Expedients que poden acabar amb expulsió i un nou protocol: ERC intenta tancar la crisi pels cartells

Tolo Moya, el militant de l'Anoia i, de manera lleu, Sergi Sabrià i Marc Colomer, són els apuntats després del procediment intern; el partit suspèn de militància els dos primers i en preveu expulsar un

El consell nacional d'ERC, reunit aquest divendres.
El consell nacional d'ERC, reunit aquest divendres. | Marc Puig / ERC
12 de juliol del 2024
Actualitzat el 13 de juliol a la 13:17h

ERC ha conclòs aquest divendres la investigació interna pels polèmics cartells contra l'Alzheimer, provinents d'un militant del partit -amb coneixement posterior d'alguns membres de la cúpula- amb l'elaboració d'un nou protocol intern de campanyes i amb l'obertura de quatre expedients disciplinaris. Així ho ha decidit l'executiva després de rebre les mesures proposades pel responsable de la investigació.

En el cas dels expedients disciplinaris, en consta un de greu, un de molt greu i dos de lleus a quatre persones que a partir d’ara poden presentar al·legacions. Es tracta de l'exviceconseller del Govern, Sergi Sabrià (lleu); l'exvicesecretari de comunicació, Marc Colomer (lleu); l'exdirector de comunicació, Tolo Moya (greu); i el militant de l'Anoia (molt greu). Així, un cop acabada la fase d’investigació, el cas es porta a la comissió de garanties que en resoldrà l’expedient.

Què impliquen aquests expedients? El militant amb la sanció molt greu serà expulsat del partit, el que rebi la greu, una suspensió de dos anys de militància, i les lleus rebran una advertència. De moment l'executiva ha decidit prendre mesures cautelars abans que es ratifiqui tot plegat a la comissió de garanties, la qual cosa implica que dos dels implicats ja estan suspesos de militància temporalment, segons detalla l'Ara.

"L'informe ratificat inclou l'elaboració d'un nou protocol intern pel disseny i gestió de campanyes i activismes, amb l'objectiu de mai superar els límits ètics, com va passar en el cas dels cartells", ha apuntat el partit en un comunicat, un cop ha acabat el consell nacional en el qual també s'han presentat les conclusions de l'informe.

Les conclusions també consideren la creació d’una auditoria interna per dilucidar els dubtes generats per aquest tipus de campanyes. De fet, la direcció dels republicans s’ha conjurat perquè aquests fets no es tornin a repetir i ha demanat que es duguin a terme "totes les investigacions" per acabar amb els dubtes que ha generat aquest cas. 

El moviment arriba després que la setmana passada l'Aradestapés que els cartells provenien de les files d'ERC i que alguns responsables de l'executiva en van tenir coneixement i ho van amagar. Precisament el diari apuntava els noms de Sabrià, Moya i Colomer. La informació va suposar la dimissió de Sabrià, que en aquell moment va assegurar no ser "culpable de res", i també que el partit apuntés directament a Moya.

Moya denuncia "manca de garanties" en la investigació del cas i apunta a Rovira

Moya va declarar dimarts a la tarda en el marc de la investigació interna. Segons ell, va "demostrar amb proves" que no era el responsable de l'acció, i que no va tenir coneixement dels cartells fins que van ser publicats. També assegura tenir proves que demostren qui era l'ideòleg del grup, com funcionava i com s'estructurava. 

A més a més, l'exdirector de Comunicació d'ERC ha denunciat "manca de garanties" en el procés d'investigació i ha criticat que membres de la Comissió Ètica "implicats" siguin "art i part en un procés d'instrucció que ha de garantir la independència de l'òrgan". Així ho ha afirmat en un escrit que ha elevat a la comissió de garanties del partit al qual ha tingut accés Nació. En ell, Moya es refereix a Oriol Duran i Jordi Roig, que "demostren coneixement del cas i diuen clarament que no volen fer una investigació sobre el cas" i a Rovira, de qui indica que al març "demanava fer accions amb la B". Per tot plegat, demana que sigui la Comissió de Garanties qui instrueixi el cas.

"No és en absolut procedent que persones que han estat directament implicades en el pagament de les factures del cas o en el seu encobriment formin part de la Comissió que en dirimeix les responsabilitats", continua Moya. D'aquesta manera, apunta al gerent i vicesecretari general de Recursos i Finances, Jordi Roig, i al vicesecretari d'imatge, comunicació i estratègia del partit, Oriol Duran, com a implicats en el cas que alhora formen part de la Comissió Ètica, que alhora depèn directament de la Secretaria General.

En l'escrit, Moya es remet a l'article 352.3 del llibre 3r del Reglament Intern, que estableix que qualsevol membre de la Comissió Ètica que estigui afectat per un expedient disciplinari "s'ha d'abstenir d'intervenir en la qüestió". Fonts d'ERC han explicat que la Comissió Ètica no intervé en l'expedient i les propostes de sanció. Segons afegeixen, l'expedient va a càrrec del responsable de compliment i després de passar per l'executiva s'ha enviat a la Comissió de Garanties.

D'altra banda, l'exdirector de Comunicació també comenta que seria una "vulneració de drets flagrant" que l'expedient es donés per tancat i explica que encara té pendent d'entregar una relació de factures de l'empresa Relvance corresponents al 2022, 2023 i 2024 justificant dels serveis facturats. "Estem segurs que la declaració del meu defensat surt la necessitat de citar nous compareixents al procés d’instrucció", sentencia.

L'executiva on s'ha tractat la qüestió ha estat la primera que la secretària general del partit, Marta Rovira, ha liderat presencialment un cop ha tornat de l'exili a Ginebra. Durant la seva intervenció en el consell nacional posterior ha dedicat unes paraules d'agraïment a un dels expedientats, Colomer.