L'independentisme es reuneix a Waterloo en plena incertesa per l'aplicació de l'amnistia

Representants de Junts, ERC i d'organitzacions del moviment tenen damunt la taula l'abordartge de l'estratègia sobre la llei i el retorn dels exiliats

Imatge d'arxiu d'una manifestació independentista
Imatge d'arxiu d'una manifestació independentista | Adrià Costa
Redacció
07 de juliol del 2024
Actualitzat a les 10:01h

L'independentisme es trobarà avui a Waterloo (Bèlgica) en plena incertesa per l'aplicació de l'amnistia, segons ha avançat La Vanguardia. De fet, aquest és el punt central de la cita: abordar l'estratègia sobre la llei i, per conseqüència, el retorn a Catalunya dels exiliats. En aquest sentit, l'expresident Carles Puigdemont, que farà d'amfitrió, va prometre en plena campanya de les catalanes tornar a casa quan se celebrés un debat d'investidura al Parlament i ara, tot i els últims embats judicials, ha assegurat que el compromís es manté intacte.

A la trobada estan convocats representants de Junts, ERC i de les entitats sobiranistes per excel·lència. És a dir, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i el Consell per la República. Per la banda republicana, la cara visible és la de Marta Vilaret, l'encarregada de tribunals a l'executiva del partit, ara immers en una profunda crisi agreujada pels cartells contra els germans Pasqual i Ernest Maragall i l'Alzheimer. 

Cal recordar que l'ANC, en l'anterior etapa de Dolors Feliu, es va oposar a l'amnistia en els mesos previs a la seva aplicació. No obstant això, des que cantautor i exdiputat al Parlament Lluís Llach va agafar-ne les regnes, la visió respecte a la llei ha canviat radicalment. De fet, ell mateix ha convocat una manifestació en defensa de l'aplicació de l'amnistia dissabte vinent a Barcelona pels últims revessos en els alts tribunals. La protesta també serà un dels punts del dia a tractar a la cita de Waterloo.

Una setmana farcida d'obstacles

La trobada arriba justament en una setmana en què el Tribunal Suprem (TS) ha declarat no amnistiat el delicte de malversació per a Puigdemont, els exconsellers Lluís Puig i Toni Comín (aquest últim també té en l'aire el seu escó d'eurodiputat), l'exvicepresident Oriol Junqueras, l'exdiputat a Europa Raül Romeva; el secretari general de Junts, Jordi Turull, i l'exdiputada Dolors Bassa.

La cita, però, també es produeix escassos set dies després de la trobada entre Puigdemont i Junqueras coneguda dilluns passat en plenes negociacions per a la investidura a Catalunya. Va ser el primer contacte cara a cara entre les dues cares més visibles del procés en molt temps.