de les comarques centrals i del Pirineu. I pesos pesants com Joan Ignasi Elena, Raül Romeva, Lluís Salvadó i Joan Tardà. Tot, organitzat amb el boca-orella, sense una convocatòria oficial.

Durant la trobada, moderada per Kènia Domènech, de l'executiva del partit, Junqueras ha pres la paraula al principi i al final, però també han parlat els líders territorials i militants de base. Els intervinents l'han erigit en l'única figura capaç de reflotar el partit, però també han reconegut que cal una renovació de la direcció, que no ha de passar, però, per liquidar el seu lideratge. Així mateix, no han volgut entrar en una guerra amb els signants del manifest contrari (de manera implícita) a la seva continuïtat al capdavant del partit. "No ens podem fer més mal i no sobra ningú", ha dit algunes de les veus participants.

Junqueras, durant el seu discurs, ha apostat per abraçar els sectors econòmics obrers i pagesos i ampliar la base per sumar forces per aconseguir la independència. I, pel que fa als pròxims passos, ha plantejat una sessió de treball amb la militància per tractar totes aquestes qüestions. I, en acabar, crits de "president" en un acte en què no s'ha convocat a la premsa ni s'han fet fotografies.

Tot i el constructivisme de la trobada, el debat intern a ERC continua accelerat i amb postures oposades entre els dos principals representants dels sectors: el fins ara president, Junqueras (apartat temporalment del càrrec per tornar-se a presentar) i la secretària general, Marta Rovira que aposta per una renovació dels lideratges i ha signat el manifest de la militància que així ho demana. De fet, el d'aquest dimecres és el primer acte públic que transcendeix de Junqueras des que va sortir a demanar "rentar la roba bruta a casa".

Aleshores, en una entrevista a RAC1, va insistir que els dirigents d'ERC, quan parlen cap al públic, no haurien de parlar d'ells mateixos, sinó dels problemes que preocupen a la gent. Un postulat que ha reiterat durant l'acte, on ha defensat que el partit ha de tornar a parlar amb els ciutadans. Mentrestant, ERC té la clau d'un possible Govern de Salvador Illa o, en canvi, de la repetició electoral. En tot cas, Junqueras no participarà de la decisió després d'abandonar la direcció del partit per preparar l'embat per reeditar-la.