La Moncloa obre la porta al finançament singular català i indigna la resta de comunitats

"Les qüestions singulars han de tenir tractament especial", remarca la ministre d'Hisenda, tot i que emmarca la negociació en el règim comú; autonomies en mans del PP i socis de Sánchez rebutgen el plantejament

María Jesús Montero, ministra d'Hisenda.
María Jesús Montero, ministra d'Hisenda. | Europa Press
13 de juny del 2024
Actualitzat a les 15:59h

Primer moviment en públic del govern espanyol a favor d'abordar un finançament singular per a Catalunya. María Jesús Montero, ministra d'Hisenda, ha assenyalat aquest dimarts que les qüestions "singulars" han de tenir un "tractament especial". En una entrevista a RNE, Montero ha indicat, en tot cas, que qualsevol negociació s'ha de fer dins del règim comú. La simple idea de parlar d'un tracte especial per a Catalunya ha enervat diverses autonomies, així com també socis habituals del PSOE, com ara Compromís. Joan Baldoví, un dels principals referents de la formació valenciana, ha indicat que singularitzar el model català seria motiu suficient per retirar el suport a Pedro Sánchez.

"Si és cert que la ministra d'Hisenda i el president Sánchez han fet a Catalunya l'oferta de fer un finançament a la carta i condonar-los unilateralment 15.000 milions d'euros, situa Aragó en una situació molt complexa", ha declarat el conseller d'Hisenda del govern de l'Aragó, Roberto Bermúdez de Castro, just després de conèixer les paraules de Montero. Bermúdez de Castro, que va ser un dels encarregats de vetllar pel bon funcionament de l'article 155 després de la declaració d'independència, es referia també a la condonació de 15.000 milions d'euros corresponents al fons de liquiditat autonòmica (FLA), que forma part de l'acord entre ERC i el PSOE per la investidura de Sánchez.

Sobre aquesta última carpeta, Montero ja treballa en la llei -així ho assenyalen fonts consultades per l'ACN- que ha de permetre perdonar aquesta quantitat a la Generalitat. S'hauran de posar en marxa les comissions bilaterals entre Catalunya i l'Estat, però també es requeriran reunions amb les altres comunitats que encara tenen deute en mans del FLA i aquelles que ja no, perquè hauran de ser compensades. La llei ha de passar primer pel tram de negociació amb les autonomies, després ser validada pel consell de ministres i en última instància ser aprovada pel Congrés dels Diputats. Les autonomies del PP ja van protestar contra la condonació del deute quan es va pactar amb ERC.

Les paraules de Montero -que també han comptat amb el rebuig de Juan Manuel Moreno Bonilla, president andalús, que s'ha compromès a combatre aquesta nova "injustícia"- arriben en un moment en què el PSC desitja atraure ERC cap a la investidura de Salvador Illa, que no té els suports necessaris per convertir-se en president. Els republicans posen com a condició de partida que se singularitzi el finançament català, una petició que Junts també ha posat sobre la taula en el marc de les converses amb el PSOE que s'estan mantenint a Suïssa. La recaptació de tots els impostos és fonamental per a l'independentisme de cara a la renovació del model, caducat des del 2014.

Què diu el PSC sobre el finançament?

En els últims compassos de la legislatura, ERC va aprofundir en el debat del finançament "singular" -la proposta es va elevar al consell executiu quan ja s'havien convocat les eleccions del 12-M- i durant setmanes ho va aprofitar per carregar contra el PSC per la poca concreció en aquest àmbit. Els socialistes han defensat un finançament "just" per Catalunya, però sense sortir del règim comú. Salvador llla ho ha anat concretant: la proposta socialista, objectiu per als primers 100 dies al Govern, implica explotar allò que ja permet l'Estatut -la creació d'un consorci tributari i el respecte al principi d'ordinalitat- i que no s'ha desplegat des que va entrar en vigor l'any 2006.

D'aquest plantejament, Illa n'ha dit el "model català" de finançament, un concepte que sintonitza amb el "model singular" dels republicans. En el fons són diferents, però tots dos obren la porta a una millora del sistema, que actualment perjudica Catalunya. Una de les cartes que juga el PSC per oferir garanties d'èxit en la negociació del finançament és la bona relació amb Pedro Sánchez. "Soc l'únic que ho pot aconseguir", ha dit sovint Illa. Sánchez va recollir el guant ara fa unes setmanes al Cercle d'Economia, quan va desgranar la seva proposta, amb el compromís de dotar Catalunya d'un "major i millor finançament". El president espanyol sap que és una carpeta capital, i així se li ha fet arribat.