Junts pressiona ERC perquè descarti negociar amb Illa: «Només porta el PSOE al cap i al cor»

Turull troba "inadmissible" que Sánchez plantegi un "2x1" en matèria de finançament només si el PSC té la Generalitat i assenyala que lluitaran fins al final la investidura de Puigdemont, que necessita l'abstenció dels socialistes

El secretari general de Junts, Jordi Turull, aquest dissabte.
El secretari general de Junts, Jordi Turull, aquest dissabte. | Junts
29 de juny del 2024
Actualitzat a les 12:41h

"Només té el PSOE al cap i al cor", ha dit aquest dissabte Jordi Turull, secretari general de Junts, en el marc del consell nacional celebrat aquest dissabte a Bolvir, a la Cerdanya. Es referia a Salvador Illa, cap de files del PSC i guanyador de les eleccions del 12-M. Es tracta d'un missatge pensat per atacar el dirigent socialista en ple debat sobre qui serà president de la Generalitat i, per tant, també per pressionar ERC a l'hora de fer que descartin qualsevol acord amb ell. Segons Turull, Illa té l'aspiració de "ser el delegat del govern espanyol a Catalunya", i ha ironitzat que per arribar a aquest càrrec no cal que sigui investit, sinó que Pedro Sánchez el nomeni des de la Moncloa.

Quan el secretari general de Junts ha pujat al faristol, Marta Rovira, la seva homòlega als republicans, ja havia deixat clar tant al PSC com al partit de Carles Puigdemont que tenen fins a final de juliol per arribar a un acord amb ells per la investidura. Un dels elements rellevants del calendari és que la militància d'ERC ha de votar qualsevol entesa, de manera que hauria d'estar cuinada unes setmanes abans de la data límit per tenir president, que és el 26 d'agost. Junts, en aquest sentit, està intentant que els republicans facin costat a Puigdemont per poder tenir 55 escons, que són set més dels que sumen el PSC i els comuns. Això permetria reclamar l'abstenció als socialistes per no "bloquejar".

O això, almenys, és el que plantegen a les files del partit de Puigdemont, que depèn dels socialistes per tornar a la Generalitat. Turull ha centrat bona part del discurs en carregar amb duresa contra Illa i també contra Sánchez. Per unes quantes raons, començant pel finançament i acabant pel repartiment de joves migrants. Pel que fa a la primera qüestió, el secretari general de Junts ha considerat "inadmissible" que el president del govern espanyol plantegi un "2x1" amb el condicionant que, per millorar les condicions, calgui que Illa sigui president de la Generalitat. Pel que fa a la segona, ha lamentat que el PSC no hagi combatut les xifres que ha proposat el govern espanyol per al repartiment.

"Catalunya necessita tenir un finançament just independentment de qui governi. Com poden dir des de Madrid que el finançament que els catalans mereixem depèn de si el seu candidat és president. El maltractament econòmic, la falta d'execució pressupostària... Es deuen a què [el PSC] no presideixen la Generalitat? Això és jugar amb el futur dels catalans. No és sectarisme, és una immoralitat", ha remarcat Turull, que ha ressaltat que el nou model singular s'ha de negociar a Madrid. I que, per tant, depèn de Sánchez en la mesura que vulgui continuar sent president del govern espanyol i tenint els pressupostos generals de l'Estat aprovats, a diferència d'enguany, que es van prorrogar.

El secretari general de Junts no s'ha estat de criticar Illa pels errors en la campanya electoral, quan va espanyolitzar topònims catalans. "Representa el PSC que anava amb Societat Civil Catalana, el que diu Lérida i Bajo Llobregat. Mai defensaran els catalans davant del PSOE", ha assenyalat Turull, que també ha volgut deixar clar negociaran "fora del radar" per aconseguir que Puigdemont sigui president de la Generalitat. Ha citat, en aquest sentit, l'elecció de Josep Rullcom a president del Parlament, aconseguida sense majoria absoluta. El consell nacional de Junts també ha servir per homenatjar Miquel Buch, exconseller d'Interior i primer beneficiari de la llei d'amnistia.