La Junta Electoral no reconeix Comín com a eurodiputat i deixarà vacant l'escó si no compareix a Madrid

L'òrgan electoral considera que la seva decisió està avalada pel Suprem malgrat les decisions del TJUE, que va permetre-li al dirigent de Junts ser a l'Eurocambra en l'anterior legislatura

Toni Comín, durant la nit electoral.
Toni Comín, durant la nit electoral. | ACN
Redacció
01 de juliol del 2024
Actualitzat a les 16:05h

La Junta Electoral Central (JEC) ha acordat no expedir la credencial d'eurodiputat que Toni Comín, cap de files de Junts, va obtenir en les eleccions europees. L'àrbitre electoral ho justifica pel fet que Comín no ha comparegut davant aquest organisme, i per tant "no ha complert el requisit de jurament o promesa d'acatament de la Constitució" exigit per la llei orgànica del règim electoral general (LOREG). L'òrgan electoral considera que la seva decisió està avalada pel Tribunal Suprem, malgrat jurisprudència del TJUE en el cas d'Oriol Junqueras, que estableix que la condició d'eurodiputat s'adquireix en "la mateixa elecció".

La JEC actua avalada pel Tribunal Suprem, que –malgrat que el Parlament Europeu ha reconegut el dret dels eurodiputats exiliats a ocupar el seu escó- va fer costat a la seva decisió de deixar també sense acta d'eurodiputat a l'expresident Carles Puigdemont, el mateix Comín i Clara Ponsatí.

A la resolució d'aquest dilluns, la JEC comunica que han adquirit condició plena d'eurodiputats tots els membres de les llistes que van obtenir escó, amb l'excepció de la socialista Alicia Homs, que ho podrà fer més endavant pel seu avançat estat de gestació, i de Toni Comín.

I en el cas de Comín, la JEC recorda que la LOREG estableix que els candidats han de prometre o jurar la Constitució "davant la Junta Electoral Central" en el termini de cinc dies, i "transcorregut aquest termini, la JEC declararà vacants els escons corresponents als diputats del Parlament Europeu que no hagin acatat la Constitució", i suspendrà "totes les prerrogatives que els puguin correspondre per raó del seu càrrec fins que es produeixi aquest acatament".

Tot plegat, afegeix, "sense perjudici de la seva interpretació conforme de la sentència del TJUE del 19 de desembre del 2019" d'Oriol Junqueras. Per tant, la JEC declara "temporalment vacant" l'escó de Comín "fins que es produeixi aquest acte d'acatament de la Constitució" i suspèn "totes les seves prerrogatives".

La JEC afirma que aquest criteri "ha estat confirmat" pel Suprem després de la resolució del TJUE, i per això "considera que, mentre es mantingui en vigor l'article 224.2 de la LOREG, i cap tribunal nacional o de la Unió Europea posi en dubte la seva vigència, l'administració electoral té el deure de seguir aplicant-lo".