Sánchez es compromet a dotar Catalunya d'un «major i millor finançament»

El president espanyol, davant del Cercle d'Economia, assenyala que la societat catalana va apostar el 12-M pel "retrobament i el perdó", i insisteix que "tots els camins" porten a la investidura de Salvador Illa

Pedro Sánchez, al costat de Jaume Guardiola, aquest divendres.
Pedro Sánchez, al costat de Jaume Guardiola, aquest divendres. | ACN
24 de maig del 2024
Actualitzat a les 14:32h

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha donat avui una rèplica contundent a la intervenció que ahir va fer Alberto Núñez Feijóo davant el Cercle d'Economia. Sánchez ha clausurat les Jornades del fòrum empresarial recordant l'edició de l'any passat, quan el president de l'entitat, Jaume Guardiola, va parlar de "vertigen" per descriure les incerteses del panorama polític i econòmic. Un escenari que, segons ell, s'ha desmentit. Un any després, Sánchez ha dut un missatge de "gratitud" pel Cercle per la seva aposta pel "diàleg, convivència i encontre". "Teníeu raó, teníem raó", ha assegurat Sánchez. 

Pedro Sánchez ha comentat els resultats del 12-M per dir que mostren que la societat catalana vol el "reencontre, el diàleg i el perdó". Ha volgut deixat clar que confia en Salvador Illa: "Tots els camins porten a Illa". Ha reiterat que el Govern de Catalunya "es decidirà a Catalunya" i ha traslladat quatre compromisos de cara a la nova legislatura catalana: hi haurà un Govern que respectarà la cultura, la història i la llengua; el compromís per obres estartègiques com el Corredor Mediterrani i Rodalies; complir els compromisos en condonació del deute públic i els traspassos competencials, i un compromís per un més i major finançament. "Proposem des d'Espanya per Catalunya -ha dit- un respecte a la llengua catalana, complir els compromisos i redoblar les inversions en infraestructures". Ha enviat una salutació al president Aragonès i li ha reconegut  

"No hi haurà vertigen per mirar el futur", ha dit el president espanyol, qui ha "agraït al poble de Catalunya per ajudar a construir aquesta Espanya i aquesta Catalunya compromesa amb els valors d'Europa". Ha recordat la pèrdua de l'Agència del Medicament en els anys del procés. "A diferència del que passava fa sis anys, tenim la força per liderar els grans debats i guanyar-los", assenyalant els increments a l'alça de la confiança en l'economia espanyola (citant l'agència Moody), la millora en ocupació, la reforma del mercat elèctric i el creixement de la productivitat per hora treballada i el paper jugat amb els fons europeus.     

Càrrega contra el PP

Sánchez ha carregat fort contra el PP de Feijóo. Davant el prec de Guardiola per suavitzar el clima polític, s'ha preguntat: "És racional que un partit que aspira a governar voti en contra de la regularització de les pensions? Que voti en contra la reforma de la llei del Sòl? Votar en contra d'una reforma laboral acordada entre empresaris i sindicats?" Sánchez ha acusat José María Aznar ha importat pràctiques polítiques de l'extrema dreta republicana nord-americana i l'ha considerat "hostatge d'un dogmatisme que s'ha imposat".

El líder socialista no ha deixat passar la intervenció de Feijóo, ahir al Cercle, quan e sva obrir a possibles pactes amb Giorgia Meloni, considerant que eren paraules "molt greus". Sánchez, que ha recordat que va negociar l'organigrama de Brussel·les durant les anteriors eleccions europees, ha assegurat que ell i la socialdemocràcia mai pactaran amb Vox, i ha assenyalat que no es pot desvincular Meloni "del seu grup, on hi ha partits d'extrema dreta com llei i Justícia, que combat el govern de Donald Tusk". 

Sánchez ha finalitzat referint-se al reconeixement de Palestina: "Defensem l pau a Ucraïna i a Gaza". I ha fet una reflexió final: "Quan e smirir amb temps, veurem que el que ha passat a Gaza forma part dels moments obscurs que s'han viscut i el poble espanyol estarà orgullós d'haver estat en el costat correcte de la història". 

El president del Cercle, Jaume Guardiola, ha felicitat Sánchez pels resultats del PSC el 12-M i ha demanat que serveixin per la "normalització política" de Catalunya, que ha atribuït a la política de Sánchez. Guardiola ha recordat el suport del Cercle als indults i l'amnistia, tot i que ha dit que haguesssin preferit "més discreció en alguns dels actors". Ha definit els anys del procés de "període estèril" i ha advocat per "obrir una nova etapa dins de la Constitució i amb la millora de l'Espanya autonòmica".
Guardiola ha al·ludit a "la valentia i el coratge a l'hora de prendre decisions" de Sánchez i li ha fet dues peticions: el suport a una reforma del sistema de finançament que no sigui un simple "retoc" i treballar en favor de descrispar la política espanyola, citant un article recent de Daniel Innerarity que defensava ajudar la dreta democràtica a no deixar-se endur per la pressió de l'extrema dreta. 

Entre el quadre optimista de les dades econòmiques mostrades pel govern espanyol i el catastrofisme de Feijóo, Guardiola s'ha  referit a la contradicció entre unes bones xifres macroeconòmiques i una realitat menys positiva en la renda per càpita, advertint d'un futur econòmic poc qualitatiu i amb un mercat de treball de baix valor afegit.

 
Jugant a casa

 "Sánchez ho té molt bé. Només ho ha de fer una mica millor que Feijóo ahir". La frase, pronunciada per un important analista financer pels passadissos del Palau de Congressos, on se celebren les Jornades del Cercle d'Economia, expressa bé el sentir majoritari amb què el fòrum empresarial ha rebut aquest divendres Pedro Sánchez. 

"Feijóo està abduït per Ayuso i l'amenaça de Vox", sentenciava un empresari també molt crític amb el missatge de Feijóo, considerat "apocalíptic" per molts dels assistents. Un membre destacat de la junta del Cercle volia explicar l'acttuació del líder del PP descrivint-lo com un polític "emparedat" entre l'agressiu debat viscut hores abans al Congrés i l'inici de la campanya electoral de les europees.