Marta Rovira: «Tinc ganes d'explicar a Sánchez que s'ha de moure més; toca una reunió d'alt nivell»

La secretària general d'ERC repassa tornant de l'exili les relacions amb Junts, però també amb els socialistes en plena negociació per investir Illa, i valora la convulsa situació interna del partit: "Junqueras ha estat cap de llista sempre que hem pogut"

Rovira i la resta d'exiliats i encausats pel Tsunami divendres a Cantallops
Rovira i la resta d'exiliats i encausats pel Tsunami divendres a Cantallops | Hugo Fernández Alcaraz
13 de juliol del 2024
Actualitzat a les 10:12h

Marta Rovira ja és a Catalunya. Des de la dimissió d'Oriol Junqueras per preparar-se per tornar a presidir ERC, ella acumula a la secretaria general les funcions de la presidència. Nació l'ha acompanyada en el seu viatge de retorn de Ginebra fins a Vic, entre dimecres i divendres, que posa fi a més de sis anys d'exili. En el trajecte hi va haver moments per abordar l'actualitat política estricta, que li presenta una situació ben complexa, les relacions amb els socialistes (amb un Pedro Sánchez que ha de complir i un Salvador Illa que vol ser investit), la voluntat de refer l'entesa amb Junts i amb el conjunt de l'independentisme, i el debat intern al partit, enfangat amb el cas dels cartells.

Dimecres, a Ginebra, Rovira es va reunir telemàticament amb representants del PSOE per abordar assumptes de la taula de negociació entre partits. I ERC relaciona amb el conflicte també el finançament singular, cavall de batalla de la negociació amb Illa. Però la relació té més arestes i amb la llibertat de moviments recuperada, apunta que caldria "una reunió d'alt nivell amb el PSOE". Què vol dir això? "Hem de demanar una reunió, amb la presencialitat hi guanyarem i tinc moltes ganes d'explicar a Sánchez que encara s'ha de moure més per Catalunya", explica.

Ras i curt, una trobada presencial a la Moncloa que fins ara no s'ha produït ni amb els líders d'ERC ("s'ha reunit institucionalment amb el president Aragonès i hi ha hagut trucades amb el nostre partit") ni amb els d'altres formacions que també són socis habituals, com Bildu. "Ha d'entendre que s'ha de moure més, sobretot en el finançament", diu, avisant que si es tenen acords "amb socis que t'aguanten la legislatura" és "convenient dedicar hores a parlar". De fet, Sánchez ja va dir, abans que Junqueras plegués, que es reuniria amb ell i amb Carles Puigdemont "diversos cops" per "normalitzar relacions". 

"Amb els socis que t'aguanten la legislatura és convenient dedicar hores a parlar-hi"

Els acords que poden venir amb el PSC estan íntimament lligats amb els subscrits amb el PSOE i Rovira intenta enviar una advertència quan recorda que amb els socialistes espanyols encara "tenim pendent el compliment de tots els acords que s’han signat" per investir Sánchez, especialment en la carpeta econòmica. Segons ella, cal fer entendre al PSC i al PSOE, i d'aquí la reunió amb Sánchez a banda dels contactes amb ministres com Félix Bolaños, aquest principi: "Fins que no tinguem clar el compliment i el calendari serà molt difícil donar suport a la investidura d'Illa".

Compliments del PSOE perquè ja no hi ha "crèdit"

ERC, doncs, vincula les dues pistes i reclama "la seguretat que compliran" també, per exemple, amb el traspàs de Rodalies. No només s'ha de fer sinó que, afirma, ha de ser públic, "establir un calendari per als grans acords i que es puguin explicar abans de tancar cap mena de preacord o de continuar negociant amb el PSC". I per què? "La nostra gent no dona més crèdit", remarca.

Rovira admet que les negociacions amb el PSC avancen ("hi ha reunions amb certa intensitat"), però que poden descarrilar si no hi ha moviments a Madrid i insisteix que caldria un preacord al juliol "per poder-ne parlar dins d'ERC". Els republicans negocien amb el PSC, però també tenen les portes obertes a Junts, ja sigui per una hipotètica investidura de Puigdemont o com a part de l'intent de refer la unitat independentista.

