Maragall defensa la «indubtable honestedat» d'ERC després de l'episodi dels cartells

L'exlíder dels republicans a Barcelona apunta a l'exdirector de comunicació del partit, Tolo Moya, com a "responsable orgànic" perquè mantenia el contacte amb els que van col·locar els pòsters ofensius

Ernest Maragall, excap de files d'ERC a Barcelona.
Ernest Maragall, excap de files d'ERC a Barcelona. | David Zorrakino / Europa Press
02 de juliol del 2024
Actualitzat a les 17:32h

Ernest Maragall trenca el silenci després de fer-se públic que l'origen dels cartells ofensius contra l'Alzheimer del seu germà Pasqual Maragall recau en les files d'ERC. L'exlíder del partit a Barcelona, que va saber mesos després dels fets l'autoria d'aquests, ha explicat en una carta que durant la jornada del dilluns va sentir "vergonya i horror" per pertànyer a una "societat capaç de dur a terme actuacions tan indecents", però també "agraïment profund" cap a "tanta gent d'Esquerra" que li va fer arribar el seu sentiment. "Vull mostrar la meva convicció sobre la indubtable honestedat del conjunt de l'organització republicana i de la immensa majoria dels seus dirigents i responsables orgànics", afegeix en l'escrit.

En la carta però, Maragall apunta amb contundència contra l'aleshores director de comunicació d'ERC, Tolo Moya, a qui situa com a "responsable orgànic" dels fets. "Ben aviat va quedar clar que l'aleshores director de comunicació del partit era la persona que n'havia tingut la responsabilitat des del punt de vista orgànic. Ell era qui, d'acord amb les investigacions practicades, mantenia contacte amb els que van executar l'acció de col·locació dels cartells ofensius que són a l'origen de la qüestió. En aquell moment aquesta mateixa persona em va presentar les seves excuses formals", apunta Maragall.

Moya va entrar com a director de comunicació del partit el juny del 2021 en substitució de Carles Foguet, que aleshores va passar a ser el director de comunicació del Govern. Des del setembre del 2023, però, segons ha pogut saber Nació, no exerceix aquest càrrec, que està sense ocupar al partit, i consta com a treballador de la Diputació de Barcelona, amb el càrrec d'assessor de l'àrea de comerç, consum i salut pública.

Un cop Maragall ha disparat contra Moya, l'excap de comunicació, en declaracions a RAC1, ha assegurat estar "molt tranquil", ha defensat que es faci una investigació i ha advertit de l'existència d'una trama que va més enllà dels cartells. "Exposaré les proves que demostren qui és l'ideòleg de tot aquest grup, de com funcionava i de fins on arribava el coneixement de tot això", ha apuntat.

 

 

En les informacions publicades pel diari Ara s'esgrimia que Moya havia tingut coneixement d'aquests fets abans que succeïssin, però també s'apuntava al viceconseller del Govern Sergi Sabrià, i a l'exsecretari de comunicació d'ERC, Marc Colomer. En canvi, Maragall no els menciona en el seu escrit com a responsables. 

El dirigent republicà també explica que a la vista de la situació creada i tenint en compte que ja havia abandonat l'exercici de responsabilitats institucionals, va decidir demanar l'arxivament d'actuacions: "Va ser una decisió presa a consciència també per evitar que uns fets lamentables, però ja tancats i d'impossible repetició, poguessin continuar causant patiment inútil al meu entorn personal i familiar". 

Un cop arxivada la investigació policial, ERC en va engegar dilluns una d'interna a través de la comissió ètica, i Maragall assegura que li consta la voluntat de la "direcció actual" -en referència a la secretària general, Marta Rovira- de "no tancar en fals" la qüestió.