El Parlament Europeu nega per ara l'escó a Toni Comín

La decisió arriba l'endemà que la Junta Electoral no acredités el candidat de Junts com a eurodiputat per no haver acudit a Madrid a prometre el càrrec

Toni Comín, en una imatge d'arxiu.
Toni Comín, en una imatge d'arxiu.
02 de juliol del 2024
Actualitzat a les 21:52h

Toni Comín, per ara, no podrà exercir com a eurodiputat. El motiu? El Parlament Europeu ha decidit basar-se exclusivament en la llista oficial enviada per Espanya, en la qual no hi figura perquè ahir no va acudir a Madrid per prometre el càrrec obtingut a les eleccions del 9 de juny. La Junta Electoral Central (JEC), de fet, no va reconèixer Comín com a diputat electe a l'Eurocambra i el va avisar que deixaria vacant l'escó si no assistia a l'Estat per assumir l'acta. Es dona la circumstància que, en l'anterior legislatura i gràcies al posicionament del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), el dirigent exiliat de Junts sí que va poder exercir com a diputat.

La doctrina europea, de fet, assenyala que la condició d'europarlamentari s'aconsegueix en el mateix moment de l'elecció, però aquest criteri no ha estat l'aplicat per la Junta Electoral i, de moment, tampoc per l'Eurocambra. En la legislatura anterior, Carles Puigdemont i Comín van ser escollits a les urnes gràcies a un milió de vots, però es van quedar als llimbs entre les eleccions -finals de maig del 2019- fins a finals de desembre del mateix any, quan va arribar el veredicte del TJUE sobre el cas d'Oriol Junqueras, que en aquell moment estava empresonat -i ja condemnat- per l'1-O. Després d'aquella decisió, Puigdemont i l'altre dirigent exiliat van poder ser acreditats a l'Eurocambra.

Fins quan es pot allargar aquesta situació? Fonts parlamentàries citades per l'Agència Catalana de Notícies (ACN) assenyalen que el Parlament Europeu no decidirà sobre la qüestió fins que hi hagi una sentència del TJUE sobre la necessitat d'acatar la Constitució per obtenir la condició de diputat comunitari. La llista de la JEC, en tot cas, pot variar. És exactament el que va passar fa cinc anys, quan Puigdemont i Comín no van ser eurodiputats des de l'inici. De fet, quan es va constituir la legislatura europea -el 2 de juliol del 2019- no van ni travessar la frontera entre Alemanya i França perquè temien l'escenari d'una detenció en territori francès, on hi la seu del Parlament Europeu a Estrasburg.