Illa aposta per un finançament que doni resposta a la «singularitat» catalana

El líder del PSC afirma que es tracta d'"una qüestió de justícia", en un gest cap a ERC a les portes de les negociacions per a una eventual investidura

Illa i Poveda saluden en la 15a Assemblea de Federació del PSC al Baix Llobregat
Illa i Poveda saluden en la 15a Assemblea de Federació del PSC al Baix Llobregat | Jordi Bataller / ACN
Redacció
15 de juny del 2024
Actualitzat el 16 de juny a les 11:51h

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha obert la porta a una "millora del finançament" de Catalunya i ha assegurat que el govern espanyol ajudarà a donar una resposta a la "singularitat" catalana. Durant la 15a Assemblea de Federació dels socialistes del Baix Llobregat, ha defensat que no es tracta de cap privilegi, sinó que és "una qüestió de justícia". Tot, en un missatge a ERC, que ha anunciat que començarà a negociar la setmana vinent amb el PSC per a una possible investidura d'Illa com a president del Govern.

"Catalunya no pot ser la tercera en aportar recursos i la catorzena en rebre'n", ha denunciat Illa des de Gavà. En aquest sentit, ha afirmat que el govern espanyol té voluntat d'escoltar aquestes reivindicacions perquè vol donar una resposta a la "singularitat de Catalunya i a la pluralitat d'Espanya. Si bé, ha alertat que cal un Govern per començar les negociacions i ha reclamat "sensatesa, compromís i responsabilitat" als partits per evitar el bloqueig.

Al seu torn, la secretària general republicana, Marta Rovira, ha assegurat en la primera intervenció en obert del consell nacional d'ERC d'aquest dissabte que la "clau" la té el govern espanyol i és Pedro Sánchez ha de "moure fitxa". Rovira s'encarrega de liderar les negociacions i ja ha apuntat que el PSC ha de saber que "si Sánchez no és capaç de moure fitxa amb el finançament singular, serà molt difícil que ERC li doni suport".

Així mateix, Illa ha apuntat cap al lideratge d'una nova etapa que "es decidirà a Catalunya i des de Catalunya, sense barrejar carpetes". En aquest sentit, ha assegurat que mantindrà els seus compromisos de "no explorar cap via alternativa" que no sigui una majoria progressista per configurar un Govern a Catalunya, després de les eleccions del 12 de maig. 

D'altra banda, el portaveu del PP, Borja Sémper, ha reclamat un sistema de finançament "equànime" per a totes les comunitats autònomes i s'ha oposat a un model singular per a Catalunya. "Un extremeny o un andalús no és més singular que un basc, un català o un gallec. Tots som singulars", ha dit en una atenció a mitjans a Madrid. Per això, ha qualificat la possibilitat de reformar el sistema de finançament específicament per a Catalunya "d'atropellament econòmic" i ha dit que seria "comprensible" que dirigents socialistes de diverses comunitats autònomes "s'hi rebel·lin".