Reunió Puigdemont-Junqueras en plena negociació per la investidura

El líder de Junts i l'expresident d'ERC es troben presencialment per abordar com refer ponts quan ja s'ha activat el compte enrere de cara a les noves eleccions i a l'espera de conseqüències per la decisió del Suprem de no amnistiar-los

Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, a Waterloo en una imatge d'arxiu.
Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, a Waterloo en una imatge d'arxiu. | ACN
01 de juliol del 2024
Actualitzat a les 18:25h

Carles Puigdemont i Oriol Junqueras s'han reunit presencialment en les últimes hores, segons ha avançat La Vanguardia i ha confirmat Nació. La cita arriba en plena negociació incipient per la investidura a Catalunya, per la qual Puigdemont aspira a tenir el suport d'ERC. El líder de Junts i l'expresident dels republicans -va deixar el càrrec el 10 de juny però aspira a revalidar-lo en el congrés del 30 de novembre- feia mesos que no tenien contacte presencial, i les converses sobre l'arrencada de la legislatura catalana les havia mantingut l'expresident de la Generalitat amb la secretària general d'ERC, Marta Rovira. La relació entre tots dos no ha estat senzilla des que van compartir el Govern del referèndum. 

La cita s'ha celebrat a les portes de conèixer que Tribunal Suprem ha decidit no aplicar l'amnistia a Puigdemont i a Junqueras pel delicte de malversació. Al primer, a banda, no li ha retirat l'ordre de detenció, perquè considera que la llei no es pot aplicar en el seu cas, i al segon li manté la inhabilitació derivada de la condemna per l'1-O. Els intents per reconduir la relació entre els dos dirigents han estat fins ara infructuosos -no van triomfar els moviments per refer ponts quan l'expresident d'ERC va rebre el tercer grau penitenciari que li permetia sortir de la presó-, però en les últimes setmanes s'han fet esforços per reprendre'ls. Entre els impulsors hi ha Lluís Llach, nou president de l'ANC.

"Aquesta reunió indica que es pot començar a parlar de moltes coses", mantenen fonts coneixedores de la trobada consultades per Nació. De moment, Junts i ERC han estat capaços d'acordar la mesa del Parlament, en la qual tenen majoria independentista sota la presidència de Josep Rull. Pel que fa a la investidura, Puigdemont aspira a tenir el suport dels republicans. Això implicaria tenir 55 escons a favor -els 35 de Junts i els 20 dels republicans-, que serien set més dels que disposaria Salvador Illa en cas d'obtenir el suport dels comuns. En tot cas, encara que l'expresident tingui els vots d'ERC, necessitaria l'abstenció del PSC per tornar al Palau de la Generalitat.

La investidura s'ha de decidir, si es fa cas a les paraules de Rovira, aquest mateix mes de juliol. La secretària general dels republicans va assenyalar dissabte, en el marc del consell nacional, que tant els socialistes com Junts tenen fins a final de juliol per arribar a un "preacord" d'investidura. Una de les discrepàncies entre ERC i Junts és que els primers sostenen que la investidura és una oportunitat per aconseguir un finançament singular que permeti el concert per a Catalunya, mentre que els segons interpreten que aquesta carpeta només ha d'anar vinculada a la legislatura espanyola. Jordi Turull, secretari general de Junts, ho va reiterar precisament en el consell nacional de dissabte.