Sánchez veu «factible» un finançament singular per a Catalunya

El president espanyol considera que el futur de Catalunya "dependrà de la relació estratègica entre PSC i ERC"

Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu
Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu | Europa Press
Redacció
16 de juny del 2024
Actualitzat a les 9:57h

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, considera "factible" un finançament singular per a Catalunya. En aquest sentit, entén que és compatible millorar el sistema de finançament autonòmic "des del pla multilateral" i, alhora, articular un finançament singular "per a un territori tan important com Catalunya", tal com ho ha afirmat en una entrevista a La Vanguardia publicada aquest diumenge. En paral·lel, Sánchez ha lloat la tasca d'ERC i ha reconegut que "l'estabilització de la situació política no hagués estat possible sense el protagonisme dels republicans". Així, a les portes de l'inici de les negociacions entre ERC i PSC per a una possible investidura de Salvador Illa com a president del Govern, ha apuntat que el futur de Catalunya i en bona mesura d'Espanya dependrà que es consolidi aquesta relació estratègica.

"Sense el lideratge i el compromís d'ERC no hi hauria indults ni amnistia", ha continuat Sánchez, que també ha tingut bones paraules cap al president en funcions, Pere Aragonès. "Vull reconèixer la seva col·laboració. Ha estat un bon president en circumstàncies molt difícils", ha valorat el cap del govern espanyol i líder del PSOE, que manté la intenció de fer-se una foto amb Puigdemont. "De fet, amb tots. Amb Puigdemont, Junqueras o Marta Rovira quan vingui", ha enumerat. Sobre el futur Govern, ha insistit que la "millor opció" per a Catalunya és un executiu "transversal i progressista". "Sobre el PSC i ERC han de pivotar els avenços per a Catalunya", ha recalcat.

Amb tot, Sánchez ha afirmat que els socialistes es poden entendre amb ERC en el pla social, mentre que en el pla nacional, s'ha sumat a la voluntat d'Illa de "reforçar l'autogovern" i el respecte a la llengua i la cultura catalana. D'altra banda, ha tallat de soca-rel la possibilitat que Illa "sacrifiqui" la seva opció a presidir a la Generalitat per mantenir el suport de Junts al Congrés. Per això, ha reblat que seria "un enorme error" que Junts donés suport a una moció de censura amb Santiago Abascal i amb Alberto Núñez Feijóo.

Les declaracions arriben l'endemà que Illa obrís la porta a una "millora del finançament" de Catalunya i assegurés que el govern espanyol ajudarà a donar una resposta a la "singularitat" catalana. Durant la 15a Assemblea de Federació dels socialistes del Baix Llobregat, va defensar que no es tracta de cap privilegi, sinó que és "una qüestió de justícia". "Catalunya no pot ser la tercera en aportar recursos i la catorzena a rebre'n", va denunciar Illa des de Gavà.

Al seu torn, la secretària general republicana, Marta Rovira, va assegurar en la primera intervenció en obert del consell nacional d'ERC d'aquest dissabte que la "clau" la té el govern espanyol i és Pedro Sánchez ha de "moure fitxa". Rovira s'encarrega de liderar les negociacions i ja va apuntar que el PSC ha de saber que "si Sánchez no és capaç de moure fitxa amb el finançament singular, serà molt difícil que ERC li doni suport".

D'altra banda, el portaveu del PP, Borja Sémper, va reclamar un sistema de finançament "equànime" per a totes les comunitats autònomes i es va oposar a un model singular per a Catalunya. "Un extremeny o un andalús no és més singular que un basc, un català o un gallec. Tots som singulars", va dir en una atenció a mitjans a Madrid. Per això, va qualificar la possibilitat de reformar el sistema de finançament específicament per a Catalunya "d'atropellament econòmic" i va reblar que seria "comprensible" que dirigents socialistes de diverses comunitats autònomes "s'hi rebel·lin".