Sabrià dimiteix com a viceconseller pels cartells de Maragall i s'erigeix en tallafoc de la crisi d'ERC

El dirigent republicà plega (emocionat), assegura que no és "culpable de res", i rep l'escalf de múltiples dirigents del partit i de Maragall durant el seu comiat

El viceconseller del Govern, Sergi Sabrià, durant la compareixença a la seu d'ERC.
El viceconseller del Govern, Sergi Sabrià, durant la compareixença a la seu d'ERC. | Marc Puig / ERC
04 de juliol del 2024
Actualitzat a la 13:46h

Primera dimissió a ERC després del polèmic episodi dels cartells contra l'Alzheimeri els germans Maragall, provinents de les files dels republicans. El viceconseller del Govern, Sergi Sabrià, ha anunciat aquest dijous que plega, després de ser apuntat -en la informació publicada pel diari ARA- com un dels responsables polítics coneixedors d'aquests fets. Ha explicat que plega no per ser "culpable de res", sinó perquè és "l'aportació millor que pot fer-li a ERC". "La meva sortida pot ajudar a rebaixar la tensió, perquè és el que alguns busquen des de fa molt de temps", ha afegit, erigint-se com un "pacificador" de la complexa situació que viu ERC aquests dies per aquest episodi, però també pel debat intern.

La marxa de la primera línia política de Sabrià era ja un fet anunciat. Ell va ser un dels dirigents que, després de la patacada del 12-M, va anunciar que s'apartaria de la plana institucional per la necessitat de renovar lideratges, com defensa la secretària general, Marta Rovira, molt propera al viceconseller. Tot i això, el polèmic episodi dels cartells ha accelerat el seu pas al costat. Durant la seva compareixença, ha insistit en aquesta necessitat de renovar lideratges.

"Vull que quedi molt clar que jo no vaig aprovar ni aprovaria mai una acció dels cartells com els de l'Alzheimer que traspassa tots els límits ètics", ha dit durant la seva intervenció. Ha assegurat que li va tocar fer de "bomber" i ha apuntat que tan bon punt ho va saber ho va comunicar a la cúpula del partit. Segons ha dit, ell no ho va comunicar directament al llavors president, Oriol Junqueras, perquè segons ha relatat fa des de la nit electoral del 23-J -eleccions espanyoles del 2023- que no parla amb ell. Però ha assegurat que el president republicà ho va saber. Aquesta és una informació, però, que Junqueras ha negat públicament

Sigui com sigui, durant la seva compareixença Sabrià ha evidenciat l'existència d'una guerra interna que cada vegada pren més volada i és impossible de camuflar i ha insinuat que Junqueras fa servir aquest episodi per desgastar el sector afí a la renovació. "La conclusió que en trec és que malauradament hi ha a qui no li importa ni el partit, ni la militància ni la ciutadania del nostre país. Només l'ambició i el desig personal per controlar una organització per fer-se-la a mida", ha llançat.

Sabrià ha escollit la seu nacional del partit i no el Palau de la Generalitat per fer l'anunci, per preservar la institució d'aquest episodi. Abans d'arribar, la sala estava plena de treballadors i alts càrrecs d'ERC de múltiples conselleries, molts d'ells de comunicació, l'àmbit en el qual Sabrià més ha treballat tant en l'àmbit del partit com a Palau. També li ha fet costat el màxim protagonista d'aquest episodi, Ernest Maragall. Entre aquesta trentena d'assistents hi ha hagut plors. També Sabrià s'ha emocionat durant la seva intervenció.

Entre els assistents no hi era el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que es trobava en el congrés del cooperativisme a Catalunya, però al seu perfil d'X ha mostrat el seu agraïment: "Gràcies, Sergi. Per ser-hi sempre, pel teu compromís i dedicació, treballant sempre per la llibertat del país i el projecte republicà. Com has dit, el partit de Macià i Companys està per sobre dels noms propis i és el bé a preservar. I sé que sempre, avui també, això t'ha guiat". 

La implicació de la cúpula en l'episodi dels cartells

Els cartells amb el lema 'Fora l'Alzheimer de Barcelona' que van aparèixer en la precampanya de les eleccions municipals del 2023 van sortir d'un militant d'ERC de l'Anoia, que va encarregar a tres joves d'Igualada que els pengessin. Després, es va presentar les factures als responsables de comunicació del partit, i aquests les van enviar a l'empresa Relevance perquè les pagués. 

L'ARA va tenir accés a una conversa a través d'una aplicació encriptada entre Sabrià i el militant de l'Anoia. El mateix rotatiu apuntava altres responsables polítics com l'exvisecretari de comunicació, Marc Colomer, i l'exdirector de comunicació, Tolo Moya. Un dia després de fer-se pública la informació, Maragall va publicar una carta en la qual només va apuntar com a responsable dels fets per part de la cúpula a Moya. Al mateix temps, ERC ha iniciat un procediment intern i citarà totes aquestes persones a declarar. 

Un cop acabada la roda de premsa de Sabrià, Colomer ha publicat un fil a X manifestant-se "al costat" de Sabrià. Ha assegurat que igual que l'encara viceconseller, "mai hauria autoritzat" una "indecència" com aquesta. "Quan toquen a un de nosaltres, ens toquen a tots", ha afegit.