Rovira acota el calendari al PSC i a Junts: tenen fins a final de juliol per tancar la investidura

La secretària general d'ERC assenyala que és la data límit per arribar a un preacord amb els republicans i insisteix en situar com a prioritari el concert econòmic

Marta Rovira, aquest dissabte.
Marta Rovira, aquest dissabte. | ERC
29 de juny del 2024
Actualitzat a la 13:29h

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha acotat aquest dissabte el calendari a Junts i al PSC per si volen tancar un acord d'investidura amb els republicans. En aquest sentit, Rovira ha indicat que tenen fins a finals de juliol per arribar a un "preacord" amb la seva formació, que ha fixat com a prioritari el concert econòmic per fer costat al futur president de la Generalitat. Aquest marge temporal que ha definit Rovira en la intervenció davant del consell nacional té a veure amb els procediments interns d'ERC, perquè la militància haurà de decidir sobre el suport a un hipotètic acord d'investidura amb Salvador Illa o Carles Puigdemont. Aquest últim només pot ser investit amb l'abstenció del PSC.

Segons Rovira, el model de finançament singular no és una qüestió tècnica, sinó que es tracta de "voluntat política". De moment, el PSOE s'ha mogut a l'hora de defensar que es respectin les "singularitats" de Catalunya, tot i que en cap moment s'han obert a abordar el concert. El Govern, com va fer la setmana passada la consellera d'Economia en funcions, Natàlia Mas, va indicar que el model podria ser replicable a altres autonomies, en cas que els anés bé voler recaptar tots els impostos. Pel que fa a haver acotat el calendari a Junts i al PSC, la secretària general d'ERC ha remarcat que el país "no es mereix" un "mal acord d'última hora". La data límit per tenir president és el 26 d'agost.

"PSC i Junts s’han entès moltes vegades per obstaculitzar avenços socials imprescindibles", ha assenyalat Rovira, en referència al paper que van jugar les dues formacions en l'anterior legislatura quan Pere Aragonès estava en situació de minoria. Sobre les carpetes que s'han posat sobre la taula per la investidura -resolució del conflicte polític, reconeixement nacional amb el català al centre, finançament singular-, la secretària general dels republicans ha indicat que no són carpetes noves. "Venen de la coherència política que ERC ha mantingut en tots els fronts polítics per fer avançar el país", ha indicat davant dels consellers nacionals, reunits per abordar el congrés del 30 de novembre.

Rovira, que està al comandament del partit des de la renúncia temporal d'Oriol Junqueras, ha assenyalat que s'han vist "forçats" a posar aquestes qüestions sobre la taula perquè no estan rebent propostes dels dos partits "que diuen optar a la presidència". Illa, des d'un acte del PSC celebrat al Maresme, s'ha emmirallat en França per demanar un pacte progressista a Catalunya. "Com combaten l'extrema dreta allà? Ajuntant-se les formacions d'esquerra i progrés. Aquesta és una fórmula que s'ha de tenir present", ha apuntat el guanyador de les eleccions del 12-M, que dimecres, al Parlament, va indicar que l'únic camí per evitar nous comicis era un pacte amb ERC i els comuns.