ERC apunta que les converses per investir Illa «avancen a bon ritme»

Sans assegura que les converses amb el PSC sobre el referèndum i el finançament singular són "fluides", però avisa que els socialistes hauran de fer una bona proposta si volen que les bases republicanes ho avalin

La portaveu d'ERC, Raquel Sans, aquest dilluns
La portaveu d'ERC, Raquel Sans, aquest dilluns | Hugo Fernández
08 de juliol del 2024
Actualitzat a la 13:26h

Negociacions d'investidura, crisi oberta pels cartells contra els Maragall i l'amnistia bloquejada pels jutges. Són les tres carpetes que té ERC sobre la taula i que allunyen el partit d'un final de curs polític plàcid. Sobre la investidura de Salvador Illa, la portaveu d'ERC, Raquel Sans, ha dit que les converses amb els socialistes "avancen a bon ritme" en les carpetes dels republicans, que són abordar la resolució del conflicte polític, el finançament singular per fer polítiques socials i millorar els serveis públics, i protegir la llengua catalana com a fonament de la nació.

"S'està parlant de les quatre carpetes, és el terreny de joc que hem delimitat i és fonamental", ha remarcat. La portaveu no ha volgut donar detalls de les negociacions, que ha admès que s'han "intensificat" en els darrers dies. "Mentre estic aquí parlant és probable que algun dels equips negociadors estigui avançant en alguna de les carpetes", ha apuntat, i ha dit que veu l'acord "possible". Amb els comuns també hi ha converses, però la prioritat és el PSC. 

La portaveu ha explicat que "hi ha intercanvi d'opinions i de propostes" entre els equips, i ha remarcat que les "negociacions són fluides" i hi ha "predisposició" per part de les dues parts. Ara bé, això no implica necessàriament que hi hagi d'haver un acord, perquè els negociadors republicans esperen una bona proposta per part dels socialistes. I ja avisen: les bases no avalaran un mal pacte per investir Illa

L'horitzó de la investidura és, com a màxim, el 26 d'agost, però ERC vol tenir un pacte abans. Els republicans volen fer la consulta a la militància a finals de juliol, cosa que implica als negociadors -singularment al PSC- a fer cessions per arribar a una entesa de manera relativament ràpida, i a no exhaurir els terminis. Sans ha insistit que la responsabilitat és dels socialistes i Junts, que són els dos partits que van obtenir més vots a les eleccions. "Estem a l'expectativa que ens facin una bona proposta", ha dit.

Cimera a Waterloo després del bloqueig de l'amnistia

Una altra de les carpetes obertes és el bloqueig de l'amnistia per part dels tribunals. Mentre alguns jutges apliquen de manera ràpida la llei, la causa de Carles Puigdemont i Oriol Junqueras continua viva, amb l'amenaça de presó per a l'expresident i la inhabilitació de l'exvicepresident. Sans ha detallat que la reunió de Waterloo, aquest diumenge amb els principals actors de l'independentisme, va servir per analitzar els escenaris posteriors després de la no aplicació de l'amnistia per part del Tribunal Suprem, i veure què es pot fer a partir d'ara. Des d'ERC no han volgut concretar més, però la portaveu ha dit que no en va sortir cap acord. La portaveu sí que ha detallat que, durant la trobada, no es va demanar als republicans que no investissin Illa. 

L'informe sobre el cas dels cartells, divendres

Divendres, ERC farà una executiva i un consell nacional per analitzar el cas dels cartells contra els Maragall. Els òrgans responsables -el responsable de compliment- van obrir una investigació dilluns passat, s'ha elaborat un informe per part d'un tècnic independent, i divendres s'analitzarà aquest document a l'executiva. "La militància d'ERC està emprenyada per aquesta situació", ha admès Sans, que ha dit que són les bases els més interessats per esclarir aquesta situació. "L'executiva prendrà les accions que corresponguin d'acord amb l'informe que s'analitzarà divendres", ha afirmat.

Sans no ha volgut donar més detalls, perquè hi ha aquesta investigació interna oberta. L'informe l'ha fet un tècnic de compliment, equivalent a un "jutge instructor" que fa la investigació. No l'ha dut a terme la comissió ètica, sinó aquest responsable de compliment independent, però escollit per l'executiva nacional i que ret comptes al consell nacional. No forma part de la direcció d'ERC. La comissió ètica del partit, ha detallat Sans, és "aliena" a tot això. Malgrat la insistència dels periodistes, la portaveu no ha donat més detalls i s'ha emplaçat a divendres, quan la direcció podria prendre ja una decisió.