"És poc creïble la investidura de Puigdemont, però si arriba Junts ha de saber quines són les nostres condicions"

De fet, Rovira afirma que ja "hi ha negociacions amb Junts", tot i que són "menys intenses". Així i tot, a ERC els sembla "poc creïble" l’escenari d’investidura de Puigdemont que requeriria, a més a més dels seus vots i els de la CUP a favor, l'abstenció dels socialistes "i ni el PSOE ni el PSC fan cap senyal de moure’s". La republicana lamenta que s'hagi donat per fet el suport del seu partit al líder de Junts, però deixa clar que no li entregaran "gratis" els vots. "Si arriba l'escenari d'una abstenció socialista, Junts ha de saber quines són les nostres condicions", apunta.

Rebuig a una llista compartida amb Junts

La sospita, tant de republicans com de socialistes, és que els juntaires el que realment busquen és entorpir les seves negociacions i forçar una repetició electoral. I hi ha dirigents de l'ANC o de l'espai postconvergent que ja han reclamat una candidatura unitària a l'estil de Junts pel Sí. A la pregunta de com s'hi hauria de presentar ERC, Rovira admet que faran "el debat que correspongui", però que ella i la direcció tenen clara com s’ha de presentar, "i ha de ser com a Esquerra Republicana". La secretària general està segura que una majoria de la militància creu que és "moment de reafirmació". Assegura que han "liderat molts fronts alhora" i que d'això en paguen les conseqüències. Per això, toca fer endreça.

Unes conseqüències que estan sent no desitjades per ERC i una endreça que amenaça de convertir el partit en un camp de batalla fins al novembre per l'enfrontament entre els afins a Junqueras i els que ho són a ella i a Aragonès i volen un nou lideratge. Aquest divendres s'ha sabut que alguns dirigents posen el nom de Carme Forcadell damunt la taula. Rovira afirma que el partit té "l'oportunitat" de resoldre-ho, crida a "treure dramatisme a la situació" i a assumir que cal "fer autocrítica" a més a més de canvis.

Lideratges poc valorats a les urnes

Junqueras i el seu entorn han traslladat que en els darrers anys se'ls ha arraconat de moltes decisions ordinàries del partit. Rovira evita rebatre'l directament ("si ho sent així haurà de dir el perquè") i prefereix recordar que "cada cop que s'ha pogut, Junqueras ha estat el candidat". Ella considera que el seu temps i el de Junqueras ha passat. "Em sento molt preparada i ara gaudeixo de la política, però els electors no ho estan valorant, i per això faig un pas al costat. Sento un final d’etapa, ens falta aire fresc i ERC té molts quadres per entomar nous reptes", afirma insistint en la idea de "renovació". 

[Cap de llista en una repetició?] "Jo ja he fet el que havia de fer a ERC, amb mi ve massa enganxada l’etapa de 2017"

Rovira diu que no vol exercir lideratges interns, però... i si hi ha repetició electoral? Estaria disposada a ser cap de llista? "Jo ja he fet el que havia de fer a ERC, amb mi ve massa enganxada l’etapa de 2017", diu taxativa tot i que és conscient que rebrà pressions per pensar-s'ho arribat el cas.

 

La decepció pels cartells

L'entrevista política amb Rovira és de dijous a la tarda, quan la comissió d'ètica del partit encara havia de resoldre què passava amb el cas dels cartells de Maragall i l'alzheimer. Més enllà dels quatre expedients que es van conèixer aquest divendres a la nit, la secretària general d'ERC entén "que hi hagi molta gent decebuda" i que és "una decisió que toca reputacionalment ERC". Ja avisava que caldria "depurar les responsabilitats de les persones que van fer aquest cartell i donar garanties perquè no torni a passar". Els expedients i el nou protocol espera que siguin el camí per tancar la carpeta.