ERC hauria donat 50.000 euros als joves que van enganxar els cartells dels Maragall pel seu silenci

Una investigació periodística destapa que van cobrar per la feina en deu factures falses a través d'una empresa de màrqueting vinculada al partit

Els cartells despectius sobre l'Alzheimer de Maragall
Els cartells despectius sobre l'Alzheimer de Maragall | ACN
Redacció
06 de juliol del 2024
Actualitzat a les 10:05h

ERC hauria pagat fins a 50.000 euros pel silenci dels joves que van enganxar els cartells contra els Maragall per l'Alzheimer, segons ha avançat aquest mateix dissabte La Vanguardia, diari que ha tingut accés a la investigació duta a terme per la Unitat Central d'Odi i Discriminació dels Mossos d'Esquadra.

Els tres veïns d'Igualada d'entre 21 i 24 anys –Gerard F. C., Gerard O. G. i Pau J. A.- haurien cobrat en deu factures falses a través de Relevance Marketing S. L., una empresa de màrqueting vinculada al partit. Un d'ells es va donar d'alta d'autònom, va facturar a l'empresa "per tasques que no es van fer mai" i va repartir després els diners amb la resta. La recerca es va arxivar sense trobar els dirigents que van ordenar els pagaments.

Els tres joves havien estat identificats per part dels Mossos en el marc de la investigació d'ofici per presumpte delicte d'odi. Se'ls havia captat a través d'una càmera de seguretat i Pau J. va ser identificat l'1 d'abril del 2023 per una patrulla que va anar a un aldarull en un local del Port Olímpic, on va assegurar que era un dels joves que havia penjat els cartells vexatoris contra els Maragall.

Pau J. es va presentar voluntàriament a la comissaria d'Igualada i va declarar que Gerard F. va contactar amb ell i el seu amic Gerard O. per oferir-los 300 euros a cadascun per penjar quatre cartells a la ciutat de Barcelona a demanda "d'un polític d'ERC".

Aquest "polític d'ERC" també hauria donat un telèfon mòbil d'alta gamma al jove intermediari, Gerard F., per comunicar-se i en transcendir la identitat dels joves els hauria donat 3.000 euros més perquè estiguessin "tranquils i callats".

Quan els tres joves van ser citats com a investigats, es van presentar amb la mateixa advocada, Esther Palmes, que, segons els acusats, l'hauria contractat i pagat també la formació republicana.

Davant del jutge, Gerard F. va declarar que l'acció havia estat encarregada per un vell conegut d'Igualada, sense donar cap més detall, i temps després Pau J. va tornar a comparèixer voluntàriament davant de la policia catalana a les Corts per comunicar que l'encàrrec l'havia fet un "dirigent d'ERC".

Els Mossos van arribar a identificar que el mòbil l'havia comprat i regalat Víctor L.G., veí d'Igualada i vinculat a ERC de Jorba i d'Òdena. Davant del jutge, va admetre haver regalat l'iPhone 13 al seu amic, però no va voler donar més explicacions. A la instrucció judicial no apareix el nom de cap dirigent d'ERC que ordenés els pagaments als joves o estigués al corrent de l'encàrrec de penjar els cartells.