ERC trencarà la negociació amb el PSC per la investidura si no hi ha un «preacord» abans d'agost

Rovira, que ha encapçalat per primera vegada de manera presencial la permanent nacional del partit des de l'inici de l'exili, assegura que les converses no estan donant els "resultats esperats" i promet que no tancaran una entesa amb Illa a "última hora"

Pere Aragonès, Marta Rovirai Marta Vilalta, aquest dilluns a la permanent nacional del partit
Pere Aragonès, Marta Rovirai Marta Vilalta, aquest dilluns a la permanent nacional del partit | Maria Pratdesaba/ACN
15 de juliol de 2024, 13:20
Actualitzat: 15:40h

Les negociacions per a la investidura del socialista Salvador Illa avancen a un "bon ritme" però no estan donant els "resultats esperats". Així ho ha assegurat aquest dilluns la secretària general d'ERC, Marta Rovira, després d'haver tornat de l'exili i encapçalar la primera reunió presencial en sis anys de la permanent nacional del partit. "Avui estic una mica preocupada", ha reconegut. Si bé la setmana passada els republicans van assegurar ser optimistes, ara refreden l'estat de la negociació i posen una condició al PSC: un preacord abans que acabi juliol. Altrament, posaran punt final a les negociacions.

"Hem de poder saber si hi ha aigua a la piscina perquè el país avanci. Si no veiem fruits abans que acabi juliol, ens aixecarem de la taula de negociació. No volem un acord a últim minut, perquè seria un mal acord pel país. Si a finals de juliol no podem tenir un preacord en aspectes fonamentals pel país, li demanarem al PSC que vagi a provar si se'n pot sortir amb les altres majories", ha declarat la dirigent republicana. De fet, ha detallat que des de Ginebra la setmana passada veia amb bons ulls les negociacions, i que ara aquesta visió ha canviat. Una declaració que suposa pressió directa cap al PSC. Rovira és la màxima responsable de les negociacions per part d'ERC.

De moment els republicans han posat damunt la taula de negociació quatre carpetes, i la peça angular és el finançament singular. Més enllà del concert econòmic -que aquest dilluns la consellera Natàlia Mas defensarà a Madrid- els republicans exigeixen avenços per frenar les desigualtats, reforç del català, i avenços en l'autodeterminació. "Crec que la setmana passada hauríem d'haver acabat millor", ha afegit la republicana. 

Mentrestant Illa demana temps i rebutja posar data a un acord. "Tenim temps per arribar a bon port fins al 26 d'agost, prioritzem un bon acord, un acord sòlid que proporcioni estabilitat i perspectiva a Catalunya, no un acord per desmuntar res sinó per construir sobre el que s'ha fet", va dir el dissabte, durant el consell nacional del partit. En la mateixa línia s'ha manifestat aquest dilluns el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, que en roda de premsa ha assegurat que les negociacions "progressen adequadament", però també ha rebutjat "limitar per dates" quan ha d'arribar un hipotètic acord.

Els cartells contra l'Alzheimer

Sobre el cas dels cartells contra l'Alzheimer, Rovira ho ha titllat d'"error garrafal". Ha assegurat que tant ella com la direcció no sabien els fets "amb detalls", que van iniciar una investigació i que ara es troben en la fase de "depuració de responsabilitats". Sobre dos dels expedients, els lleus a Sergi Sabrià i Marc Colomer, ha apuntat que s'emeten perquè els dos dirigents no van ser "prou exigents" a l'hora de controlar l'activisme que s'estava fent. Per "manca de control i excés de confiança" amb el militant que va impulsar aquesta campanya. 

"Tenim tres grans deures: esclarir els fets, depurar responsabilitats i garantir que això no es tornarà a repetir sota cap mena de concepte", ha apuntat. "Volem ser definits per la forma com n'estem responent, que és una forma absolutament democràtica, perquè no sabem funcionar d'una altra manera", ha afegit. Després de l'executiva de divendres, en què es van obrir quatre expedients, un dels afectats, l'exdirector de comunicació Tolo Moya, va apuntar que Rovira tenia coneixement dels cartells. "Quan va haver-hi rebombori vaig demanar explicacions", ha dit la secretària general d'ERC sobre aquesta qüestió. Ha defugit respondre sobre les acusacions de Moya per no tenir-ne "coneixença", si bé ha assegurat que ella està al dia de les "campanyes d'activisme" però que no en sap "tots els detalls". 

La d'aquest dilluns ha estat la primera permanent nacional que Rovira ha encapçalat després de més de sis anys d'exili. Va tornar a Catalunya divendres, un cop arxivada la causa de Tsunami Democràtic que l'apuntava. Des de llavors ha protagonitzat diversos actes, i el divendres mateix ja va encapçalar una executiva extraordinària i un consell nacional per tractar el cas dels cartells contra l'Alzheimer. Dissabte va participar en l'assemblea de dones d'ERC i a la tarda va assistir a un acte de benvinguda a Vic organitzat pel seu grup de suport. En una entrevista durant el seu retorn amb Nació, Rovira va explicar que demanarà una reunió amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

"No tinc cita ni per veure Pedro Sánchez ni Salvador Illa, però veurem si podem concretar algunes reunions ara que soc aquí", ha dit durant el transcurs de la roda de premsa. La reunió amb el president espanyol ha estat "demanada", ha insistit. Creu que el fet presencial pot aportar més "qualitat" i "confiança" a les converses.

Per últim, sobre el retorn del líder de Junts, Carles Puigdemont, i l'impacte que pugui tenir en la salut d'ERC i el pacte amb el PSC, Rovira ha manifestat tota la solidaritat antirepressiva, però ha assegurat que no entraran en el joc d'alimentar una investidura que no podria prosperar perquè no existeix una majoria independentista. "Nosaltres treballem pel país, no treballem per ell. Pel seu retorn sí que treballem", ha reblat.