ERC delimita la negociació amb Illa: Sánchez ha de «moure fitxa» pel finançament singular

Els republicans reuneixen durant més de cinc hores el seu consell nacional, que aborda la investidura però també els últims cicles electorals i el debat intern sobre els nous lideratges al partit

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, intervé en el consell nacional des de Ginebra.
La secretària general d'ERC, Marta Rovira, intervé en el consell nacional des de Ginebra. | Marc Puig / ERC
15 de juny del 2024
Actualitzat a les 18:54h

Després d'una setmana d'alt voltatge per ERC, passant per la constitució de la mesa del Parlament fins a la suspensió inesperada del congrés de Barcelona per entrar al govern de Jaume Collboni, els quadres del partit s'han reunit aquest dissabte per posar ordre i començar a definir l'estratègia a seguir en el pròxim cicle, amb la investidura del socialista Salvador Illa a l'horitzó. Segons fonts de la direcció presents a la trobada, ha estat un debat "positiu", i "útil", on malgrat la complexa situació que travessa el partit, s'ha respirat "optimisme", tot i que també han existit algunes intervencions enceses i pujades de to. La secretària general, Marta Rovira, que és qui s'encarrega de liderar les negociacions, ha estat clara sobre la investidura: la "clau" la té el govern espanyol i Pedro Sánchez ha de "moure fitxa".

"El PSC ha de saber que si Sánchez no és capaç de moure fitxa amb el finançament singular, serà molt difícil que ERC li doni suport", ha declarat en la primera intervenció en obert del consell nacional del partit, que se celebra a la seu nacional del carrer Calàbria. Rovira ha recordat que la carpeta de la sobirania fiscal ja la van obrir els republicans en el marc de la investidura del president espanyol. De fet, havia de ser un dels cavalls de batalla del final de la legislatura de Pere Aragonès, abans que hi hagués l'avançament electoral. Poc abans de les eleccions, Aragonès va presentar una proposta treballada pel departament d'Economia. Els republicans insisteixen en aquesta via per la negociació al Parlament. 

"Volem que quedi fora del règim comú, volem una relació bilateral amb l'estat. Això ja existeix al País Basc i Navarra. Volem recaptar tots els impostos", ha afegit Rovira. També ha advertit que no es conformaran amb "algunes singularitats", sinó que volen la clau de la caixa al complet. "És el mínim exigible, és el que necessita el país i la seva gent", ha advertit Rovira. Aquesta setmana mateix la Moncloa es va obrir a proposta, provocant la indignació de la resta de comunitats autònomes. També el PSC, en un gest cap a ERC, ha defensat aquest dissabte migdia un finançament per donar resposta a la "singularitat" catalana.

IMG 8436
Diana Riba, juli Fernández, Marta Vilalta i Pere Aragonès, al consell nacional d'ERC - Marc Puig / ERC

 

La investidura de Puigdemont, també damunt la taula

Tot i centrar la major part de l'advertència al PSC, Rovira no ha tancat la porta a parlar amb Junts per un hipotètic acord d'investidura del seu candidat, Carles Puigdemont. Tot i aquesta predisposició, els juntaires no en tindrien prou amb el suport d'ERC, sinó que necessitarien una abstenció del PSC que ara mateix no està damunt la taula. Igualment, Rovira ha insistit que de moment no ha rebut cap proposta de Junts. "A Junts li demanem que presenti propostes. El PSC tampoc n'ha presentat cap. A Puigdemont li toca explicar quin projecte té per a quan torni, ningú ha presentat ni una sola proposta", ha afegit.

La setmana vinent comencen les negociacions com a tal. I també el president del Parlament, Josep Rull, farà una ronda de consultes amb els grups per presentar un candidat a la investidura o bé activar el rellotge electoral amb un acte equivalent. "La negociació comença la setmana vinent", ha insistit Rovira. Ara bé, ha advertit que ERC no té pressa, i que no ha de sentir que té "tota la responsabilitat" ni la pressió si a l'altra banda no hi ha propostes. "Negociarem pensant en la ciutadania de Catalunya", ha afegit.

Aprovació del reglament per la consulta a la militància

Després de la intervenció de la secretària general, el consell nacional ha continuat a porta tancada amb una àmplia participació, amb més de 30 intervencions demanades. S'ha allargat fins passades les 15:00 hores de la tarda. Entre les carpetes que els consellers nacionals han abordat més enllà de l'actualitat, hi és el reglament per definir com es farà la consulta sobre la investidura, que ha sortit aprovat. De moment no s'ha fixat la pregunta ni el calendari, sinó les regles del joc per a quan calgui activar el mecanisme, que contempla una consulta electrònica permetent també punts de votació presencial. Aquesta qüestió és un dels compromisos que va adquirir Rovira després de la desfeta del 12-M, que la militància sigui qui avali o no un acord per a la investidura. 

Junqueras intervé en el consell 

El consell nacional arriba després d'una setmana plena d'intensitat política. Primer va ser la jornada electoral del 9-J. Els republicans van perdre més de 370.000 vots, però van mantenir 3 llocs a l'Eurocambra gràcies a la coalició d'Ara Repúbliques, i en especial a la bona salut d'EH Bildu. A l'executiva de dilluns es va fer una lectura positiva dels resultats. En aquella reunió posterior a la nit electoral va arribar una altra decisió ja anunciada però no per això menys transcendent. El pas al costat -temporal- de Junqueras. Una marxa de la presidència per iniciar un procés d'escolta amb les bases i intentar tornar més fort al congrés del 30 de novembre. De fet, el d'aquest dissabte ha estat el primer consell nacional en més de 12 anys en què Junqueras no és president del partit.

Tot i el pas al costat, Junqueras ha assistit al consell nacional, ja que els expresidents del partit són membres nats de l'òrgan. No s'ha assegut a primera fila, sinó pel darrere, just al costat de l'excap de files d'ERC a Madrid, Joan Tardà. La previsió de Junqueras era no intervenir en el consell, però finalment ha demanat la paraula, segons ha pogut saber aquest diari. Ho ha fet després d'haver escoltat intervencions que li han mostrat suport i agraïment, d'altres que li han demanat explícitament que es torni a presentar a la presidència, i d'altres que també han sigut crítiques amb ell. Quan ha agafat el micròfon, Junqueras no ha entrat en el cos a cos i ha intentat fer un discurs "conciliador" insistint en la seva predisposició per encapçalar la nova època, segons fonts presents. A banda, des del seu entorn no amaguen decepció pel fet que Aragonès i Rovira no l'hagin mencionat en les seves intervencions al consell després d'haver deixat la presidència el dilluns.

IMG 8433 (1)
Oriol Junqueras, aquest dissabte al consell nacional - Marc Puig / ERC

Més enllà del debat intern, al consell nacional també ha sobrevolat el serial de l'entrada d'ERC al govern de Barcelona, que s'havia de votar dijous en congrés extraordinari però que finalment es va suspendre i ajornar perquè l'espai que havia reservat la federació barcelonina no va ser suficient per a tota l'afluència de militants. De moment no hi ha nova data. Tant pot fer-se la setmana vinent -abans que comencin les negociacions per la investidura- o posposar-se durant uns mesos en paral·lel al procés de reflexió intern d'ERC, que ha de decidir quin paper entoma al postprocés i després de la seva reculada electoral.