«Necessitem la clau i la caixa»: Aragonès s'acomiada de l'empresariat amb un clam pel concert

El president de la Generalitat en funcions reclama acabar amb un "espoli fiscal insuportable" i remarca que deixa una Catalunya "millor" de la que va trobar quan va aterrar a Palau la primavera del 2021

Pere Aragonès, al centre, abans del sopar anual de Pimec.
Pere Aragonès, al centre, abans del sopar anual de Pimec. | Hugo Fernández Alcaraz
25 de juny de 2024, 20:45
Actualitzat: 22:25h

L'any passat, Pedro Sánchez no va acudir als premis Pimec perquè, després de la patacada del PSOE a les eleccions municipals i autonòmiques, va convocar comicis a l'Estat i estava centrat en la precampanya electoral. Enguany, el president del govern espanyol s'havia compromès a assistir al gran esdeveniment de la patronal de les petites i mitjanes empreses catalanes, però "motius personals" -just el dia que el seu partit i el PP pactaven la renovació del Poder Judicial després de cinc anys de bloqueig- ho han impedit. Això ha fet que bona part dels focus se'ls hagi endut Pere Aragonès, president de la Generalitat en funcions, en un moment en què tota l'atenció està posada en la investidura.

Aragonès ha destacat la bona trajectòria de l'economia catalana, que l'any passat va superar els 100.000 milions d'euros en exportacions, i ha insistit en la idea que el diàleg social ha estat "central" en el seu mandat, que encara la recta final a l'espera que hi hagi nou president. "Deixem un país millor del que ens vam trobar", ha apuntat el president de la Generalitat en funcions, que ha remarcat que Catalunya va créixer un 2,6% l'any passat, el triple de la mitjana de la zona euro. Malgrat això, ha posat de manifest la necessitat de "posar fi a un espoli fiscal insuportable" a través d'un nou model de finançament, perquè si no el país corre el risc "d'estancar-se".

"Catalunya ha de disposar dels recursos que generem. La proposta de finançament singular és per atendre les necessitats del nostre país. No podem acceptar comprar gat per llebre. Hem de resoldre com acabar amb l'espoli fiscal del 9% del PIB", ha apuntat el dirigent d'ERC, que ha demanat "apuntar correctament el problema". "Necessitem disposar dels recursos que generem. Necessitem la clau i la caixa i un concert català, de tu a tu amb l'Estat", ha apuntat. Al mateix temps, ha recordat que aquesta era la seva última intervenció en un fòrum com el de Pimec. Si hi ha repetició electoral, però, haurà de continuar en funcions fins que se celebrin els nous comicis, que ja serien a l'octubre.

L'encarregat de fer el discurs inicial ha estat Jaume Collboni, alcalde de Barcelona, que l'any passat va estrenar-se en el càrrec en el sopar anual de Pimec. Collboni ha posat de manifest l'existència d'un pressupost "expansiu" per part de l'Ajuntament, de més de 3.800 milions d'euros. Aquest any, això sí, no ha fet un discurs tan pronunciadament business friendly com en l'edició anterior. Entre les autoritats que s'han desplaçat al sopar, celebrat al Palau Sant Jordi, hi han estat Josep Rull, president del Parlament; Roger Torrent, conseller d'Empresa; Natàlia Mas, consellera d'Economia; Natàlia Garriga, consellera de Cultura; i també Jordi Turull, secretari general de Junts.

Antoni Cañete, president de Pimec, ha assenyalat que el finançament ha de ser "tractor". "No com el tenim actualment, que és extractor. Som la tercera comunitat que aportem i la catorzena que rebem", ha apuntat el dirigent empresarial, que ha defensat la necessitat de mantenir la "solidaritat". "Hem d'acometre els canvis des de la valentia i dels acords", ha remarcat Cañete, que ha insistit en la idea de tenir "governs forts". L'escoltava el ministre d'Indústria, Jordi Hereu, que va ser alcalde de Barcelona fins al 2011, i també Salvador Illa, primer secretari del PSC i principal aspirant a presidir la Generalitat. Demà arrenca al Parlament el compte enrere per evitar noves eleccions a Catalunya.